Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Σάλκε - Νυρεμβέργη: Μια σπάνια οπαδική φιλία!

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για τη μοναδική φιλία των οπαδών της Σάλκε με αυτούς της Νυρεμβέργης, οι οποίες θα αναμετρηθούν την τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα χωρίς να είναι αδιάφορες....  
Οι οπαδικές φιλίες και οι αδελφοποιήσεις ήταν αρκετά της μόδας στα 70ς και στα 80ς, ενώ αναβίωσαν και στα μέσα της δεκαετίας του 90'. Είναι κάτι που βλέπουμε και στην Ελλάδα, με τους οπαδούς του Παναθηναϊκού να έχουν εξαιρετικές σχέσεις με αυτούς της Ραπίντ Βιένης, του Ολυμπιακού με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα, του ΠΑΟΚ με τους «γκρομπάρι» της Παρτιζάν και πάει λέγοντας. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η τάση αυτή τείνει να μειώνεται και σε αρκετές περιπτώσεις να εξαφανίζεται. Κυρίως όταν αφορά οπαδούς από την ίδια χώρα.
Στη Γερμανία, υπήρχαν οπαδικές φιλίες που είχαν τη βάση τους σε συγκεκριμένα περιστατικά. Το 1973, οργανωμένοι της Μπόχουμ έκρυψαν οπαδούς της Μπάγερν που είχαν τραπεί σε φυγή. Οι Ultras των Κίκερς Όφενμπαχ προστάτεψαν οπαδούς της Λεβερκούζεν που είχαν ταξιδέψει στη Φρακφούρτη για μια αναμέτρηση με την Άιντραχτ. Και στα δύο περιστατικά γεννήθηκαν ισχυροί δεσμοί. Η πιο γνωστή οπαδική φιλία στις μέρες μας όμως αφορά αυτή της Νυρεμβέργης με τη Σάλκε. Και η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε οι δυο τους να βρεθούν αντιμέτωπες την τελευταία αγωνιστική της Μπουντεσλίγκα. Οι «Βασιλικοί Μπλε» μπορούν να τερματίσουν τρίτοι ακόμα και με ήττα, αν δεν κερδίσει η Λεβερκούζεν τη Βέρντερ Βρέμης. Για να είναι σίγουροι, θέλουν το βαθμό.  Από την άλλοι, οι Φράγκοι θέλουν οπωσδήποτε νίκη για να φτάσουν τα μπαράζ για τη σωτηρία. Ακόμα κι έτσι όμως, είναι πιθανόν να μην τα καταφέρουν.

Η φιλία ανάμεσα στους οπαδούς των δύο ομάδων ξεκίνησε περίπου το 1980 και υπάρχουν αρκετές ιστορίες για το πως γεννήθηκε. Το 1992 κυκλοφόρησε ολόκληρο βιβλίο, που αναλύει έξι πιθανές αιτίες! Το επίσημο σάιτ της Μπουντεσλίγκα αναφέρει ότι στα τέλη της δεκαετίας του '70 οπαδοί της Σάλκε αντιμετώπισαν μερικούς «δικούς» τους που προσπάθησαν να επιτεθούν σε αυτούς της Νυρεμβέργης. Ένα άλλο σενάριο θέλει τους δύο να κυνηγούν οπαδούς της Μπάγερν Μονάχου μαζί. Μια ακόμα ιστορία κάνει λόγο για οπαδούς της Νυρεμβέργης να συγκεντρώνουν χρήματα για να βοηθήσουν τους φιλοξενούμενους φίλους τους να επιστρέψουν από εκτός έδρας αναμέτρηση.
Η φιλία δοκιμάστηκε πριν από περίπου δέκα χρόνια .Όταν μερίδα οπαδών των Φράγκων, φώναξαν στους «Βασιλικούς Μπλε» ότι «δεν θα πάρετε ποτέ πρωτάθλημα», όπως γινόταν σε αρκετές έδρες. Μέχρι εκεί όμως. Είναι σύνηθες φαινόμενο οπαδοί των μεν να ταξιδεύουν σε ματς των δε και το αντίθετο.

Περίπου 1000 οπαδοί της Νυρεμβέργης ταξίδεψαν στο Μιλάνο το 1997 για να δουν τη Σάλκε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με αντίπαλο την Ίντερ! «Συνηθίζαμε να πηγαίνουμε στο γήπεδό τους και να υποστηρίζουμε τη Σάλκε όποτε μπορούσαμε», τονίζει ο Γιούργκεν Μπέργκμαν, επικεφαλής οπαδικού γκρουπ των Φράγκων και προσθέτει: «Η μονιμότητα και η δύναμη της φιλίας είναι μοναδική σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πιο εντυπωσιακό είναι ο τρόπος που διαρκεί. Ακόμα και για οι νεότερες γενιές μαθαίνουν να τρέφουν συμπάθεια για τη Σάλκε».
Είναι δεδομένο ότι άλλες φιλίες έχουν ατονίσει. Όχι αυτή. Κοινές χορογραφίες, κοινές παρουσίες, κοινά καμπ, κοινές γιορτές και πρωτοβουλίες για ενίσχυση των γκρουπ ή των ομάδων. Kαι βέβαια κοινοί εχθροί! Πραγματικά μοναδικές εικόνες, για κλαμπ που αγωνίζονται στο ίδιο πρωτάθλημα. «Φίλοι για μια ζωή. Για μια αιωνιότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα κοινό πανό που είχαν σηκώσει. Είτε ανταγωνίζονταν μεταξύ τους, είτε έπαιζαν σε διαφορετικές κατηγορίες, η φιλία επιβίωνε. Μπορεί να περνούσε φάσεις, αλλά ήταν εκεί! Και περνούσε από τη μια γενιά στην άλλη. Φάνηκε και στο πρώτο ματς φέτος.

Η φιλία αυτή λοιπόν θα δοκιμαστεί στο ματς του Σαββάτου, στο φινάλε της Μπουντεσλίγκα. Κι αν η Σάλκε δώσει το τελειωτικό χτύπημα στη Νυρεμβέργη, κάποιοι πιτσιρικάδες σίγουρα θα ξενερώσουν. Θα υπάρχουν όμως εκείνοι που θα τους που ιστορίες και θα τους βοηθήσουν να ηρεμήσουν. Άλλωστε, για το ότι η ομάδα τους έφτασε να παίζει κορώνα-γράμματα τη σωτηρία στο τελευταίο ματς δεν φταίνε οι φίλοι τους....


Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: