Σάββατο 10 Μαΐου 2014

«Δεν υπάρχει κίνδυνος»

7_11-610x350
Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο γνωστός ποινικολόγος και νομικός εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ σε αρκετές υποθέσεις, Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Μίλησε για την εκδίκαση του αιτήματος ακύρωσης της απόφασης για τον Γιώργο Δώνη στα πολιτικά δικαστήρια, την ποινή για τα γεγονότα της ρεβάνς με τον Ολυμπιακό, την νέα τιμωρία του ΠΑΟΚ με δυο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και τα επεισόδια στα ελληνικά γήπεδα.
Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος:
Για την εκδίκαση στα πολιτικά δικαστήρια του αιτήματος ακύρωσης της απόφασης των αθλητικών οργάνων στην υπόθεση Δώνη:
” Εκπροσωπήσαμε τον ΠΑΟΚ εγώ και οι συνάδελφοι μου, Αχιλλέας Μαυρομάτης και Λάμπρος Μπίρδας. Εφετείο ήταν, κατατέθηκαν οι προτάσεις και από τις δύο πλευρές και θα εκδώσει το εφετείο εν καιρώ την απόφασή του. Προφανώς μετά από κάποιους μήνες. Δεν κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ μέχρι την έκδοση της απόφασης με ποινές. Θα εκπληρώσει ό,τι πρέπει να εκπληρώσει απέναντι σοτν κ. Δώνη. Ο ΠΑΟΚ συμμορφώνεται απόλυτα των υποχρεώσεων του”.
Για την τελευταία ποινή του ΠΑΟΚ για δυο επιπλέον αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών:
”Εκπροσώπησαν τον ΠΑΟΚ οι συνάδελφοι μου Αχιλλέας Μαυρομάτης και Λάμπρος Μπίρδας. Επειδή το πρωί είχαμε συναντηθεί για την υπόθεση Δώνη, συζητήσαμε το θέμα και είδα πως η υπερασπιστική προετοιμασία ήταν εξαιρετική. Είχαν μελετήσει θαυμάσια όλα τα θέματα και είχαν προετοιμάσει όλους τους ισχυρισμούς απέναντι στο κατηγορητήριο. Όπως φαίνεται το αποτέλεσμα τουλάχιστον δικαιώνει την πάρα πολύ σωστή υπεραστική γραμμή των δύο συναδέλφων μου. Δεν υιοθέτησε η επιτροπή την δίωξη όπως την είχε ασκήσει ο εισαγγελέας.
Ήταν εξαιρετική επιτυχία και πιστεύω πως ήταν ορθή η υπερασπιστική γραμμή και ορθά εξεδόθη αυτή η απόφαση σε αντίθεση με την παλαιότερη της αφαίρεσης βαθμών που ήταν άστοχη. Την είχα χαρακτηρίσει νομικό ολίσθημα επειδή μου έκανε και εμένα εντύπωση πως η επιτροπή έκρινε ότι υπήρχαν τραυματισμοί ενώ προέκυπτε το αντίθετο από τα έγγραφα. Δυσάρεστη είναι η αφορμή που φτάσαμε εδώ πέρα. Η τωρινή απόφαση δηλώνει μια νηφαλιότητα των κριτών. Αντίθετα οι άλλες δυναμιτίσαν το κλίμα. Η χθεσινή απόφαση ανταποκρίνεται ακριβώς στην σωστή αξιολόγηση του κατηγοτητηρίου που υπήρχε. Απ’ αυτή την άποψη το εύρος της νέας ποινής ήταν δίκαιο. Από εκεί και πέρα το εάν θα γίνει έφεση επί της συγκεκριμένης ποινής θα το δούμε”.
Για τον εάν επηρεάστηκε ο κ. Λεοντής στην απόφασή του για αφαίρεση βαθμών από το κλίμα που διαμορφώθηκε μετά τον ημιτελικό της Τούμπας:
“Είναι δύσκολη ερώτηση αυτή. Ο κάθε δικαστής έχει τις θέσεις του και τις απόψεις του. Οφείλει να μην επηρεάζεται. Δεν ζει κανένας σε ένα γυάλινο κόσμο. Θέλω να πιστεύω πως έσφαλε. Αν αυτό το σφάλμα ήταν προϊόν συνειδητής ή ασυνείδητης επιρροής από τα γεγονότα δεν μπορώ να το ξέρω. Εγώ το μόνο που μπορώ να κρίνω, επειδή όλες οι αποφάσεις κρίνονται, είναι ότι πάρθηκε μια νομικά εσφαλμένη απόφαση, δεν είχαν υπαχθεί τα πραγματικά περιστατικά στον σωστό κανόνα δικαίου”.
Για το γεγονός πως πρώτη φορά η δευτεροβάθμια επιτροπή συμπλήρωσε απόφαση της πρωτοβάθμιας:
“Αυτό και χωρίς να έχω την αντίστοιχη εμπειρία των συναδέλφων μου δεν έχει ξανασυμβεί. Είναι ένα θέμα που πρέπει να το δούμε το πως αντιμετωπίζεται και το πως δεν θα επαναληφθεί. Ξεφεύγει από τα όρια”.
Για τις δυνατότητες νομικής αντίδρασης του ΠΑΟΚ στην ποινή για τα γεγονότα με τον Ολυμπιακό:
“Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις με τους δύο συναδέλφους, τον κ. Μαυρομάτη και τον κ. Μπίρδα, αλλά δεν καταλήξαμε πουθενά. Δεν ξέρω πότε οι συνάδελφοι θα καταλήξουν”.
Για την καταπολέμηση των επεισοδίων στα γήπεδα:
“Την απάντηση δεν θα την δώσω εγώ. Δεν υπάρχει βούληση υλοποιήσεως όσων προαναγγέλλονται. Όταν ήμουν εγώ πρόεδρος στην ΕΠΑΕ είχε γίνει μια πολύ μεγάλη σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης με την παρουσία όλων των παραγόντων του αθλητισμού και της αστυνομίας. Είχαν αποφασιστεί μέτρα όπως το ηλεκτρονικό εισιτήριο, οι κάμερες και όλα τα άλλα τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αποτροπή επεισοδίων. Πέρασαν από τότε οκτώ χρόνια και δεν έγινε τίποτα”.
Για το εάν κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ με νέα αφαίρεση βαθμών από την απόφαση της επιτροπής της ΕΠΟ που αφορά τον τελικό:
“Δεν πιστεύω πως υπάρχει κίνδυνος. Απ’ όσο ξέρω οι συνάδελφοι μου είναι αισιόδοξοι. Είναι εξαιρετικοί συνάδελφοι και τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη”.
Πηγή: arenafm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: