Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

Η ζωή χωρίς τον Τσάμπι Αλόνσο!!

Ο Τάσος Κολλίντζας γράφει για τα προβλήματα στο κέντρο της Ρεάλ και για την αδυναμία του Αντσελότι να καλύψει το κενό του Βάσκου μέσου.
Ποιος θα το περίμενε ότι η ζωή στη Ρεάλ χωρίς τον Τσάμπι Αλόνσο θα ήταν τόσο δύσκολη; Με την απόκτηση του Ασιέρ Ιγιαραμέντι (αλλά και των Ίσκο, Κασεμίρο) και με την παρουσία των Τσάμπι Αλόνσο, Κεντίρα και Μόντριτς, το κέντρο της μεσαίας γραμμής των μαδριλένων έδειχνε υπερπλήρες για τη φετινή σεζόν. Ο τραυματισμός του Βάσκου όμως αποδείχθηκε πολύ σημαντικό πλήγμα και η απουσία του από το παιχνίδι της Ρεάλ έχει γίνει κάτι παραπάνω από αισθητή.

Τα προβλήματα στο 4-2-3-1 του Κάρλο Αντσελότι είναι φανερό ότι ξεκινούν από το δίδυμο του κέντρου, τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά, με αποτέλεσμα ο Ιταλός τεχνικός να περιμένει πως και πως την επιστροφή του Τσάμπι. Μέχρι στιγμής έχει δοκιμάσει τα πάντα. Όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. Σε κάθε ματς έχει χρησιμοποιήσει και διαφορετικό δίδυμο αλλά λύση δεν έχει βρει.

Κεντίρα – Μόντριτς, Κεντίρα – Ιγιαραμέντι, Ίσκο – Μόντριτς, Ιγιαραμέντι – Μόντριτς ακόμα και τριπλέτες Κεντίρα – Μόντριτς – Ιγιαραμέντι ή Κεντίρα – Μόντριτς – Ίσκο όπως δοκίμασε στο τελευταίο ματς με τη Λεβάντε, έχουν αποτύχει να δώσουν στη Ρεάλ την ισορροπία που χρειάζεται στη μεσαία γραμμή. Για κάποιον λόγο η “βρώμικη” δουλειά του Κεντίρα, η δημιουργικότητα του Μόντριτς και η ικανότητα των Ιγιαραμέντι και Ίσκο στη κυκλοφορία της μπάλας, δεν έχουν συνδυαστεί σωστά για να βρει η Ρεάλ το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Όπως είναι λογικό, κοινός παρανομαστής σε όλους τους συνδυσμούς είναι ο Κεντίρα, ο πιο αμυντικός από τους κεντρικούς μέσους που διαθέτει η Ρεάλ. Για τον Αντσελότι δύο είναι οι παίκτες που κρίνονται υπεραπαραίτητοι για την ισορροπία της ομάδας. Ο ένας είναι ο Ντι Μαρία (γι' αυτό και προτιμήθηκε αντί του Οζίλ) και ο άλλος ο Κεντίρα. Ο Αργεντινός τα έχει πάει περίφημα μέχρι στιγμής, τρέχει και ιδρώνει περισσότερο απ' όλους τους άλλους και βοηθάει ουσιαστικά και στην επίθεση. Ο Κεντίρα αντιθέτως, δεν θυμίζει σε τίποτα το παίκτη των προηγούμενων χρόνων.

Ο Γερμανός ήταν ένα κεντρικό κομμάτι στο παζλ της Ρεάλ και στα τρία χρόνια του Μοουρίνιο. Ο Πορτογάλος του ανέθεσε ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο στο κέντρο, ως παρτενέρ του Τσάμπι Αλόνσο, και αυτός ανταποκρίθηκε περίφημα. Η παρουσία του Τσάμπι Αλόνσο τον απελευθέρωσε από τα καθήκοντα στο δημιουργικό τομέα και παίζοντας “box to box”, είχε την ελευθερία να καλύπτει όλο το μήκος του γηπέδου, δίνοντας βοήθειες και στην άμυνα αλλά και στην επίθεση, πατώντας συχνά στην αντίπαλη περιοχή.

Χωρίς τον Τσάμπι Αλόνσο στο πλευρό του, ο Κεντίρα φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Τεχνικά, δεν ήταν ποτέ ο πιο προικισμένος παίκτης και στο στυλ παιχνιδιού που θέλει να εφαρμόσει ο Αντσελότι, αυτή η αδυναμία του γίνεται ολοένα και πιο φανερή. Σύμφωνα με τις ιδέες του Ιταλού τεχνικού, ένας αμυντικός χαφ ξεχωρίζει όχι λόγω των φυσικών του δυνατοτήτων αλλά με την ικανότητά του να γνωρίζει τι θα κάνει με την μπάλα πριν αυτή φτάσει στα πόδια του. Προφανώς, αυτό δεν είναι το δυνατό σημείο του Σάμι.

Ως ένας από τους παίκτες με τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής φέτος στη Ρεάλ, οι επιδόσεις του μέχρι στιγμής δεν δικαιώνουν την εμπιστοσύνη που του έχει δείξει ο Αντσελότι. Θα περίμενε κανείς ότι ως ο μοναδικός αμυντικός χαφ της ομάδας θα είχε ξεχωρίσει στις στατιστικές κατηγορίες που αφορούν το ανασταλτικό κομμάτι. Οι αριθμοί όμως λένε άλλα. Ο Κεντίρα τρέχει λιγότερο από τους συμπαίκτες του, όπως για παράδειγμα το Ντι Μαρία κι έχει λιγότερα κλεψίματα απ' ότι ο Μόντριτς ή ο Ίσκο, που έχουν διαφορετική αποστολή στο παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει βρεθεί στο στόχαστρο των φίλων της Ρεάλ ως ένας από τους βασικούς υπεύθυνους για την προβληματική εικόνα που βγάζει η ομάδα.

Όπως ο Αντσελότι λοιπόν, έτσι και ο Κεντίρα μάλλον θα μετράει αντίστροφα για την επιστροφή του Τσάμπι Αλόνσο στην αγωνιστική δράση. Ο Βάσκος έχει συμπληρώσει 142 μέρες μακριά από τα γήπεδα, με την τελευταία του εμφάνιση να είναι στον τελικό του κυπέλλου κόντρα στην Ατλέτικο. Έχοντας ξεπεράσει το πρόβλημα στους κοιλιακούς, βρίσκεται στην τελευταία φάση της αποθεραπείας του μετά την επέμβαση που έκανε στο πόδι κι έχει – λόγω της διακοπής του πρωταθλήματος – δύο εβδομάδες μπροστά του για να είναι 100% έτοιμος. Στο ιατρικό επιτελείο της ομάδας δεν αποκλείουν να τεθεί στη διάθεση του Αντσελότι για το παιχνίδι με τη Μάλαγα στις 19 του μήνα.

Με την επιστροφή του πάντως, η διοίκηση της Ρεάλ θα αποκτήσει ένα νέο πονοκέφαλο αφού το μέλλον του Βάσκου παραμένει ανοικτό. Το συμβόλαιό του λήγει στο τέλος της σεζόν και ήδη από το καλοκαίρι έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία που τον θέλει να αποχωρεί από την ομάδα. Οι Ιταλοί επιμένουν ακόμα και σήμερα ότι δεν θα ανανεώσει με τη Ρεάλ και ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Γιουβέντους. Βλέποντας όμως πόσο δύσκολη έχει αποδειχθεί η ζωή χωρίς τον Τσάμπι Αλόνσο, ίσως στη Μαδρίτη θα πρέπει να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: