Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Νυρεμβέργη σε κρίση!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για την κρίση στη Νυρεμβέργη, που κάνει το χειρότερο ξεκίνημα στην ιστορία της.
Προσπαθώντας να εξηγήσει αυτό που βιώνουν για ακόμη μία φορά οι οπαδοί της Νυρεμβέργης σε άρθρο του στην Süddeutsche, ο Κριστόφ Κνέερ – όπως κατά κόρον γίνεται στις δύσκολες στιγμές του συλλόγου – αναφέρθηκε στην έκφραση «Der Glubb is a Depp», προσπαθώντας να αποδώσει το νόημά της.
Στα γερμανικά το «Depp» έχει πολλές... άσχημες έννοιες, όμως στην διάλεκτο της Φραγκονίας πλέον συνδέεται με το πρωτάθλημα του 1969 και τον απίθανο υποβιβασμό μόλις έναν χρόνο αργότερα (η μοναδική πρωταθλήτρια μέχρι και σήμερα που έχει υποβιβαστεί την αμέσως επόμενη σεζόν), σε μία απογοητευτική και αυτοκαταστροφική σεζόν. «Μία πικρή και περήφανη αυτο-αποδοκιμασία».
Οι οπαδοί της Νυρεμβέργης θεωρούνται συνηθισμένοι στα δύσκολα. Όσο και να είσαι συνηθισμένος, όμως, δεν γίνεται να εξηγήσεις τα... ανεξήγητα. Ίσως η καταστροφολογία είναι υπερβολική, καθώς βρισκόμαστε ακόμη πριν την χειμερινή διακοπή, όμως οι Βαυαροί παραμένουν η μοναδική ομάδα χωρίς νίκη και υστερούν ουσιαστικά στον τομέα που κανένας δεν μπορεί να κάνει τίποτα…
Η τύχη έχει γυρίσει την πλάτη στη Νυρεμβέργη. Κάτι που φαίνεται από το ξεκίνημα στη σεζόν, φάνηκε ξεκάθαρα και στα δύο τελευταία παιχνίδια. Μία ατυχία, που φέρνει ακόμη περισσότερη γκρίνια, προβλήματα, παρεξηγήσεις, αλλαγές και αστάθεια. Ο Βίζινγκερ ανέλαβε τον Δεκέμβριο του 2012 μετά την απόφαση του Χέκινγκ να υπογράψει στην Βόλφσμπουργκ. Ακόμη ένας νέο προπονητής στην Μπουντεσλίγκα (40 ετών) και το ξεκίνημα εκπληκτικό.
Η Νυρεμβέργη ήταν αήττητη στα 10 από τα 12 πρώτα του ματς (έχασε μόνο από Ντόρτμουντ και Μπάγερν) και οι 24 βαθμοί στον δεύτερο γύρο σε συνδυασμό με το ωραίο ποδόσφαιρο άφηναν πολλές υποσχέσεις για το μέλλον. Το απογοητευτικό ξεκίνημα στη σεζόν τις διέψευσε πολύ γρήγορα και μετά την 8η αγωνιστική και την ήττα 5-0 από το Αμβούργο, αποφασίστηκε η απόλυσή του.
«Διαπιστώσαμε ότι δεν υπήρχε η σταθερότητα σε συνάρτηση με την ποιότητα της ομάδας. Μόνο τα αποτελέσματα έλειπαν», είχε σχολιάσει ο Μάρτιν Μπάμπερ, αθλητικός διευθυντής της Νυρεμβέργης, μετά την απόλυση του Βίζινγκερ. «Δυστυχώς, στα τελευταία παιχνίδια είδαμε ότι δεν υπάρχει ελπίδα για ανάκαμψη», ολοκλήρωσε και έγινε εμφανές ότι από την στιγμή που δεν μπορούσε να αλλάξει ολόκληρη την ομάδα, άλλαξε τον προπονητή…
Ακολούθησαν δύο ισοπαλίες με Άιντραχτ Φρανκφούρτης (1-1) και Στουτγκάρδη (1-1) με τους Πρίντσεν (υπηρεσιακός) και Φέρμπεεκ αντίστοιχα στον πάγκο, όμως χωρίς νίκη στα 10 πρώτα παιχνίδια η Νυρεμβέργη έκανε νέο αρνητικό ρεκόρ συλλόγου στην Μπουντεσλίγκα… Πλέον, αυτό το ρεκόρ έχει φτάσει στα 12 και οι Βαυαροί βρίσκονται στον πάτο.
Τα 10 δοκάρια είναι τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα στην κατηγορία, όμως το χειρότερο ήρθε στα δύο τελευταία ματς με Φράιμπουργκ (ήττα 3-0) και Γκλάντμπαχ (ήττα 3-1). Η Νυρεμβέργη ήταν καλύτερη και στα δύο, όμως στην πρώτη περίπτωση ο Όλιβερ Μπάουμαν έκανε ρεκόρ αποκρούσεων για φέτος (13), η μπάλα σταμάτησε δύο φορές στο δοκάρι του, ενώ οι παίκτες του Στράιχ, παρότι έπαιξαν και για μεγάλο διάστημα με 10 παίκτες, σκόραραν 3 φορές με 3 ευκαιρίες...
Σαν να μην έφτανε αυτό, ήρθε και το παιχνίδι στο «Μπορούσια Παρκ». Να είσαι εκεί καλύτερος από την Γκλάντμπαχ απαιτεί υπερπροσπάθεια, όμως οι παίκτες του Φέρμπεεκ τα κατάφεραν. Προηγήθηκαν, έχασαν ευκαιρίες, βρέθηκαν πίσω στο σκορ 2-1 στην επανάληψη και είδαν το κανονικό γκολ του Ντρμιτς να μην μετράει (όχι να ακυρώνεται), για να έρθει στιγμές αργότερα ο Χέρμαν και να τελειώσει το παιχνίδι για το τελικό 3-1... Απίθανα πράγματα. Σαν να έχει συνωμοτήσει το σύμπαν... Κάτι που φαντάζει καινούριο στα βάσανα των οπαδών. «Όταν είσαι οπαδός της Νυρεμβέργης πάντα μαθαίνεις έναν νέο τρόπο... καταστροφής», έγραφε η  Süddeutsche.
Μετά το παιχνίδι με την Φράιμπουργκ ήρθε και η πρώτη σημαντική αντίδραση των οπαδών. Όλη η ομάδα βρέθηκε μπροστά από την εξέδρα των Ultras, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα και οι τρόποι εξόδου από την κρίση. Όμως αντί να φτιάξουν τα πράγματα έγιναν χειρότερα, καθώς όταν πλησίασε ο αρχηγός Σέφερ, οι οπαδοί δεν τον δέχτηκαν. Εκνευρίστηκε τόσο, που πέταξε το περιβραχιόνιο στον αγωνιστικό χώρο πριν πάει στα αποδυτήρια...

Η συζήτηση μπροστά στην εξέδρα των Ultras
Τελικά, η παρεξήγηση λύθηκε λίγες ώρες αργότερα, με τον 34χρονο γκολκίπερ να δηλώνει την επόμενη μέρα σε συνέντευξή του στο επίσημο site της Νυρεμβέργης ότι απλά άργησε, καθώς ως αρχηγός έπρεπε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στην μικτή ζώνη.
«Αντέδρασα υπερβολικά. Ένιωσα ότι αν δεν με θέλουν ως αρχηγό, δεν έχω κανέναν λόγο να είμαι. Καταλαβαίνω ότι ήταν μεγάλο λάθος. Πάντα θεωρούσα ότι είναι τεράστια τιμή να είμαι αρχηγός της Νυρεμβέργης. Δεν πρόκειται να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο», σχολίασε, έχοντας και την κάλυψη της διοίκησης και των συμπαικτών του και τελικά το περιβραχιόνιο δε θα αλλάξει χέρια.

Ο Σέφερ έχει πετάξει το περιβραχιόνιό του και φεύγει για τα αποδυτήρια
«Ξέρω ότι όταν δουλεύουμε μαζί, μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Αυτό θα πρέπει να γίνει ξανά η δύναμή μας», ολοκλήρωσε ο Σέφερ. «Το πλάνο μας είναι να προχωρήσουμε βήμα βήμα. Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλές ομάδες, που ταξιδεύουν στο Γκλάντμπαχ και μπορούν να παίξουν στα ίσα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα βρούμε τη φόρμα μας. Η ομάδα έχει δείξει τεράστια βελτίωση μετά την αλλαγή προπονητή είτε πρόκειται για τις κινήσεις μας χωρίς την μπάλα είτε για τον αριθμό των ευκαιριών που δημιουργούμε», σχολίασε ο Μάικ Φραντς.
«Καταλαβαίνω ότι στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χρόνος. Είναι πολύ δύσκολο το ότι ανέλαβα σχεδόν στη μέση της σεζόν. Είναι μία αποστολή που πρέπει να φέρω εις πέρας με επιτυχία και θα κάνω τα πάντα για αυτό», είχε δηλώσεις ο Φέρμπεεκ μετά την ήττα από την Φράιμπουργκ. Η μοίρα τα φέρνει έτσι, ώστε στο επόμενο παιχνίδι η Νυρεμβέργη να βρει απέναντί της την Βόλφσμπουργκ του Χέκινγκ. Το ματς είναι πολύ σημαντικό για τους Βαυαρούς, καθώς αν δεν συνεχίσουν τις καλές εμφανίσεις – έστω και σε περίπτωση ήττας από μία καλύτερη και πιο φορμαρισμένη ομάδα – τότε η ανάκαμψη ίσως να μην έρθει ποτέ... Εκτός από τον χρόνο που μετράει αντίστροφα, η μοναδική ελπίδα πλέον είναι η ψυχολογία.
Follow me @entanovasilis
*Στο παρακάτω video το γκολ του Ντρμιτς με την Γκλάντμπαχ, που δεν μέτρησε.



Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: