Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Δεν (το) χάνει!!

Δεν χάνει γκραν πρι ο Σεμπάστιαν Φέτελ και δεν χάνει τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο του στο πρωτάθλημα της Formula 1. Ο Γερμανός στη Σουζούκα πανηγύρισε την ένατη νίκη του τη φετινή σεζόν.

Δεν (το) χάνει!
Την ένατη νίκη του τη φετινή σεζόν, πέμπτη συνεχόμενη, πανηγύρισε ο Σεμπάστιαν Φέτελ στο 15ο γκραν πρι της χρονιάς στην πίστα Σουζούκα της Ιαπωνίας.

Ωστόσο, ο Γερμανός θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη για να στεφθεί Παγκόσμιος πρωταθλητής για τέταρτη διαδοχική φορά. Αυτό μπορεί να γίνει αν στο επόμενο γκραν πρι στην Ινδία πλασαριστεί εντός πρώτης πεντάδας.



Ο Γερμανός αν και εκκίνησε από τη δεύτερη θέση και στην πρώτη στροφή βρέθηκε τρίτος πίσω από τους Μαρκ Γουέμπερ και Ρομάν Γκροσάν κατάφερε να εκμεταλλευτεί τη διαφορετική στρατηγική της Red Bull και τη λανθασμένη στρατηγική της Lotus στον Γκροσάν και να πάρει μία ακόμη καρό σημαία.

Αν και συνηθίζεται τα… φώτα να πέφτουν στον νικητή, στο ιαπωνικό γκραν πρι την παράσταση έκλεψε ο Ρομάν Γκροσάν όχι μόνο για την εξαιρετική εκκίνηση που έκανε και από τέταρτος «πέταξε» στην κορυφή, αλλά και για τις μάχες που έδωσε με τους πιλότους της Red Bull.

Ο Γκροσάν έδειξε πως μπορούσε να κρατήσει πίσω του τους «κόκκινους ταύρους», αλλά η επιλογή του χρονικού σημείου του δεύτερου πιτ στοπ της Lotus – οκτώ γύρους νωρίτερα από τον Φέτελ- αποδείχτηκε λανθασμένη, αφού όταν ο Φέτελ βρέθηκε πίσω του με φρέσκα ελαστικά τον πέρασε άνετα.

Ο Γκροσάν είδε την καρό σημαία από την τρίτη θέση, χάνοντας το δεύτερο σκαλί του βάθρου στον προτελευταίο γύρο από τον Μαρκ Γουέμπερ, μετά από πολλές μάχες.

Στην Ιαπωνία η Red Bull πανηγύρισε το ένα-δύο και η Lotus σίγουρα βρήκε τις… εγγυήσεις που έψαχνε από τον Γκροσάν για την επόμενη σεζόν.

Από την τέταρτη θέση, η οποία του επιτρέπει ακόμη να ελπίζει –τουλάχιστον μαθηματικά- είδε την καρό σημαία ο Φερνάντο Αλόνσο. Ο Ισπανός πιλότος έδωσε τις μάχες του με τους Φελίπε Μάσα και Νίκο Χούλκενμπερ, βγαίνοντας νικητής.

Πίσω από τον Αλόνσο, στην πέμπτη θέση πλασαρίστηκε ο μελλοντικός ομόσταβλός του στη Ferrari, Κίμι Ραϊκόνεν, κερδίζοντας πέντε θέσεις από την εκκίνησή του.

Στους εφτά ουρανούς πρέπει να βρίσκεται η Sauber, η οποία είδε και τους δύο της πιλότους να πλασάρονται όχι μόνο εντός βαθμολογούμενης δεκάδας, αλλά και στις θέσεις έξι και εφτά με τους Χούλκενμπεργκ και Γκουτιέρες, αντίστοιχα.

Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Γκουτιέρες βαθμολογήθηκε.

Στον αντίποδα βρέθηκε η Mercedes… Ο Λιούις Χάμιλτον είχε επαφή στην εκκίνηση, μπήκε στα πιτ, άλλαξε τη μπροστινή αεροτομή, αλλά πριν τη συμπλήρωση 10 γύρων εγκατέλειψε.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν πολύ καλύτερα για τον Νίκο Ρόσμπεργκ, ο οποίος είδε την καρό σημαία όγδοος. Ο Γερμανός πιλότος είχε καλό ρυθμό και βρίσκονταν στην τέταρτη θέση μέχρι την ώρα που μπήκε στα πιτ και δέχτηκε ποινή διέλευσης από αυτά, λόγω λανθασμένης απελεύθερωσής του από τους μηχανικούς του.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσαν οι Φελίπε Μάσα και Τζένσον Μπάτον. Ο Βραζιλιάνος έδειχνε ανταγωνιστικός μέχρι την ποινή διέλευσης από τα πιτ λόγω επιτάχυνσης εντός Pitlane.

Αναλυτικά η κατάταξη:

1. Φέτελ, Red Bull
2. Γουέμπερ, Red Bull
3. Γκροσάν, Lotus
4. Αλόνσο, Ferrari
5. Ραϊκόνεν, Lotus
6. Χούλκενμπεργκ, Sauber
7. Γκουτιέρες, Sauber
8. Ρόσμπεργκ, Mercedes
9. Μπάτον, McLaren
10. Μάσα, Ferrari
11. Ντι Ρέστα, Force India
12. Βερνιέ, Toro Rosso
13. Ρικιάρντο, Toro Rosso
14. Σούτιλ, Force India
15. Πέρες, McLaren
16. Μαλδονάδο, Williams
17. Μπότας, Williams
18. Πικ, Caterham
19. Τσίλτον, Marussia

Εγκατέλειψαν:
1. Χάμιλτον, Mercedes
2. Φαν ντερ Γκάρντε, Caterham
3. Μπιανκί, Marussia

Βαθμολογία οδηγών:

1. Σεμπάστιαν Φέτελ 297
2. Φερνάντο Αλόνσο 207
3. Κίμι Ραϊκόνεν 177
4. Λιούις Χάμιλτον 161
5. Μαρκ Γουέμπερ 148
6. Νίκο Ρόσμπεργκ 126
7. Φελίπε Μάσα 90
8. Ρομάν Γκροσάν 87

Βαθμολογία κατασκευαστών :

1. Red Bull 445
2. Ferrari 297
3. Mercedes 287
4. Lotus 264
5. McLaren 83
6. Force India 62
7. Sauber 45
8. Toro Rosso 31
9. Williams 1 Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: