Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Υπερηφάνεια και γιορτή, με δόσεις… αλητείας!

Ο Νίκος Ζέρβας γράφει στο www.sport-fm.gr για την αναμέτρηση του «Ολυμπιακός εξπρές» με την Γαλατάσαραϊ και την ύψιστη τιμή στον Βασίλη Σπανούλη, που δυστυχώς συνοδεύτηκε από πράξεις… αλητείας.

Υπερηφάνεια και γιορτή, με δόσεις… αλητείας
Το σκηνικό… μύριζε από την αρχή γιορτή. Το ΣΕΦ είχε βάλει τα… καλά του, εννέα χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού γέμισαν τις εξέδρες για να παρακολουθήσουν την αήττητη σε όλες τις διοργανώσεις ομάδα τους και να τιμήσουν με τη παρουσία τους την βράβευση του αθλητή που άλλαξε τη μοίρα της. Τον μεγάλο Βασίλη Σπανούλη. Υπήρχαν αρκετοί λόγοι –ανάμεσα τους και το ρεκόρ του 17-0- για να πάνε υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι στο γήπεδο το βράδυ της Πέμπτης. Ακόμα και η Γαλατάσαραϊ, ως δεύτερη καλύτερη ομάδα του ομίλου, αποτελούσε κίνητρο.


Αναρωτιέμαι όμως πόσοι εξ’ αυτών θα δώσουν το παρών και στο επόμενο εντός έδρας παιχνίδι, ιδιαίτερα αν συνόδευαν και το μικρό τους παιδί. Φοβάμαι πως στη σκέψη ότι θα αντικρύσουν ανάλογες εικόνες μετά από ενδεχόμενη νέα… κοκορομαχία αθλητών, θα προτιμήσουν την ασφάλεια του….καναπέ τους. Διότι όσο κατακριτέοι είναι οι Μπέγκιτς, Μενσά Μπονσού, Πρίντεζης και όποιοι άλλοι αντάλλαξαν γροθιές, ενώ όφειλαν να είναι πιο ψύχραιμοι, άλλο τόσο ακατανόητη είναι η ανεπιτυχής -λόγω της έγκαιρης επέμβασης των security- προσπάθεια 50-100 θερμόαιμων να εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο για να ζητήσουν τα… ρέστα από τον παίκτη της αντιπάλου ομάδας. Όπως και αυτών, που πάνω στο θυμό τους, εκτόξευσαν στον αγωνιστικό χώρο, ο,τι είχαν εύκαιρο στο χέρι τους .

Σε μία βραδιά που υπό νορμάλ συνθήκες θα αναλύαμε μόνο τη σπουδαία νίκη και το 17-0 του Ολυμπιακού, την βράβευση του Σπανούλη, την εκπληκτική εμφάνιση του Ντάνστον, την εξαιρετική άμυνα των «ερυθρόλευκων» που απορύθμισε πλήρως τα ατού της «Γαλατά» (Αρόγιο, Μπονσού, Χέρστον), τα θεαματικά καρφώματα του Πέτγουεϊ, τους εξαιρετικούς αιφνιδιασμούς των πρωταθλητών Ευρώπης και την κατά τα φαινόμενα προσαρμογή του Μπέγκιτς σε αυτά για τα οποία αποκτήθηκε, μας «χαλάει» την εικόνα και το συναίσθημα, μία στιγμιαία απερισκεψία των παικτών –που θα την πληρώσουν με «τσουχτερό» πρόστιμο- και η βλακώδης αντίδραση λίγων οπαδών.

Και αν οι αθλητές έχουν αποδείξει ότι σπάνια… ξεφεύγουν παρότι αγωνίζονται με.. χίλιους σφυγμούς, -στην τελική τέτοιοι καβγάδες είναι μέσα στο πρόγραμμα- κανείς δεν μπορεί να πει το ίδιο για τον τρόπο συμπεριφοράς «μερίδας» του κοινού. Είναι ξεκάθαρο ότι οι περισσότεροι εξ’ αυτών πάνε στο γήπεδο για να ξεσπάσουν, από τα δυσβάσταχτα πλέον, προβλήματα της καθημερινότητάς τους. Είναι οι ίδιοι που θα προκαλέσουν για…ψήλου πήδημα καβγά με έναν οδηγό στον δρόμο ή θα ψάξουν αφορμή για να παίξουν «ξύλο» ώστε να εκτονωθούν. Έτσι και απόψε, είδαν στο πρόσωπο του προκλητικού Μενσά-Μπονσού τον τέλειο… εχθρό. Και βάλθηκαν να… καθαρίσουν πολλοί έναντι ενός. Μαγκιά…

Τι σου κάνει εντύπωση θα αναρωτηθούν κάποιοι, που ίσως χαρακτηρίσουν και υπερβολικά τα γραφόμενα. Όντως, δεν έγινε και… τίποτα. Οι ακραίες αντιδράσεις και τα επεισόδια άλλωστε, τείνουν να γίνουν κανόνος και όχι εξαίρεση. «Σκεφτείτε λίγο λογικά», ήταν η ατάκα του Σπανούλη την ώρα της… μανούρας. Ο μόνος τρόπος για να επικρατήσει κάποια στιγμή η λογική, είναι αυτές οι καταστάσεις να στηλιτεύονται και να μην της δεχθούν οι πολλοί που αγαπούν τον αθλητισμό ως μη αναστρέψιμες. Απορώ τι θα ένιωσε ο εκπρόσωπος του Βατικανού που ήρθε για να βραβεύσει τον Σπανούλη… Απορώ γιατί η κορυφαία ομάδα της Ευρώπης την τελευταία διετία, με άλματα προόδου σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο, δέχεται οι λίγοι να καταστρέφουν γιορτές και να λειτουργούν σε βάρος πολλών.

Είναι οι ίδιοι που της στέρησαν πέρυσι το δικαίωμα να διεκδικήσει τη νίκη στον τρίτο τελικό, διακόπτοντας οριστικά και με το «έτσι θέλω» τον αγώνα. Είναι αυτοί που της αφαίρεσαν φέτος δύο πολύτιμους βαθμούς στο κυνήγι της πρώτης θέσης στην κανονική περίοδο, αλλά και έσοδα από τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια. Ίσως αυτοί οι λίγοι, θέλησαν να γράψουν στο… παλμαρέ των προβλημάτων που έχουν προκαλέσει στην ομάδα τους και έναν αποκλεισμό έδρας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ως πότε όμως θα το κάνουν; Ως πότε μία τόσο υγιής διοίκηση θα ανέχεται αυτή την κατάσταση;

Υ.Γ. Πραγματικά άξιζαν εκτενέστερης αναφοράς η νίκη και η προσπάθεια των παικτών και του προπονητή. Ίσως να έχει δίκιο ο κόουτς Μπαρτζώκας όταν είπε ότι πρέπει να ασχολούμαστε με τα θετικά. Όμως τα παραπάνω αρνητικά, του στέρησαν πέρυσι το δικαίωμα να προσπαθήσει ως το τέλος, ενώ κάτι τέτοιες βραδιές, επιχειρούν να «ακυρώσουν», τα όμορφα πράγματα που παρουσιάζουν αυτός και οι παίκτες του στο παρκέ. Δεν είναι κρίμα; Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: