Κυριακή 2 Μαρτίου 2014

Το ημίχρονο νίκης κι ο Σιδηρόπουλος!!

Ο Κ. Νικολακόπουλος λέει μέσα από το blog του στο gazzetta την τελευταία κουβέντα του για το ντέρμπι.
Εννιά φορές στις δέκα, είναι καθοριστικό στα ντέρμπι το ποιος θα βάλει το πρώτο γκολ. Κι η ποδοσφαιρική λογική λέει πως το ίδιο θα είναι και σήμερα.
Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να μπει πολύ δυνατά, και λόγω έδρας, στα πρώτα 15 λεπτά, αλλά η συνέχεια του ημιχρόνου και γενικά το α΄ημίχρονο προβλέπεται αμφίρροπο. Μπορεί κάποιος να προσέξει, ότι σχεδον πάντοτε, το πιο καλό ημίχρονο του ΠΑΟ είναι το α΄. Και εδώ και πάρα πολύ καιρό, από τότε που άλλαξε λίγο τρόπο παιχνιδιού, πιο συχνά σκοράρει στο α΄, παρά στο β΄ ημίχρονο.
Κι όπως όλες οι ομάδες που πρεσάρουν μέσα στο παιχνίδι, έτσι κι ο Παναθηναϊκός, πρεσάρει καλύτερα στο α΄ ημίχρονο, όπου οι παίκτες έχουν και μεγαλύτερη φρεσκάδα. Αν λοιπόν καταφέρει ο Παναθηναϊκός και προηγηθεί, θα έχει κάνει ένα σοβαρό βήμα για να μη χάσει. Στα έξι τελευταία ντέρμπι, ως φιλοξενούμενος, στα οποία προηγήθηκε ο ΠΑΟ, τελικά έφερε τέσσερις ισοπαλίες, μία φορά έχασε και μία φορά κέρδισε: όταν το 2007 σκόραρε στο 89’ και δεν είχε χρόνο ο Ολυμπιακός να ισοφαρίσει. Αντίθετα, στα πέντε τελευταία ντέρμπι στα οποία ο Ολυμπιακός, ως γηπεδούχος, άνοιξε το σκορ, κέρδισε και στα πέντε…
Για να αντιληφθείτε πόσο σημαντικό είναι στα ντέρμπι το λεγόμενο πρώτο  γκολ, ο ΠΑΟ έχει γυρίσει εκτός έδρας μία φορά σε ολόκληρη την ιστορία του παιχνίδι με τον Ολυμπιακό γηπεδούχο και προηγούμενο με 1-0: το 1960!!!
Είναι, πάντως, πραγματικά ένα «θέμα» για τον Ολυμπιακό, το πώς ο ΠΑΟ τα τελευταία χρόνια καταφέρνει και προηγείται τόσο συχνά μέσα στο Καραϊσκάκη-και μάλιστα με γκολ στα πρώτα λεπτά: στο 17’ με τον Ζέκα, στο 14’ με τον Εντόϊ, στο 21’ με τον Έκι. Όπως και πέρσι, αλλά στο ΟΑΚΑ, ήταν 1-0 μπροστά από το 17’ (Μαυρίας). Είναι κάτι που δείχνει ότι αν μη τι άλλο οι πράσινοι μπαίνουν πιο αποφασιστικά μέσα στα παιχνίδια τους με τον Ολυμπιακό, γιατί θέλουν να «δείξουν» πράγματα. Απλά στη συνέχεια, η ανωτερότητα του Ολυμπιακού ισορροπεί την κατάσταση.
Θεωρώ βέβαιο ότι το αποτέλεσμα στο ημίχρονο θα είναι καταλυτικό για την εξέλιξη του αγώνα. Φέτος, σε πρωτάθλημα και κύπελλο, ο Ολυμπιακός σε 14 παιχνίδια του προηγούνταν στο ημίχρονο-κέρδισε σε όλα! Όμως, όταν δεν κέρδιζε στο ημίχρονο, στα περισσότερα παιχνίδια του τα έβρισκε σκούρα και στο τέλος. Από τα υπόλοιπα 18 παιχνίδια του, στα 16 ήταν ισόπαλος και στα δύο έχανε 0-1. Από αυτά λοιπόν τα 18 ματς, τα τέσσερα τέλειωσαν ισόπαλα και σε άλλα οκτώ κέρδισε οριακά.
Ο Παναθηναϊκός πιστεύω ότι θα θελήσει κι αυτός να τελειώσει το ημίχρονο τουλάχιστον ισόπαλο. Κι όπως και στο ντέρμπι του α΄γύρου, στη Λεωφόρο, να εξελιχθεί σε ένα παιχνίδι, που μπορεί να γείρει είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά. Έχει τον Σίντεφελντ σε καλή κατάσταση πλέον, έχει τον Ατζαγκούν να πιέζει πολύ στο άλλο μισό του γηπέδου και να επιχειρεί γρήγορα να βγάλει κάθετες για τους κυνηγούς, έχει τον Μπεργκ εκτός ρέντας σε ό,τι αφορά το γκολ αλλά με καλές κινήσεις για τους συμπαίκτες του, τον Αμπέϊντ και τον Πράνιτς να αξιοποιούν τα καλά πόδια τους και τον Κλωναρίδη την ταχύτητά του, το Νάνο να διεμβολίζει από αριστερά και τους ψηλούς αμυντικούς του να είναι επικίνδυνοι στις στημένες φάσεις.
Δεν είναι καμία φοβερή ομάδα ο Παναθηναϊκός, αλλά για να τον νικήσει ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δουλέψει πολύ το ματς επιθετικά και να έχει τα μάτια του δεκατέσσερα κι αμυντικά. Και να βρει, βεβαίως, κάποιον καινούργιο σκόρερ για τα ντέρμπι με τον ΠΑΟ, είτε αυτός είναι ο Ολαϊτάν, ο Βαλντέζ (παλιότερα σκόρερ δύο γκολ στο Βέρντερ-ΠΑΟ 5-1), ο Τσόρι, ο Κάμπελ-αφού όλοι οι σκόρερ των προηγούμενων ετών παίζουν στην Αγγλία!
Δύο κουβέντες για το διαιτητή; Η εντύπωση που έχω για το Σιδηρόπουλο είναι ότι  πρόκειται για διαιτητή που θέλει να περνάει όσο το δυνατόν απαρατήρητος. Μου φαίνεται ότι δεν θα τον…ενοχλούσε κιόλας μία ισοπαλία, όπως στο περσινό Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 0-0. Εδώ και ένα χρόνο, ο Ολυμπιακός τέσσερα παιχνίδια δεν έχει κερδίσει στο πρωτάθλημα (1-1 με ΠΑΟ και 0-0 με ΠΑΟΚ, Ατρόμητο και Παναιτωλικό). Στα δύο έχει σφυρίξει ο Σιδηρόπουλος.  Δεν τον θυμάμαι γενικά να κάνει χοντρά λάθη και είναι καριερίστας, αφού πρόκειται για το μοναδικό Έλληνα ρέφερι που παίρνει πλέον καλά παιχνίδια από την ΟΥΕΦΑ στα κύπελλα Ευρώπης.
Οι επόπτες; Ο Ευθυμιάδης έχει κάνει λάθη. ο Γρεβένης λιγότερα.
Στο τέλος της ημέρας, ας έχουμε υπόψιν μας ότι σπανιότατα εδώ και χρόνια βλέπουμε διαιτησία να επηρεάζει το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: