Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Ας συγκρίνουμε τα ρόστερ μας!!

Ο Σταύρος Κόλκας σχολιάζει τις μεταγραφικές κινήσεις του ΠΑΟΚ και για το μήνυμα που έστειλε ο Ιβάν Σαββίδης στον Βαγγέλη Μαρινάκη για την επένδυση που κάνει στον Δικέφαλο του Βορρά. 
Ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές, σε ένα ταξίδι αρκετά πιεστικό για εμάς που κάνουμε τη δουλειά αυτή και κυρίως βέβαια για αυτούς που τις κλείνουν. Πρώτα απ όλα, δε νομίζω να αμφισβητεί κανείς πως ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε σε αυτό το παιχνίδι, μάλλον γιατί έπρεπε να καλύψει μεγαλύτερο έδαφος και έπρεπε να αντικαταστήσει ουσιαστικά ένα κομμάτι του ρόστερ. Ένα σεβαστό κομμάτι για την ακρίβεια αφού δεν είναι εύκολο να αφήνεις έξι – επτά για να πάρεις έξι μέσα στον Γενάρη.
Ο Ιβάν Σαββίδης προτίμησε τις πράξεις από τα λόγια και σε πρώτη φάση, κάτι που έκανε και ο Ευάγγελος Μαρινάκης αλλά σε αντίστροφη κίνηση. Αυτή των πωλήσεων. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ προκλήθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού και προφανώς απέδειξε άμεσα πως και έμαθε το παιχνίδι και παίκτες με εξαιρετικά βιογραφικά φέρνει και βέβαια πως κανένας δεν μπορεί να του πει τίποτα απολύτως για την επένδυση που κάνει στον ΠΑΟΚ και βέβαια, στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Η επιχειρηματολογία του μεγαλομετόχου του Ολυμπιακού, σαφώς και θα πρέπει να αλλάξει.
Αρχικά γελάω με τα δημοσιεύματα που φέρνουν τον ΠΑΟΚ να κυνήγησε τον Βαλντέζ. Δεν μπορώ να αποκλείσω μία επαφή, μία ερώτηση, αφού οι περιπτώσεις διαθέσιμων φορ στην Ευρώπη είναι ελάχιστες, όμως ο ΠΑΟΚ δύσκολα θα έπαιρνε έναν ανενεργό φορ, γυρολόγο, σχεδόν αναποτελεσματικό όπως ο Βαλντέζ.
Ο ΠΑΟΚ προτίμησε να κινηθεί για τον Νάτχο, ο οποίος σήμερα αποκάλυψε πως τον πλησίασε ο Ολυμπιακός. Δεν το είπε ένας τρίτος, ούτε κάποια ανώνυμο δημοσίευμα, το είπε ο ίδιος άρα ο μεγαλύτερος παίκτης που ήρθε στην Ελλάδα αυτή τη μεταγραφική περίοδο βρήκε σοφότερο αν μη τι άλλο το πρότζεκτ του ΠΑΟΚ από αυτό του Ολυμπιακού. Όταν είσαι στα 26 η καριέρα σου είναι στο πικ της, εκτός από τα λεφτά που και οι δύο έχουμε, πρέπει να πεισθεί πως υπάρχει ένα ποδοσφαιρικό υπόβαθρο που θα καλύψει τις φιλοδοξίες του.
Ο Νάτχο είναι ο καλύτερος και πιο ενεργός παίκτης που πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αν συνδυάσουμε το τάιμινγκ της καριέρας του, την ηλικία του και βέβαια τη θέση του αφού από τα πόδια του θα περνάνε οι περισσότερες μπάλες, άρα και η αλλαγή επιπέδου του ΠΑΟΚ. Το πώς θα τον κρατήσουμε το καλοκαίρι, αποτελεί νούμερο ένα στοίχημα, αλλά από εμάς εξαρτάται. Από το πώς θα νιώσει εδώ. Λεφτά υπάρχουν είπαμε, δεν θα είναι αυτό το πρόβλημα.
Την ώρα λοιπόν που ο Ολυμπιακός πουλάει τον Βάις και ολοκληρώνει την προσπάθειά του να δώσει υπεραξία στον Μήτρογλου για να τον πουλήσει και αυτόν, καλύπτεται με τον Βαλντέζ που έπαιζε μάλλον σε τηλεοπτικό σήριαλ, Αλ Τζαζίρα νομίζω λένε την ομάδα του και τον Πέρες που έπαιζε δεν έπαιζε στη Βίγια και αρκετές χρονιές του τις έχει περάσει στη Σεγούνδα Ντιβιζιόν, όμως έχει καλή ηλικία τουλάχιστον. Ο Νάτχο σίγουρα αλλάζει επίπεδο τον ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι μόνος του. Πρώτα απ΄όλα βελτιώθηκε κάτω από τα δοκάρια. 
Πίσω από τον εκπληκτικό και πιο φορμαρισμένο τερματοφύλακα του πρωταθλήματος, τον Παναγιώτη Γλύκο, δεν είναι πλέον ο Χακόμπο που μαλώνει με τα δοκάρια, αλλά ο Γκσπούρνιγκ που όλοι ξέρουμε τι είναι ικανός να πετύχει. Θα περιμένει βέβαια, μπορεί και να μη τα καταφέρει να γίνει άμεσα πρώτος, όμως το κεφάλι μας ήσυχο το έχουμε.
Στην άμυνα, είχαμε μία προσθήκη, αλλά όπως και να χει μιλάμε για έναν παίκτη που έπαιξε δύο φορές έστω στην εθνική Αργεντινής. Ο Ινσαουράλδε, ήταν μέλος μίας άμυνας που δέχτηκε 6 γκολ σε ένα πρωτάθλημα – 19 αγώνων – με τη φανέλα της Μπόκα η οποία αν μη τι άλλο είναι ένας σύλλογος υψηλής πίεσης. Και στη Νιούελς έκανε όργια, απέτυχε να γίνει βασικός στη Ρωσία, αλλά εδώ είμαστε. Στα 29 του, έχει την ωριμότητα να αντεπεξέλθει και να μας αναγκάσει να δώσουμε τη ρήτρα το ερχόμενο καλοκαίρι.
Τα επιτεύγματά του δεν ήταν προ πενταετίας, αλλά προ διετίας, άρα έχουμε το ενδεχόμενο μπροστά μας να μη μπόρεσε να προσαρμοστεί απλά στο πολύ δύσκολο ρώσικο πρωτάθλημα και όχι μόνο για αγωνιστικούς λόγους. Και δεν ήταν ανενεργός, έπαιζε απλά δεν μπορείς να τον χαρακτηρίσεις βασικό.
Στη μεσαία γραμμή, σίγουρα το υπερόπλο Νάτχο είναι ξεκάθαρα πιο εντυπωσιακό, όμως ήδη βλέπουμε τον Μαντούρο να συμμετείχε σε τρία σερί παιχνίδια που γράφουμε μέσο όρο τέσσερα γκολ, δένοντας άψογα με τον Κάτσε που επέστρεψε πιο ώριμος από όσο περιμέναμε όλοι, ενώ αναμένουμε την πιο ουσιαστική ένταξη του Μάαρτεν Μάρτενς. Ο Βέλγος, θέλει χρόνο γιατί στην Άλκμααρ έπαιζε οκτώ χρόνια και ήταν σημείο αναφοράς στο παιχνίδι της. Θα πρέπει να συμβιβαστεί σε πρώτη φάση σε ένα άλλο ποδόσφαιρο και δεν είναι εύκολο.
Το γεγονός όμως πως ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον βασικό επιτελικό της Άλκμααρ, είναι μεγάλη υπόθεση. Και πάμε στη τελευταία μεταγραφή, τον Ντάνι Χούσεν. Στα 23 του, δεν μπορείς να πεις πως δεν έπαιζε στον Άγιαξ. Και συμμετοχές είχε και γκολ είχε, απλά δεν μπορούσε να είναι βασικός γιατί σήμερα ο Άγιαξ είναι σε εξαιρετικό μομέντουμ. Τα στοιχεία του εκπληκτικά, η ρήτρα του στα 2,1 εκατ. ευρώ. Δεν θα είναι πρόβλημα. Έχει διαφορετικά στοιχεία από τα φορ που είχαμε, έχει τεχνική, ατομική ενέργεια. Διεθνής Ολλανδών έστω και στην Ελπίδων τους και τον παίρνεις σε εξαιρετική ηλικία.
Ο ΠΑΟΚ άλλαξε όλο τον άξονά του σχεδόν, αν προσθέσουμε στους έξι και τον Κάτσε. Και το έκανε με στόχο να προσαρμοστούν τα χαρακτηριστικά του ρόστερ στον τρόπο παιχνιδιού του Στέφενς. Ο ΠΑΟΚ έβαλε όλα τα στοιχεία που του έλειπαν. Δύναμη, ταχύτητα, κυρίως κάθετο ποδόσφαιρο και τρεξίματα. Η ομάδα απέκτησε έξι διεθνείς παίκτες, σε καλή ηλικία με τουλάχιστον τέσσερα ενεργά χρόνια έκαστος και σήμερα που μιλάμε σε πολλές θέσεις έχει καλύτερους παίκτες από τον ανταγωνιστή του.
Τη στιγμή που αυτός και έχασε τον πρώτο του σκόρερ και δεν τον αντικατέστησε με παίκτη ανάλογων δυνατοτήτων. Ο ΠΑΟΚ πλέον αρχίζει και λειτουργεί στις μεταγραφικές περιόδους σύμφωνα με τις δυνατότητες των στελεχών του και το χρήμα που διαθέτει ο μεγαλομέτοχός του. Έχει βρεθεί η φόρμουλα επικοινωνίας μεταξύ τους και υπάρχει ταχύτητα.
Αν μη τι άλλο, οι στόχοι είναι ξεκάθαροι. Η κατάκτηση του κυπέλλου, εκεί όπου σε τρεις αγώνες παίζονται τα πάντα, αλλά και η πρωτιά στα πλέι οφ απέναντι σε ομάδες που δεν πλησιάζουν πλέον το ρόστερ μας. Τέλος, σε πρώτη φάση η ΠΑΕ ήταν αυτή που έκανε τη δουλειά. Σε δεύτερη, η εικόνα της Τούμπας πρέπει να αλλάξει. Αντιλαμβάνομαι πως ο κόσμος έχει σιχαθεί αυτό που λέγεται επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αλλά ο ΠΑΟΚ παλεύει ορθολογικά και ποδοσφαιρικά για να ανατρέψει μια κατάσταση. Πιο εύκολα θα τα καταφέρει, αν το γήπεδό του είναι γεμάτο.
ΥΓ Ο Αλέξανδρος Τζιόλης θα ανακοινωθεί σε λίγο στη Καϊσέρσπορ. Κάποιοι είπαν πως δεν άντεχε τον ανταγωνισμό, εγώ λέω πως είδε πως μπορεί να μη πάρει τα παιχνίδια που θα μπορούσε να πάρει, προτίμησε να φύγει για να μη δημιουργεί προβλήματα με το ενδεχόμενο ξενέρωμά του, βρήκε ομάδα, έφερε λεφτά στον ΠΑΟΚ και πάει να παίξει στη Τουρκία. Προτιμώ αυτή τη στάση, από το να έχω τον οποιονδήποτε στο ρόστερ μου να μιζεριάζει και να μουρμουρίζει επειδή δεν παίζει όσο πιστεύει πως πρέπει.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: