Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Με δύο «κλειστά», μπορεί πρώτο σκαλπ από θηρίο…!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος καταθέτει στο sport-fm.gr την γνώμη του για την προσπάθεια του Ολυμπιακού να γράψει ιστορία στην Ευρώπη.

Με δύο «κλειστά», μπορεί πρώτο σκαλπ από θηρίο…
*** Δεν χωράει αμφιβολία ότι ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει σήμερα να κάνει το πρώτο βήμα της πιο μεγάλης στιγμής του στην ιστορία του στα κύπελλα Ευρώπης. Γιατί μία πρόκριση επί της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ θα είναι ακριβώς τέτοιο πράγμα. Η πιο μεγάλη στιγμή.

*** Ας σκεφθούμε απλά ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει μέσα από αυτά τα δύο παιχνίδια να κάνει κάτι που δεν το έχει κάνει ποτέ στην ιστορία του: να θέσει νοκ άουτ ένα πραγματικά τεράστιο όνομα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Διότι, βεβαίως κι έχει μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός, ειδικά όσο περνούν τα χρόνια, όμως δεν έχει ακόμη κάνει το μεγάλο μπαμ, να αποκλείσει ένα μεγαθήριο.

*** Ακόμη κι αν κάποιες φορές στάθηκε έξοχα και είδε στα μάτια τέτοια κλαμπ, στο τέλος αποκλείστηκε. Παλιότερα από τη Μίλαν, μετά από την Μπάγερν, στη συνέχεια από τη Γιουνάϊτεντ (δύο φορές), την Τσέλσι, άλλες τρεις φορές από τη Γιουβέντους, άλλες δύο από τη Λίβερπουλ, ενώ πάντοτε έμενε στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ πίσω από τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Άρσεναλ. Ακόμη κι από Ατλέτικο Μαδρίτης, Βαλένθια, Ρόμα δεν πέρασε (με Μπάρτσα κι Ίντερ δεν έχει παίξει ποτέ).

*** Και μόνο από αυτό το δεδομένο μίας περιόδου 60 ετών καταλαβαίνει κανείς το μέγεθος της δυσκολίας της αποστολής του Ολυμπιακού, κόντρα σε ολόκληρη Γιουνάϊτεντ. Όμως, εξίσου αλήθεια είναι και κάτι άλλο: ο Ολυμπιακός με την πάροδο των ετών δυναμώνει την θέση του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Βγάζει νοκ άουτ την πρωταθλήτρια Γερμανίας Μπορούσια Ντόρτμουντ. Την φιναλίστ του Γιουρόπα Λιγκ Μπενφίκα. Σιγά σιγά, δηλαδή, αλλά αρκετά σταθερά, ανεβαίνει επίπεδο.

*** Μόνο που τώρα πρέπει να ξεπεράσει τον εαυτό του. Δείτε μόνο τα αποτελέσματα της Γιουνάϊτεντ τα τελευταία χρόνια στο πρώτο της ματς στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, στο εκτός έδρας: Με Λιλ 1-0, με Λιόν 1-1, με Ίντερ 0-0, με Μίλαν 3-2, με Μαρσέϊγ 0-0, με Ρεάλ 1-1. Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, μιλάμε για δύο νίκες και τέσσερις ισοπαλίες. Αποτελέσματα, δηλαδή, 100% για πρόκριση…

*** Είναι λοιπόν φως φανάρι το πόσο σκληρή δουλειά έχει ο Ολυμπιακός, που μάλιστα παραδοσιακά τα παιχνίδια νοκ άουτ δεν είναι το…φόρτε του στην Ευρώπη. Μάλιστα, μπορεί κάποιος να προσέξει μία μάλλον πτωτική πορεία στα αποτελέσματά του στα νοκ άουτ του Τσάμπιονς Λιγκ.

*** Διότι ξεκίνησε το 1999 (Γιουβέντους) με ήττα εκτός έδρας στο γκολ (1-2) και ισοπαλία εντός έδρας (1-1), συνέχισε το 2008 (Τσέλσι) πάλι με ισοπαλία εντός έδρας (0-0) αλλά βαριά ήττα εκτός έδρας (0-3) και το 2010 (Μπορντό) πήγε στις ήττες τόσο εντός (0-1), όσο κι εκτός (1-2) έδρας. Επειδή το επόμενο βήμα είναι βαριές ήττες εντός κι εκτός έδρας (μακριά από μας), θέλω να πιστεύω σε μία επανεκκίνηση! Με τουλάχιστον Χ εντός έδρας. Κι ειδικά άμα είναι και 0-0 δεν θα με χάλαγε.

*** Ίσως πρέπει να προσέξουμε κι ότι από τα έξι πρώτα (εκτός έδρας) ματς της Γιουνάϊτεντ, όπως τα μνημόνευσα πριν, τα πέντε ήταν «κλειστά» παιχνίδια. Δύο 0-0, δύο 1-1 κι ένα υπέρ της 1-0. Και να το πάμε κι ένα βήμα πιο κάτω: Φέτος στη φάση των ομίλων, αν δούμε τα παιχνίδια της, με εξαίρεση τα δύο με τη Λέβερκουζεν (4-2 και 5-0), όλα τα άλλα επίσης ήταν «κλειστά»: με Σοσιεδάδ 0-0 έξω κι 1-0 μέσα και με Σαχτάρ 1-1 έξω κι 1-0 μέσα.

*** Εάν και με τον Ολυμπιακό πάνε έτσι «κλειστά» τα παιχνίδια, ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είναι τόσο μακριά από την πρόκριση, όσο θεωρητικά είναι τώρα, πριν το ξεκίνημα των δύο αγώνων…Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: