Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Κι όμως, ήταν παικταΡάς!! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

«Σκυλίσια Μέρα» με την 20η Οκτωβρίου 1961. Τότε ήρθε στην ζωή ένας μεγάλος γκολτζής. Ο Ίαν Ρας. Ήταν περίεργη περίπτωση ο Ίαν Ρας. Εκ πρώτης όψεως δεν γέμιζε το μάτι για τόσο δεινός σκόρερ. Όσοι, όμως, τον αντιμετώπιζαν καταλάβαιναν από πρώτο χέρι ότι αυτός ο ψιλόλιγνος Ουαλός είχε το γκολ στο αίμα του.
Η παρουσία του στην Λίβερπουλ συνδυάστηκε με διακρίσεις και με την ακμή της ομάδας, που τότε κυριαρχούσε στην Ευρώπη. Ο Ρας γεύθηκε τίτλους, έβαλε πολλά γκολ, αλλά ουσιαστικά μόνο με την συγκεκριμένη ομάδα «έδεσε» τόσο.
Με 139 γκολ και μετά… Γιούβε!
Ο Ρας γεννήθηκε σαν σήμερα το 1961 και ξεκίνησε την καριέρα του το 1978 από την Τσέστερ. Αμέσως μετά πήγε στην Λίβερπουλ. Συγκεκριμένα, το 1980 για να μείνει για τα επόμενα εφτά χρόνια, πετυχαίνοντας 139 γκολ σε 224 ματς.
Με ποσό ρεκόρ 3,2 εκατ. λίρες για την εποχή η Γιουβέντους απέκτησε το 1987 τον Ρας. Δεν έπιασε στην Ιταλία, όμως. Πενιχρός ο απολογισμός με 29 συμμετοχές και 7 γκολ.
Επιστροφή!
Ο Ρας βρήκε ξανά ασφαλές καταφύγιο στην αγαπημένη του Λίβερπουλ όπου επέστρεψε κι αγωνίστηκε από το 1988 μέχρι το 1996 πετυχαίνοντας άλλα 90 γκολ σε 245 συμμετοχές.
Με την καριέρα του στην δύση της αγωνίστηκε από λίγο σε Νιούκαστλ, Ρέξαμ και Ολίμπικ Σίδνεϊ για να κρεμάσει στη συνέχεια τα παπούτσια του.
Τίτλοι…
Ο Ρας κατέκτησε με την Λίβερπουλ πέντε πρωταθλήματα, εκ των οποίων αυτό του 1990 ήταν και το τελευταίο που έχει πάρει η ομάδα. Επίσης, πανηγύρισε τρία κύπελλα Αγγλίας, πέντε λίγκ καπ και δυο πρωταθλητριών.
Δυο φορές με Παναθηναϊκό
Στην μεγάλη πορεία του Παναθηναϊκού το 1984-85, όταν οι πράσινοι έφτασαν στα ημιτελικά του πρωταθλητριών, ο Ρας στο πρώτο ματς βρήκε δυο φορές δίχτυα με το τελικό σκορ 4-0 (ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Παναθηναϊκού στο 0-0), να δίνει το ουσιαστικό προβάδισμα για την πρόκριση της Λίβερπουλ στον μαύρο τελικό του Χέιζελ. Ο Μαυρίδης, μάλιστα, είχε επιστρατευθεί σ’ αυτό το ματς για να σταματήσει τον Ουαλό.
Ο Παναθηναϊκός βρήκε τον Ρας μπροστά του και με την Γιουβέντους το 1987-88 για το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Αυτή τη φορά πανηγύρισαν οι πράσινοι. Σαν αύριο, 21 Οκτωβρίου, νίκησαν 1-0 στο πρώτο ματς, ενώ στην Ιταλία η ήττα 3-2 έδωσε την μεγάλη πρόκριση στην ελληνική ομάδα μετά από ένα συγκλονιστικό ματς. Ο Ρας αγωνίστηκε και στα δυο ματς, αλλά δεν πέτυχε γκολ.
Απολαύστε τον στα πιο όμορφα γκολ της καριέρας του…









Πηγή: sportdog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: