Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Αντιμέτωπη με τη διχοτόμηση η Ουκρανία - «Βραδυφλεγής βόμβα» η Κριμαία!

Στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης η χώρα - Γενικός εισαγγελέας ορίστηκε επιτελικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος!

Αντιμέτωπη με τη διχοτόμηση η Ουκρανία - «Βραδυφλεγής βόμβα» η Κριμαία
Υπό τον κίνδυνο διαμελισμού της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, ΗΠΑ, Ρωσία, και Βρυξέλλες επιδίδονται σ΄ένα διπλωματικό μπρε ντε φερ για το ποιος θα είναι ο εθνοσωτήρας της Ουκρανίας, μιας χώρας που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Τουρτσίνοφ διαμηνύει ότι η πατρίδα του βρίσκεται ένα βήμα πριν τον διαμελισμό, οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι η περιοχή της Κριμαίας αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα, ενώ ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου, Βλαντιμίρ Πούτιν, σιωπά προς το παρόν βάζοντας τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και τον υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, να βγάλουν το... φίδι από την τρύπα επισημαίνοντας ότι δεν συμφωνούν με τις δικτατορικές τακτικές της ουκρανικής μεταβατικής ηγεσίας.

Λίγη ώρα νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως στη δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το τελευταίο 48ωρο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε στον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η αντιπολίτευση δεν συμμορφώθηκε με τη συμφωνία που υπεγράφη την Παρασκευή και κατέλαβε την εξουσία.

«Η ουκρανική αντιπολίτευση έχει παρεκκλίνει από τη συμφωνία, κατέλαβε στην πράξη στην εξουσία στο Κίεβο, αρνείται να αφοπλιστεί και συνεχίζει να υπολογίζει στη βία» δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Η Μόσχα καταγγέλλει ότι η ουκρανική αντιπολίτευση έχει καταστρατηγήσει τη συμβιβαστική συμφωνία και κατέλαβε την εξουσία, ενώ η Δύση προειδοποιεί το Κρεμλίνο να μην παρέμβει στην ουκρανική κρίση με στρατεύματα ή οικονομικά όπλα.

«Η νέα ουκρανική ηγεσία είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη Μόσχα αλλά προτεραιότητά της είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος», διακηρύσσει ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Τουρτσίνοφ, στενός συνεργάτης της Γιούλια Τιμοσένκο και αντιπρόεδρος του κόμματός της, σε διάγγελμά του λίγες ώρες μετά την καθαίρεση και τη φυγή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Κι ενώ ο αποπεμφθείς πρόεδρος παραμένει άφαντος, ο Τουρτσίνοφ όρισε τον Μανίτσκι γενικό εισαγγελέα της χώρας . Εκτός από το επιτελικό στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος "Σβόμποντα", σε υψηλή θέση τοποθετήθηκε και ο Ναλιβαιτσένκο- κολλητός του πρώην προέδρου, Β. Γιούτσενκο- ως επικεφαλής των Υπηρεσιών Ασφαλείας της χώρας.

Για σήμερα ήταν προγραμματισμένη η ανακοίνωση της σύνθεσης της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, όμως το σκληρό παζάρι Δύσης - Ανατολής για την οικονομική διάσωση της Ουκρανίας έχει βάλει σε δεύτερη μοίρα τον σχηματισμό της κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές (25 Μαϊου).

Πηγή: Protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: