Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο νόμος του Γκουαρδιόλα!!

«Το δύσκολο δεν είναι να φτάσεις στην κορυφή αλλά το να παραμείνεις εκεί». Το συγκεκριμένο ρητό ταιριάζει απόλυτα στις περιπτώσεις των Ντέιβιντ Μόγιες και Πεπ Γκουαρδιόλα, στις περσινές πρωταθλήτριες Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Μπάγερν Μονάχου αντίστοιχα.
Μάλιστα στην περίπτωση του Σκωτσέζου προπονητή υπάρχουν ήδη πολλοί επικριτές που αμφισβητούν τις προπονητικές φιλοδοξίες του και αμφιβάλλουν αν το status του συμβαδίζει με αυτό της Γιουνάιτεντ. Στην περίπτωση του Γκουαρδιόλα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η Μπάγερν πέρσι κατέκτησε τα πάντα φτάνοντας σε ένα απίστευτο τρεμπλ και ο Ισπανός προπονητής προσπαθεί να το πετύχει ξανά.
Τα ερωτήματα είναι πολλά σε αυτές τις περιπτώσεις. Τι πρέπει να αλλάξεις; Πόσο μεγάλες πρέπει να είναι οι αλλαγές; Να αφήσεις τα πάντα ίδια; Και μέσα σε όλα αυτά να μην αλλάξεις τον χαρακτήρα, το μέταλλο της ομάδας και να κρατήσεις τα θετικά μετατρέποντας τα ακόμα πιο αποδοτικά αλλά και ελαχιστοποιώντας τα ελαττώματα. Ο στόχος, λοιπόν, είναι ένας, όπως είχε δηλώσει 40 χρόνια περίπου πριν ο μεγάλος Μπράιαν Κλάφ «να κερδίσω με καλύτερο στυλ». Αυτό ακριβώς θέλει να πετύχει και ο Πεπ Γκουαρδιόλα, να διατηρήσει τα κεκτημένα του προκατόχου του Γιουπ Χάινκες αλλά με την δική του «στυλάτη» υπογραφή.

Οι διαφορές των δυο ομάδων

Ο Ισπανός προπονητής φυσικά και ξέρει τι σημαίνει επιθετικό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Άλλωστε η Μπαρτσελόνα υπό τις δικές του οδηγίες είχε κατακτήσει τα πάντα και μάλιστα κατά κοινή ομολογία ήταν μία από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών. Η μεγάλη διαφορά όμως είναι ότι ο Γκουαρδιόλα ήταν γέννημα – θρέμμα αυτής της ομάδας, έπαιξε για αυτήν, ήταν ο αρχηγός της και ήξερε το DNA του συλλόγου. Στην Μπάγερν δεν είναι το ίδιο. Το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει είναι στην ουσία «ξένο» για τους Βαυαρούς. Καταρχήν έπρεπε να κερδίσει τους παίκτες του, να τους κάνει να πιστέψουν στο νέο τρόπο παιχνιδιού που ο ίδιος φέρνει. Να τους κάνει να τον εμπιστευτούν και μετά να τους διδάξει νέες τακτικές, να τους διδάξει ένα τρόπο παιχνιδιού διαφορετικό από αυτόν που έπαιζαν.
Στην πράξη η Μπάγερν έπαιζε 4-2-3-1 υπό τις οδηγίες του Γιουπ Χάινκες και ο Πεπ Γκουαρδιόλα επιθυμεί να βλέπει την ομάδα του αγωνιζόμενη με 4-1-4-1. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει ένα αμυντικό χαφ που κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της ομάδας καλύπτοντας χώρους αλλά και ενορχηστρώνοντας τις επιθέσεις από πίσω, δυο δημιουργικοί μέσοι στο χώρο του κέντρου, δυο πλάγιοι χαφ και ένας προωθημένος επιθετικός στην κορυφή. Επίσης η ομάδα χαρακτηρίζεται από διαρκές πρεσάρισμα και πίεση ψηλά ώστε να κερδίσει την μπάλα το συντομότερο δυνατό και να έχει η ίδια την κατοχή της.

Κάθε αρχή και δύσκολη

Το πρώτο μεγάλο τεστ της «νέας» Μπάγερν ήταν απέναντι στην μισητή αντίπαλο, Ντόρτμουντ για το Γερμανικό Σούπερ Καπ. Ο Γκουαρδιόλα ξεκίνησε στην θέση μπροστά από τα σέντερ μπακ τον Τιάγκο Αλκαντάρα, νέο απόκτημα από την Μπαρτσελόνα, που ο Ισπανός προπονητής πιστεύει ότι μπορεί να υποστηρίξει το πλάνο του. Η Μπάγερν ηττήθηκε 4-2 από την περσινή φιναλίστ του Τσάμπιονς Λίγκ με τους Βαυαρούς να μην δείχνουν αυτά που θέλει ο προπονητής τους. Ακολούθησαν δυο μη πειστικές νίκες για την Γερμανική Μπουντεσλίγκα απέναντι στις Γκλάντμπαχ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης για τα πρώτα δυο παιχνίδια πρωταθλήματος μέχρι να έρθει η ισοπαλία (1-1) απέναντι στην Φράιμπουργκ που τους έφερε δυο βαθμούς πίσω από την Ντόρτμουντ.
Σε εκείνο το δύσκολο σημείο για την Μπάγερν, ήρθε και η απόλυτη στήριξη στο νέο προπονητή. Αυτό φαίνεται εκ των υστέρων ότι ήταν και το καταλυτικό σημείο για τους Βαυαρούς μέχρι σήμερα. Ο αθλητικός διευθυντής Ματίας Ζάμερ δήλωσε πως κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές της ομάδας κρύβονται πίσω από τον προπονητή τους και ότι δεν παίζουν παθιασμένα. Τα λόγια του έπιασαν τόπο και ο εγωισμός των ποδοσφαιριστών θίχτηκε, κάτι που έφερε άμεσα αποτελέσματα. Στα τελευταία παιχνίδια η Μπάγερν παρουσιάζεται πολύ καλύτερη. Μάλιστα ο Γκουαρδιόλα βρήκε ένα αναπάντεχο «σύμμαχο» στην προσπάθεια να παίξει το ποδόσφαιρο που εκείνος θέλει. Ο Φίλιπ Λαμ έχει πάρει θέση βασικού στον άξονα, πραγματοποιώντας εξαιρετικές εμφανίσεις, μετά από τα πρώτα παιχνίδια που ήταν έξω από τα νερά του. Ο ίδιος ο Ισπανός προπονητής δήλωσε πως ο Λαμ είναι ο πιο έξυπνος παίκτης που έχει προπονήσει ακόμα και αν από τα χέρια του έχουν περάσει παίκτες όπως οι Τσάβι, Ινιέστα και Μέσσι.

Συμπέρασμα

Η πρώτη πραγματικά πειστική εμφάνιση της «νέας» Μπάγερν του Γκουαρδιόλα ήταν η νίκη 4-0 απέναντι στην Σάλκε εκτός έδρας. Λίγες μόνο μέρες μετά ήρθε και το 3-1 απέναντι στην Σίτυ και πάλι εκτός έδρας για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ, όπου στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού η Μπάγερν άγγιξε την τελειότητα. Φαίνεται πως ο Γκουαρδιόλα και η ομάδα του αρχίζουν να παίρνουν μπρος, παρά την προσχθεσινή «γκέλα» με την Λεβερκούζεν (1-1), σε έναν αγώνα όπου η ομάδα του Πεπ είχε 27(!) ευκαιρίες έναντι μόλις 5 των γηπεδούχων και 78% κατοχή μπάλας…
Πηγή: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: