Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Μέχρι εκεί μπορούμε...!

Ο Μιχάλης Τσαμπάς γράφει για το... πείραμα που απέτυχε, για τον Παναθηναϊκό που δεν είχε να κερδίσει τίποτα και για τα «οπαδικά σύνορα» που ξανακλείνουν! Στον φετινό Παναθηναϊκό αρέσκονται και δικαίως να κερδίζουν... πόντους θαυμασμού από όλη την φίλαθλη Ελλάδα, ανεξαρτήτως συλλογικών προτιμήσεων. Το πέτυχαν άλλωστε πολλές φορές φέτος. Το πέτυχαν όταν έπαιξαν καταπληκτικό ποδόσφαιρο κερδίζοντας 0-3 μέσα στο Καραϊσκάκη τον Ολυμπιακό κρατώντας δικό τους το αήττητο ρεκόρ, το πέτυχαν όταν έβαλαν σε ένα καλούπι τα οικονομικά τους και πήραν την άδεια, το πέτυχαν όταν... πάτησαν στον τελικό του κυπέλλου τον ΠΑΟΚ, το πέτυχαν γενικότερα με τον τρόπο που δούλεψε το δίδυμο Αναστασίου-Νταμπίζας και την ομάδα που παρουσίασαν στην μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς.
Τα μπράβο ήταν πολλά και τα... γκολ θεαματικά αν θέλουμε να μιλήσουμε με καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους. Όλη αυτή η «υγεία» (σ.σ πολυφορεμένη λέξη αλλά αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πραγματικότητα) που βγάζει με την λειτουργία του το ποδοσφαιρικό τμήμα, στον Παναθηναϊκό θέλησαν να την... ανοίξουν λίγο περισσότερο.
Θέλησαν να πετύχουν ένα ακόμη θεματικό γκολ συμμετέχοντας ενεργά στο θέμα της μετακίνησης των οπαδών. Επιθυμία προσωπική του Γιάννη Αλαφούζου ήταν να πρωτοστατήσει σε κάτι τέτοιο, έχοντας και σύμμαχο τον Ιβάν Σαββίδη. Να δείξει ότι μπορεί να γίνει ξανά η αρχή, ώστε και στα Ελληνικά γήπεδα να γίνεται το αυτονόητο. Να μπορεί ο φίλαθλος της φιλοξενούμενης ομάδας να την δει από κοντά. Να κάνει μια εκδρομή σε εκτός έδρας ματς...
Δυστυχώς ακόμη κι εν έτει 2014 το εγχείρημα φάνηκε πολύ φιλόδοξο για να πάρει σάρκα και οστά. Το παραδέχτηκε άλλωστε, προς τιμήν του και ο ίδιος ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού με δήλωση του, τονίζοντας μάλιστα πως δεν πρόκειται να επανέλθει δείχνοντας την απογοήτευση του! H συγγνώμη που ζήτησε ακόμη κι από τους ίδιους τους παίκτες και τον Αναστασίου σημειολογικά λέει πολλά. Ακόμη και για το πως ο ίδιος κάποια πράγματα τα... ζύγισε λάθος.
Τα όσα έγιναν το βράδυ της Κυριακής στην Λεωφόρο, με ευθύνη μερίδας οπαδών και των δύο ομάδων (το ότι την... σέντρα την έκανε ο φίλος του ΠΑΟΚ που πέταξε την φωτοβολίδα δεν απαλλάσσει κανέναν από την συνέχεια) κι εξίσου μεγάλης ευθύνης από την αστυνομία, είναι ξεκάθαρο πλέον πως βάζουν φρένο στα όποια... όνειρα για να ανοίξουν τα «οπαδικά σύνορα»! Ειδικά όταν μιλάμε για ματς μεταξύ ομάδων πρώτης γραμμής.
Δυστυχώς το... αυτογκόλ μπήκε με εξίσου θεαματικό τρόπο όσο και τα παραπάνω γκολ. Ειδικά για την φετινή χρονιά είναι αυτονόητο ότι ο Παναθηναϊκός δεν είχε κάτι να κερδίσει. Έτσι κι αλλιώς το ματς της τελευταίας αγωνιστικής στην Τούμπα, λόγω τιμωρίας του ΠΑΟΚ θα γίνει χωρίς κόσμο, άρα και χωρίς φίλους του «τριφυλλιού». Ούτε... καμιά αστυνομία θα μπορούσε να υποσχεθεί ότι του χρόνου ακόμη κι αν «δεν άνοιγε μύτη» στην Λεωφόρο θα έλεγε «ναι» στο... ταξίδι Λεωφόρος-Τούμπα επειδή δόθηκε «πράσινο φως» φέτος. Απλά οι «πράσινοι» μια αρχή ήθελαν να κάνουν για να κερδίσουν ένα ακόμη μπράβο από όλους.
Τελικά έμπλεξαν καθώς είναι βέβαιο ότι ο Παναθηναϊκός θα τιμωρηθεί με μια ποινή που πιθανότατα θα... κουβαλήσει και στο νέο πρωτάθλημα, ενώ και το πρόστιμο που θα επιβληθεί σίγουρα θα «πονέσει». Μάλιστα σε εποχές που στο «τριφύλλι» ήδη κυκλοφόρησαν από νωρίς τα διαρκείας για να έχουν έσοδα. Για το κεφάλαιο αστυνομία είναι αστείο να καθίσουμε και να αποδώσουμε ευθύνες.
Άλλωστε δεν μπορεί να βρεθεί ούτε ένας, από έναν απλό αστυνομικό, μέχρι τον αρχηγό του σώματος που να επιθυμεί μετακίνηση οπαδών για ευνόητους λόγους που έχουν να κάνουν και με την ψυχική τους ηρεμία. Όταν για παράδειγμα την χρονιά που πέρασε έβαζαν... φρένο σε μετακίνηση για το Λεβαδειακός-Παναιτωλικός, καταλαβαίνει κανείς πόσο βουνό τους φαίνονται τα ματς υψηλού κινδύνου. Άρα όποιος κάνει λόγο για ελλειπή μέτρα ασφαλείας το βράδυ της Κυριακής, ας το πάει κι ένα βήμα παρακάτω! Το βέβαιο είναι ότι το πείραμα απέτυχε.
Εξάλλου το... ζόρι Ευρώπη δεν μπορούμε να γίνουμε και ούτε θα γίνουμε. Ως τότε τα ντέρμπι του Ελληνικού πρωταθλήματος (όσα απέμειναν χωρίς ΑΕΚ και Άρη) θα τα βλέπουν οι γηπεδούχοι από τις εξέδρες και οι φιλοξενούμενοι από την τηλεόραση και όσο αφορά τις εκδρομές θα αρκούμαστε σε κανέναν τελικό κυπέλλου (που δεν γίνεται κι αλλιώς) ή σε... εξορμήσεις των μεγάλων σε Τρίπολη, Λιβαδειά και Κομοτηνή. Μέχρι εκεί μπορούμε...
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: