Κυριακή 8 Ιουνίου 2014

Το πιο πολιτικοποιημένο ματς στην ιστορία!!

Ο Νιλ Μπίλιγχαμ εξετάζει το πως ένας αγώνας ποδοσφαίρου κατάφερε να φέρει κοντά δύο χώρες, πιο αποτελεσματικά απ' ότι δεκαετίες διπλωματικών προσπαθειών. Οταν η κληρωτίδα έφερε μαζί στον ίδιο όμιλο το Ιράν και τις Η.Π.Α., ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας  της Αμερικής έσπευσε να ονομάσει την επικείμενη αναμέτρηση ως τη «μητέρα όλων των μαχών!» Ταυτόχρονα στην Τεχεράνη το κλίμα ήταν ακριβώς το ίδιο: πολεμικό. Εξι μήνες αργότερα ο αγώνας αυτός καθ' αυτός δεν απογοήτευσε. Από την εποχή της Ιρανικής Επανάστασης και τον διωγμό του φιλο-Αμερικανού Σάχη το 1979, οι σχέσεις των δύο κρατών υπήρξαν εχθρικές. Οπότε, ήταν λογικό 19 χρόνια μετά, η FIFA να έπρεπε να διαχειριστεί με πολύ προσοχή αυτή την καυτή πατάτα που βρέθηκε στα χέρια της.
Ο Ιρανός Μεχρντάντ Μασουντί που ήταν τότε υπεύθυνος Τύπου για το ματς, θυμάται το πως ήταν τα πράγματα πριν από την αναμέτρηση που διεξήχθη στο «Ζερλάν» της Λυών: «Το πρώτο θέμα που δημιουργήθηκε ήταν η σειρά με την οποία θα προχωρούσαν οι ομάδες. Οι Η.Π.Α. ήταν η ομάδα Α και το Ιράν η ομάδα Β. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIFA, η ομάδα Β έπρεπε να πορευτεί πίσω από την Α και να χαιρετήσει εκείνη. Ωστόσο, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ ξεκαθάρισε κατηγορηματικά ότι οι Ιρανοί δεν υπήρχε περίπτωση να ακολουθήσουν τους Αμερικανούς».
Επειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, ο Μασουντί κατάφερε να γίνει το αντίστροφο και να βαδίσουν πρώτοι οι Ιρανοί. Αυτό όμως ήταν το λιγότερο που απασχολούσε τη FIFA. Το πιο ανησυχητικό ήταν ότι μία -χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική- οργάνωση είχε στην κατοχή της 7.000 εισιτήρια και σκόπευε πριν και κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού να πραγματοποιήσει διαδήλωση διαμαρτυρίας. Η Μουτζαχεντίν Καλκ ήταν μία οργάνωση με βάση το Ιράκ και είχε δημιουργηθεί από τον Σαντάμ Χουσεΐν. Αναμφίβολα δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στη Λυών, αλλά από τη στιγμή που είχαν στην κατοχή τους τόσα πολλά από τα 42.000 εισιτήρια, ήταν ένα τεράστιο ζήτημα.
«Από τις μυστικές υπηρεσίες είχαμε πληροφορηθεί το ποιοι ήταν οι αρχηγοί και υποκινητές. Είχαμε εικόνες από κάμερες και φωτογραφίες που μας έδειχναν ποιους θα έπρεπε να απομονώσουμε. Ηταν ένα ματς που θα έβλεπε όλος ο κόσμος και δίναμε μάχη για να λάβουμε τα μέτρα μας. Τελικά καταφέραμε να τους περιορίσουμε, ενώ την ώρα του αγώνα οι κάμερες δεν εστίασαν σε αυτούς που ήταν στην εξέδρα και είχαν πανό και μπλούζες με κάποιο πολιτικό μήνυμα. Το δεύτερο που έπρεπε να αποφύγουμε, ήταν πιθανή εισβολή τους στον αγωνιστικό χώρο, κάτι που αποφεύχθηκε με τη συμβολή των μυστικών υπηρεσιών της Γαλλίας».

Οι Ιρανοί δεν υπήρχε περίπτωση να μην χρησιμοποιήσουν το παιχνίδι για προπαγάνδα. Ηθελαν να προβάλουν ένα θετικό πρόσωπο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τους, ζήτησε από τον φροντιστή να αγοράσει ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα για κάθε παίκτη, επιλογή που στην πατρίδα τους συμβολίζει την πρόθεση για ειρήνη. Αμέσως μετά οι δύο χώρες είχαν μαζί την καθιερωμένη φωτογραφία και το πιο πολιτικοποιημένο ματς στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκίνησε.
Το παιχνίδι αυτό καθ' αυτό ήταν το καλύτερο που οι Ιρανοί θα μπορούσαν να ονειρευτούν. Ηταν δυνατό και είχε πολύ γερές μονομαχίες, με εκείνους να παίρνουν το προβάδισμα πριν από το ημίχρονο χάρη στο γκολ του Χαμίντ Εστιλί. Ο Μεντί Μαχνταβίκια στο 84' κλείδωσε τη νίκη (2-1) που δεν χάθηκε παρά το γκολ του Μπράιαν ΜακΜπράιντ λίγο αργότερα. Ηταν η πρώτη νίκη στην ιστορία του Ιράν σε Μουντιάλ, αλλά εκείνοι αισθανόντουσαν σαν να είχαν κατακτήσει το τρόπαιο.
«Οταν το Ιράν πέρασε από τη Μελβούρνη και προκρίθηκε στο Μουντιάλ, όλο το έθνος πανηγύρισε με την ψυχή του. Συνέβησαν μάλιστα ιδιαίτερα πράγματα, καθώς ο κόσμος χόρευε στο δρόμο, έπινε δημοσίως αλκοόλ και οι γυναίκες έβγαζαν τα μαντήλια τους. Οι Φρουροί της Επανάστασης δεν έκαναν τίποτα για να τους περιορίσουν. Ακόμα και εκείνοι για λίγο ήταν πρώτα οπαδοί και μετά Φρουροί. Η νίκη επί των Η.Π.Α. επανέφερε όλα αυτά τα συναισθήματα και τους εορτασμούς στο δρόμο. Μπορώ μάλιστα να πω πως το Καθεστώς θορυβήθηκε από αυτές τις αντιδράσεις», θυμάται ο Μασουντί.

Στο άλλο στρατόπεδο η ήττα σήμαινε τον αποκλεισμό για τους Αμερικανούς. Ωστόσο, οι παίκτες των Η.Π.Α. αναγνώριζαν την ιστορικότητα αυτού που έζησαν: «Σε 90 λεπτά πετύχαμε στο γήπεδο περισσότερα απ' ότι οι πολιτικοί σε 20 χρόνια», δήλωσε αμέσως μετά τον αγώνα ο Τζεφ Αγκους. 18 μήνες αργότερα οι δύο Εθνικές συναντήθηκαν εκ νέου σε φιλικό στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. «Από μία άποψη αυτό ήταν πιο σημαντικό ματς από το προηγούμενο. Ηταν φιλικό και χρειαζόταν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές. Αυτό όμως δεν θα μπορούσε να έχει συμβεί εάν δεν είχε προηγηθεί η αναμέτρηση του Μουντιάλ που ήταν επιτυχημένη. Εκείνη η γιορτή των 90 λεπτών για τους ποδοσφαιριστές και τον απλό λαό που ήταν και η πιο λαμπρή στιγμή του ιρανικού ποδοσφαίρου!»
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: