Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

«Εγκλήματα στον Άρη»

xari
Στον Arena FM 89,4 μίλησε (και ήταν πιο αποκαλυπτικός από ποτέ…) ο  Άγγελος Χαριστέας. Αναφέρθηκε στις καταστάσεις που πλήγωσαν τον Άρη, στην κληρονομιά της πρωταθλήτριας Ευρώπης 2004 και στο “φαινόμενο Ζαγοράκης”, ενώ χαρακτήρισε φαβορί τον ΠΑΟΚ για την πρόκριση στον τελικό του κυπέλλου
Αναλυτικά, όσα δήλωσε ο Άγγελος Χαριστέας στον ArenaFM 89,4:
Για την αξία του έπους στην Πορτογαλία σχεδόν 10 χρόνια μετά: “Έχουμε την συμμετοχή στο Μουντιάλ 2014, είναι μια καλή χρονική συγκυρία για την συμπλήρωση της δεκαετίας. Η εθνική Ελλάδας έχει, πλέον, παγκόσμιες επιτυχίες. Δέκα χρόνια πέρασαν και εμείς οι ίδιοι που μεγαλώσαμε πια καταλαβαίνουμε τώρα την αξία της κατάκτησης του Euro2004. Για την Ελλάδα, για τους Έλληνες και για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όταν πήραμε το Euro2004 λέγαμε να μην πάει χαμένη αυτή η μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό ποδόσφαιρο και όντως τουλάχιστον από πλευράς εθνικής ομάδας δεν πήγε χαμένο, συνεχίζουμε ανελλιπώς με συμμετοχές στις κορυφαίες διοργανώσεις. Η Εθνική έχει συνέχεια και ελπίζω να την διατηρήσει και μετά το Παγκόσμιο με την δεδομένη αλλαγή προπονητή που θα γίνει. Δεν είναι εύκολο αυτό που πετυχαίνει η Ελλάδα σε εθνικό επίπεδο. Πολλοί είπαν πως ήμασταν τότε μια φωτοβολίδα, αλλά η Ελλάδα φαίνεται πως τελικά κάτι έχει καταφέρει στο ποδόσφαιρο. Η κληρονομιά που άφησε το 2004 διατηρείται και σήμερα με την παρουσία του Καραγκούνη και του Κατσουράνη, είναι αυτοί που περνούν στα νέα παιδιά την αγάπη για την Εθνική ομάδα.
Πάντα η Εθνική είχε μεγάλους ποδοσφαιριστές, από την εποχή Κούδα, αλλά ποτέ δεν είχε αυτό το δέσιμο που υπάρχει τώρα. Μετά την επιτυχία της Ελλάδας, πάρα πολλές ομάδες στην Ευρώπη μιμήθηκαν την δική μας ομάδα σε επίπεδο τακτικής, ακόμα και σε συλλογικό επίπεδο. Πολλοί προπονητές επηρεάστηκαν και άλλαξαν τα συστήματα τους, αντιμετωπίζοντας μεγάλους αντιπάλους με τον δικό μας τρόπο, κι ας μας έλεγαν αμυντικογενή ομάδα. Αλλάξαμε κάτι και εμείς στη ροή του ποδοσφαίρου”.
Για το σύγχρονο ελληνικό ποδόσφαιρο: “Να πούμε την αλήθεια, στην κατάσταση που επικρατεί φταίμε και εμείς οι ποδοσφαιριστές. Βλέπω απ’ έξω τα πράγματα πιο καθαρά και πλέον μπορώ να μιλάω και να λέω χωρίς πίεση αυτό που σκέφτομαι. Από εκεί που ήμασταν πρωταγωνιστές εμείς οι ποδοσφαιριστές, γίναμε κομπάρσοι. Πρωταγωνιστής σήμερα είναι ο παράγοντας, μετά ο διαιτητής, στη συνέχεια ο ποδοσφαιριστής και τελευταίος ο καημένος ο κοσμάκης. Δεν μπορούσες στον Ζαγοράκη και τον Μπασινά να πας κόντρα ως παράγοντας. Είχαν προσωπικότητα. Τώρα υπάρχει μια κακή αντιμετώπιση και πάει το ποδόσφαιρο πίσω.
Στην Ελλάδα υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά καλής συμπεριφοράς παραγόντων σε ποδοσφαιριστές. Τα συμβόλαια και το ποδόσφαιρο έχουν πέσει πάρα πολύ χαμηλά. Οι καλοί Έλληνες ποδοσφαιριστές βρίσκονται στο εξωτερικό. Εδώ πέρα έμειναν κάποια πολύ καλά νέα παιδιά, αλλά είναι αριθμητικά λίγα. Έχει μεγαλώσει η ψαλίδα των παικτών με το εξωτερικό. Βλέπουμε παιδάκια, που τώρα ξεκινούν να κάνουν καριέρα και κάποιους πιο παλιούς. Δεν έχει μείνει τίποτα από πλευράς προσωπικοτήτων στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να μεγαλώσουν αυτά τα παιδάκια για να δούμε τι θα κάνουν.  
Τόσα χρόνια δεν παρακολουθούσα το ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι η πρώτη φορά φέτος που διαβάζω και παρακολουθώ το ελληνικό πρωτάθλημα και τις αντιδράσεις του κόσμου. Βλέπω πως το πράγμα πάει από το κακό στο χειρότερο και δεν πρόκειται οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων να τα βρουν μεταξύ τους. Ίσως υπάρξει μια υποκριτική σύγκλιση, αλλά όχι ουσιαστική Τι θα γίνει, όμως, με τον κοσμάκη; Λίγες ομάδες γεμίζουν τα γήπεδα. Αν ανεβούν οι προσωπικότητες των ποδοσφαιριστών και  ο κόσμος τους αγαπήσει, έτσι θα ξαναγεμίσουν τα γήπεδα. Δεν γίνεται να αγαπηθεί ο παράγοντας. Ο ποδοσφαιριστής πρέπει να είναι ο πρωταγωνιστής.
Κατάντια είναι μια λέξη που ταιριάζει στο σημερινό ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά εγώ λέω πως χειρότερα δεν γίνεται. Στην Γερμανία είχαμε και φέτος πρωτάθλημα… μιας ταχύτητας, αλλά βλέπουμε τι μάχες γίνονται για την Ευρώπη και τον υποβιβασμό. Βλέπω ισπανικό πρωτάθλημα, βλέπω αγγλικό. Γίνεται χαμός. Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το ολλανδικό μοντέλο και να πουλάει τα ταλέντα της στο εξωτερικό. Ταλαντούχα παιδιά, που θα παίζουν όμορφο και θεαματικό ποδόσφαιρο, ώστε οι ομάδες να μαζεύουν κόσμο και να είναι βιώσιμες. Αυτό πιστεύω πως γουστάρει ο κόσμος. Ειλικρινά δεν ξέρω τι θα γίνει σε δύο χρόνια, που θα είναι και η ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία. Εφόσον υπάρχουν ήδη αντιδράσεις για διαιτησίες κλπ. τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την παρουσία της ΑΕΚ. Αν έρθει άλλη μια μεγάλη ομάδα και αδικείται  από την διαιτησία, δεν ξέρω πού μπορούμε να φτάσουμε”.
Για την περιπέτεια του Άρη: “Ο Άρης είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, που την κράτησε όλα αυτά τα χρόνια μόνο ο κόσμος. Δεν υπήρξε ένας άνθρωπος να συσπειρώσει την ομάδα. Στεναχωριέμαι κάθε μέρα με όσα συμβαίνουν στον Άρη. Παιδάκι πήγα στον Άρη, στα 16 μου,  έμεινα έξι χρόνια και έφυγα στο εξωτερικό. Υπήρξαν σκαμπανεβάσματα από τότε στην πορεία της ομάδας. Έπεσε, ανέβηκε ξανά, τώρα πέφτει πάλι. Έχουν γίνει εγκλήματα όλα αυτά τα χρόνια στον Άρη.
Το σκεφτόμουν πολλά χρόνια και γούσταρα να γυρίσω να παίξω ξανά στον Άρη. Ζω στην Θεσσαλονίκη και δεν θα μπορούσα να πάω σε άλλη ομάδα. Αυτά, όμως, είναι περασμένα. Έχουν γίνει πολλά. Το τραγικότερο που έχουν καταφέρει όσοι διοικούσαν τον Άρη τόσα χρόνια είναι ότι κατόρθωσαν να κάνουν τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την κιτρινόμαυρη φανέλα να μισήσουν την ομάδα!
Όλοι οι παίκτες που φόρεσαν την φανέλα του Άρη έφυγαν με κλωτσιές! Δεν υπήρξαν γέφυρες επικοινωνίας με την ομάδα. Όλες οι ομάδες στηρίζονται στους παλιούς παίκτες για να τις βοηθήσουν και στον Άρη δεν έχει γίνει ποτέ αυτό. Γιόρτασε ο Άρης και βραβεύτηκε η ομάδα του 1970. Άξια τιμήθηκε, αλλά από τότε και επί τόσες δεκαετίες δεν υπήρχαν ποδοσφαιριστές που να βοήθησαν την ομάδα; Πονηρεύομαι πλέον και αρχίζω να πιστεύω πως τους αρέσει αυτή η κατάσταση. Δεν θέλουν τις προσωπικότητες στον Άρη. Εμένα δεν με ενδιέφερε ποτέ να φαίνομαι… ωραίος.
Θα θυμηθώ μια προπόνηση που έκανα πέρυσι στον Άρη, ήθελα να γυρίσω. Την επόμενη μέρα, έρχεται ο Κατσαβάκης και λέει ότι πήρε εντολή από την διοίκηση να μην κάνω ξανά προπόνηση! Αυτό έγινε και με τον Δέλλα. Λες σ’ έναν ποδοσφαιριστή, που έπαιξε έξι χρόνια και άφησε κάποια χρήματα στον σύλλογο όταν έφυγε και γύρισε για να βοηθήσει ανιδιοτελώς, να μην κάνει ξανά προπόνηση;
Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που διοίκησαν είναι λίγοι, δεν κάθισαν σ’ ένα τραπέζι να συζητήσουν πώς να βοηθήσουν αυτή την ομάδα και να φέρουν τον κόσμο. Ο κόσμος έβαζε λεφτά και ποτέ δεν είχε ανταπόδοση. Εμένα με σταματάνε οι Αρειανοί και κανένας δεν μου… την έχει πει. Ούτε ένας στους 100. Από πού πηγάζει όλο αυτό;
Με καλέσανε από την Βέρντερ 10 χρόνια μετά να παραστεί η ομάδα της δικής μου εποχής σε μια εκδήλωση, να γεμίσει το γήπεδο, να μας χειροκροτήσει ο κόσμος. Σε μια ομάδα που έπαιξα μόλις δυόμιση χρόνια. Εγώ δεν ζητάω να με τιμήσουν στον Άρη. Όμως ένας δεν μας πήρε τηλέφωνο να μου πει ‘Άγγελε, βοήθησε μας λίγο’. Μια φορά μόνο πήρα τον μάνατζερ μου να ασχοληθεί με την περίπτωση του Γιαννιώτα και να πουληθεί για να πάρει χρήματα ο Άρης. Δεν ήξερα πως ο Γιαννιώτας είχε τόσο μικρή ρήτρα. Τον πήρε η Φορτούνα με 150.000 ευρώ, ενώ θα μπορούσε να δώσει 500.000 από την στιγμή που τον ήθελε. Αυτή ήταν η μοναδική φορά που ζήτησαν την βοήθειά μου.
Βλέπουμε έναν ΠΑΟΚ που έχει στην διοίκηση τον Βρύζα, τον Κωνσταντινίδη, τον Ζαγοράκη . Η ΑΕΚ έχει τον Λυμπερόπουλο, τον Δέλλα, τον Μπορμπόκη τον Κωστή και άλλα… χίλια άτομα. Ο Άρης αδικεί τον εαυτό του συμπεριφερόμενος με κακία  σε προσωπικότητες που πέρασαν από την ομάδα. Εγώ μια χαρά είμαι. Αλλά αυτό έγινε ακόμα και με τον Γκάλη, που τώρα τελευταία επέστρεψε. Με προσωπικότητες χτίζεται μια μεγάλη ομάδα. Αυτό γίνεται ακόμα και στην Μπαρτσελόνα, δεν γίνεται στον Άρη να κάνουμε κάτι διαφορετικό;”.
Για την πρόταση που είχε από την Αυστραλία: “Έγινε μια συζήτηση και μια πρόταση. Σκέφτηκα κάποια πράγματα, ο Κυργιάκος πήγε, αλλά εγώ δεν ήθελα να το κάνω στο τέλος με το πλάνο που υπήρχε. Το έκανα αυτό στην Σαουδική Αραβία, πέρασα πολύ ωραία, αλλά δεν ήθελα να το κάνω και στην Αυστραλία. Πλέον, έχω κάποιες σκέψεις, συζητάω με τον μάνατζερ μου, δεν μου αρέσει να κάνω μισά πράγματα και σύντομα θα κάνω κάτι που θα αφορά το μέλλον μου στο ποδόσφαιρο”.
Για το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός στο κύπελλο: “Βλέπω τον Ολυμπιακό πολύ επηρεασμένο μετά τον αποκλεισμό από την Μάντσεστερ. Έπεσε η ψυχολογία του, ήρθαν τα πάνω, κάτω και χάνει το ένα παιχνίδι μετά το άλλο. Ο ΠΑΟΚ έμεινε αρκετά πίσω στο πρωτάθλημα, αλλά είναι σε καλύτερη κατάσταση αυτή την στιγμή από τον Ολυμπιακό. Παίζει στην Τούμπα,  θα γίνεται χαμός και θα ήθελα να πάω στη Τούμπα να το δω το παιχνίδι. Ο ΠΑΟΚ είναι πιο διψασμένος και αυτό το παιχνίδι θα είναι για τον ΠΑΟΚ πιο τελικός από τον τελικό του κυπέλλου. Ο ΠΑΟΚ με το 2-1 του πρώτου αγώνα έχει πολλές πιθανότητες να πάει στον τελικό. Πιστεύω ότι  βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα για την πρόκριση έναντι του αντιπάλου του. Ο Ολυμπιακός είναι σε κακή κατάσταση, ίσως επειδή έφυγαν οι επιθετικοί του τον Ιανουάριο. Ο ΠΑΟΚ αν πάρει το κύπελλο θα οδηγήσει και τον Σαββίδη να κάνει υπερβάσεις για την νέα χρονιά. Θα πει παιδιά ‘έχω το κύπελλο, πάμε τώρα να πάρουμε και το πρωτάθλημα’”.
Για την εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση του Θοδωρή Ζαγοράκη, όπως αποδείχτηκε και στον ποδοσφαιρικό αγώνα για τα γενέθλια του ARENA FM 89,4: “Ο Θοδωρής εκτός του ότι κρατιέται σε καλή κατάσταση, έχει αυτόν τον… τσαμπουκά θέλει να μην χάνει ούτε σε μικρά παιχνίδια. Αυτό δείχνει πως το γουστάρει πολύ το ποδόσφαιρο. Παίζω κι εγώ στην ομάδα ποδοσφαίρου του Θόδωρου. Όταν παίζουμε του λέω καμιά φορά πως ‘δεν μπορώ άλλο’ και μου λέει ’30 γκολ μπορείς και θα τα βάλεις’”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: