Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Ο ΠΑΟΚ με αριθμούς!

Τα μαθηματικά, λένε, είναι η μητέρα των επιστημών… Για τους αριθμολάγνους όμως η στατιστική είναι ένας πολύ όμορφος τρόπος παραμόρφωσης της πραγματικότητας, ή ακόμη και ένας εύκολος τρόπος να πουν ψέμματα. Οι αριθμοί δεν λένε ψέμματα για τα γεγονότα που περιγράφουν. Ένα στατιστικό στοιχείο όμως στο ποδόσφαιρο δεν μπορεί να καταδείξει την ανωτερότητα ενός μονομάχου, αν απομονωθεί από τα υπόλοιπα.

Ο ΠΑΟΚ είχε την Κυριακή 18 τελικές προσπάθειες. Σε 63 ματς της Superleague αυτή ήταν η 4η καλύτερη επίδοση και μάλιστα σε αγώνα ντέρμπι. Περισσότερες τελικές σε ένα ματς έχει επιχειρήσει ο ΟΦΗ με 24 εναντίον του Αστέρα Τρίπολης (τα 15 σουτ εκτός περιοχής, 1-1 τελικό αποτέλεσμα), ο Ατρόμητος εναντίον του Εργοτέλη (2-2 τελικό αποτέλεσμα, 21 τελικές για τους Περιστεριώτες) και ο Αστέρας Τρίπολης εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα (3-3 τελικό, 19 τελικές για τον Αστέρα). Προφανώς λοιπόν και οι τελικές προσπάθειες δεν φέρνουν απαραίτητα τη νίκη αν δεν συνοδεύονται με καλό ποσοστό ευστοχίας, αλλά και με αντίστοιχα καλή άμυνα, δηλαδή με κακό ποσοστό ευστοχίας του αντιπάλου.

Ο ΠΑΟΚ μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα έχει συνολικά 81 τελικές και έχει πετύχει 13 γκολ, δηλαδή ευστοχεί 1 στις 6 προσπάθειες προς την αντίπαλη εστία. Οι αντίπαλοί του αντίστοιχα, ευστοχούν 1 στις 11 προσπάθειες κι έχουν πετύχει 6 γκολ σε 66 προσπάθειες προς την εστία του Χακόμπο.

Πρώτος στις τελικές προσπάθειες για τον Δικέφαλο είναι ο Μίροσλαβ Στοχ με 19 (πρώτος σκόρερ με 4 γκολ), ακολουθεί ο Στέφανος Αθανασιάδης με 16 και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης με 12. Πιο εύστοχος ποδοσφαιριστής είναι ο Βούκιτς με 1 γκολ σε 2 προσπάθειες που έχει επιχειρήσει και ακολουθεί με 1/4 ο Βίτορ(και 2 γκολ), 1/5 ο Στοχ, 1/6 ο Λούκας και ο Κίτσιου και 1/8 ο Στέφανος Αθανασιάδης.

Ο ΠΑΟΚ έχει επιχειρήσει μέσα από την περιοχή 51 τελικές (33 σουτ, 18 κεφαλιές) και 30 εκτός περιοχής. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Αθανασιάδης έχει επιχειρήσει και τις 16 τελικές του προσπάθειες μέσα από την περιοχή (8 σουτ και 8 κεφαλιές), ενώ ο Στοχ δεν φοβήθηκε 12 φορές να δοκιμάσει το πόδι του από μακριά (από τις 19 του τελικές).

Οι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ έχουν επιχειρήσει να σκοράρουν 36 φορές μέσα στην περιοχή του και 30 από μακριά. Χειρότερη επιθετική επίδοση για την ομάδα του Στέφενς είναι οι 6 τελικές (εναντίον Παναιτωλικού και Πλατανιά), ενώ αμυντικά δέχτηκε την μεγαλύτερη πίεση στο Αγρίνιο (15 τελικές για τον αντίπαλο), τη Βέροια (14) και στην Κρήτη (13 τελικές ο ΟΦΗ). Αντίθετα σχετικά ξεκούραστο απόγευμα είχαν οι αμυντικοί της ομάδας εναντίον της Ξάνθης στην πρεμιέρα, με τους Ακρίτες να επιχειρούν μόλις 2 σουτ από μακριά, αλλά και εναντίον του Πανιωνίου που είχε 6 μόλις τελικές.

Ως στατιστικό στοιχείο έχει ενδιαφέρον ασφαλώς, όμως από μόνο του δεν είναι ικανό να δικαιολογήσει την ισχύ μιας ομάδας. Ο ΠΑΟΚ είναι 2ος στη βαθμολογία, με τη 2η καλύτερη επίθεση και την 4η καλύτερη άμυνα, παρότι είναι 5ος στις τελικές (Ολυμπιακός 105, Αστέρας 94, Ατρόμητος 93, ΟΦΗ 87). Πηγή: metrosport.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: