Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες αναλύει το Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός!

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες τονίζει πως ακόμη και μία παρτίδα τάβλι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναίκού είναι σημαντική ενώ αναλύει τα μπασκετικά... κλειδιά του παιχνιδιού, Δεν υπάρχει αναμέτρηση μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού που να μην έχει ενδιαφέρον. Είτε αναφερόμαστε σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ είτε σε τάβλι και… μπιρίμπα.
Οι δύο ομάδες έχουν πετύχει έναν πολύ σημαντικό στόχο γιατί μην γελιόμαστε με τόσους τραυματισμούς είχαν δύσκολη αποστολή ακόμη και για την παρουσία τους στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης.
Αυτό φυσικά έδιωξε την πίεση του «ηττημένου που αποχαιρετά την διοργάνωση», αλλά δε σημαίνει πως θα παρουσιαστούν αδιάφοροι.
Θα μου επιτρέψετε να ασχοληθώ περισσότερο με τον Ολυμπιακό με του οποίου το ρεπορτάζ ασχολούμαι…
Ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τη νίκη για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Οι «πράσινοι» έχουν νικήσει τρεις συνεχόμενες φορές, αλλά ΟΛΕΣ ήταν στο ΟΑΚΑ. Ο Ολυμπιακός αν ηττηθεί θα χάσει αυτό το άλλοθι και κυρίως θα αισθανθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στους ελληνικούς τελικούς. Ένα 4-0 σερί σίγουρα φέρνει άλλον αέρα σε νικητή και ηττημένο πριν το τζάμπολ των τελικών. Συνεπώς ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τη νίκη και για ψυχολογικούς λόγους. Ο Παναθηναϊκός δεν την έχει, διότι απλούστατα κανείς δε θα του πει τίποτα αν χάσει (εκτός αν αυτό γίνει με μεγάλη διαφορά).
Πάμε και στην μπασκετική ανάλυση…
Οι δύο ομάδες γνωρίζονται απ’ έξω κι ανακατωτά. Ξέρουν τι αρέσει και τι όχι σε κάθε παίκτη ενώ γνωρίζουν και τη φιλοσοφία.
Θεωρώ δεδομένο πως τρικ θα δούμε ελάχιστα (αν δούμε) κι αυτό γιατί οι δύο προπονητές θα προτιμήσουν να τα κρατήσουν για τους τελικούς της Α1. Για ποιο λόγο να εμφανίσουν ένα κρυφό όπλο στο συγκεκριμένο παιχνίδι; Για κανέναν είναι η απάντηση.
Ο Ολυμπιακός θα προσπαθήσει να επιβάλλει το ρυθμό και να τρέξει το γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που αρέσκεται στο σετ παιχνίδι, οπότε οι Πειραιώτες θέλουν να τον «χτυπήσουν» στον αιφνιδιασμό. Τα εύκολα καλάθια δε φέρνουν μόνο δύο πόντους, αλλά ταυτόχρονα ξεσηκώνουν την εξέδρα και απογοητεύουν λίγο την ομάδα που τα δέχεται. Τριπλό κέρδος λοιπόν.
Ένα άλλο στοιχείο το οποίο θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός είναι το περιφερειακό του σουτ. Η άμυνα του Παναθηναϊκού ρισκάρει αφήνοντας τα τρίποντα και πρέπει εντός έδρας τα ποσοστά των «ερυθρόλευκων» να κινηθούν πάνω από το 40%.
Ο Παναθηναϊκός του Αλβέρτη σε σχέση με αυτόν του Πεδουλάκη δεν έχει αλλάξει τίποτα στην άμυνα οπότε λογικά θα δούμε Ούκιτς και Γκιστ πάνω στον Σπανούλη. Το θέμα είναι πως θα το αντιμετωπίσει αυτή τη φορά ο αρχηγός του Ολυμπιακού και φυσικά τι βοήθεια θα του προσφέρει ο Μπαρτζώκας από τον πάγκο.
Θα έχει επίσης ενδιαφέρον να δούμε τι αλλαγές θα φέρει ο Ντάνστον ως «τεσσάρι» και στις δύο ομάδες. Τι θα κερδίσει από αυτό ο Ολυμπιακός σε άμυνα και επίθεση και από την άλλη, πως θα το αντιμετωπίσει ο Αλβέρτης και αν θα πληγωθεί ή όχι;
Σημαντικός παράγοντας για την εξέλιξη του παιχνιδιού θα είναι ο Στεφάν Λάσμε. Ο Γκαμπονέζος αποτελεί πηγή κινδύνου για κάθε αντίπαλο που πλησιάζει στη ρακέτα του Παναθηναϊκού αφού είτε κόβει είτε αλλοιώνει τα σουτ, ενώ και στην επίθεση τελειώνει καλά τις φάσεις κοντά στο καλάθι.
Ο Ολυμπιακός πρέπει να τον… σημαδέψει ώστε να τον φθείρει. Ο Μάικ Μπατίστ δεν μπορεί να πληγώσει τους Πρωταθλητές Ευρώπης και έχω την εντύπωση πως ο Μπαρτζώκας με τους συνεργάτες του τον θέλουν πολύ ώρα στο παρκέ. Τους βολεύει. Ο Μαυροκεφαλίδης ίσως μπορεί να παίξει σημαντικότερο ρόλο στην αναμέτρηση από τον Μπατίστ.
ΥΓ: Ο Ολυμπιακός είναι υπότροπος από τα επεισόδια με την Γαλατάσαραϊ και με το παραμικρό κινδυνεύει με τιμωρία της έδρας του. Πρέπει όλοι όσοι βρεθείτε στο ΣΕΦ να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και ρίχνετε και μία ματιά και στον διπλανό σας.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: