Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Δεν υπάρχει άλλος...!!

Όλα πράσινα και φέτος! Στην... κόλαση του ΟΑΚΑ, ο «αυτοκράτορας» Παναθηναϊκός επικράτησε σχετικά εύκολα του Ολυμπιακού με 82-71 και μέσα σε αποθέωση σήκωσε το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας του!

Δεν υπάρχει άλλος...
Ακομα έναν λόγο που αποκαλείται αυτοκράτορας του ελληνικού μπάσκετ έδωσε ο Παναθηναϊκός.

Στον… τελικό των τελικών, οι πράσινοι ήταν πιο έτοιμοι (αγωνιστικά και ψυχολογικά) απ’ τον Ολυμπιακό και μπροστά στο «πάρτι» που έστησαν οι οπαδοί τους στο κατάμεστο ΟΑΚΑ, κατέκτησαν το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους, επικρατώντας 82-71 του αιωνίου αντιπάλου και κάνοντας ξανά νταμπλ (όπως και το 2013).

Αφεντικό του αγώνα απ’ την αρχή το τριφύλλι που προηγήθηκε ακόμα και με 23 πόντους στις αρχές της τρίτης περιόδου, προτού στα τελευταία λεπτά οι «ερυθρόλευκοι» επιχειρήσουν το… ακατόρθωτο, δίχως αντίκρισμα κι απλώς μειώνοντας το εύρος της ήττας τους.

Ματσιούλις με 15 πόντους, Διαμαντίδης με 11 (7 ασίστ) και Φώτσης με 10 οι κορυφαίοι των back to back πρωταθλητών Ελλάδας! Λοτζέσκι με 17 και Ντάνστον πάλεψαν περισσότερο για τους Πειραιώτες που έμειναν στα 10 πρωταθλήματα, ενώ ο Σπανούλης ήταν ξανά κακός (6π., 1/7 σουτ).

Το ματς:

Διαβασμένος και εύστοχος μπήκε στον αγώνα ο Ολυμπιακός. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να πετύχει δύο τρίποντα (με Μάντζαρη και Λοτζέσκι), ο Πρίντεζης να ποστάρει –βάσει σχεδίου- τον Ματσιούλις και τους φιλοξενούμενους να προηγούνται 4-8 και 7-10. Με τον κόσμο να ανάβει το… φιτίλι και τους παίκτες του Παναθηναϊκού να τρέχουν σερί 8-0, το ΟΑΚΑ… πήρε φωτιά όταν οι πράσινοι πέρασαν μπροστά με 15-10! Και δεν έμεινε εκεί το τριφύλλι. Διότι εκμεταλλευόμενο την εμμονή των «ερυθρολεύκων» απ’ τα 6,75 (2/9), οδήγησε την διαφορά σε διψήφια επίπεδα (22-12), με τον Μαυροκεφαλίδη να διαμορφώνει το 28-19 σε ένα φοβερό πρώτο δεκάλεπτο για τους γηπεδούχους και προβληματικό για τον αιώνιο αντίπαλο.

Οι Πειραιώτες… βιάζονταν να επιστρέψουν και αυτό τους γύρναγε… μπούμερανγκ. Την ώρα λοιπόν που ο Διαμαντίδης έπαιρνε πολύτιμες ανάσες στον πάγκο, ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν είχε απώλειες, αλλά εκτόξευσε τη διαφορά και στο +14 (34-20). Προς στιγμήν ο Ολυμπιακός έδειξε πως έχει… σφυγμό, χάρη στον εξαιρετικό Λοτζέσκι (11π.) και το «κρύο αίμα» του Περπέρογλου, μειώνοντας σε 34-26. Ο Αλβέρτης είδε τα… ζόρια και μετά από ώρα επανέφερε τον «3D» κι ένα δικό του τρίποντο… αποκατέστησε την τάξη (41-26). Οι «ερυθρόλευκοι» δεν μπορούσαν. Μονοδιάστατοι επιθετικά, ο Σπανούλης… έδειχνε να φοβάται να πάρει προσπάθειες και την ίδια ώρα οι πράσινοι έπαιζαν πολύ έξυπνα. Πήγαιναν κοντά στο καλάθι, κέρδιζαν βολές κι όλο… ξέφευγαν. Και το 53-32 όχι μόνο είχε γείρει την πλάστιγγα, αλλά αποτύπωνε και πλήρως την εικόνα των δύο ομάδων, με αποκορύφωμα την τάπα του Ράιτ στον… Σερμαντίνι!

Και να ‘θελαν οι φιλοξενούμενοι να μειώσουν και ενδεχομένως να μπουν ξανά στο κόλπο της διεκδίκησης του τίτλου, δεν μπορούσαν. Γιατί και αρκετές επιθέσεις έχαναν, αλλά και γιατί στην άλλη μεριά του παρκέ ο Παναθηναϊκός δεν ήταν επ ουδενί διατεθειμένος να αφήσει να του.. γλιστρήσει η κούπα, διατηρώντας άνετα το προβάδισμα και το +20 στο 25’ (62-42). Όσο… περίεργο και να φαίνεται, ο Κόλινς ήταν ο μόνος που έδειχνε να πιστεύει στην ανατροπή και να παλεύει γι’ αυτήν. Οι δικοί του πόντοι (11) ήταν άλλωστε που ροκάνιζαν τη διαφορά και επέτρεπαν –όσο εφικτό ήταν αυτό- στον Ολυμπιακό να διατηρείται εν μέρει στο παιχνίδι και να κλείνει την τρίτη περίοδο στο -14 (70-56), χάρη και στις χαμένες βολές των γηπεδούχων που είχαν υποστεί μια μίνι χαλάρωση.

Οι μεν ήθελαν απλώς συντήρηση, οι δε μια αντεπίθεση… τίτλου. Και μάλλον το πρώτο επιβεβαιωνόταν πιο εύκολα. Γιατί με τον ηγέτη του, τον Σπανούλη… εξαφανισμένο, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να βρει τις λύσεις. Την ίδια ώρα βέβαια το τριφύλλι ήταν μπλοκαρισμένο, αλλά τουλάχιστον ο Ράιτ τον κρατούσε άνετα στο +16 (74-58) στο 33’. Αν κάποιοι ξέρουν από ανατροπή, αυτοί είναι οι Πειραιώτες. Και επιχείρησαν να κάνουν το… απίστευτο! Με σερί 0-10 μείωσαν στους έξι (74-68) τρία λεπτά πριν το τέλος και έδειξαν έτοιμοι να κάνουν την… βόμβα του αιώνα(;) Κάτι ο κόσμος που… έσπρωξε στα κρίσιμα, κάτι η ηρεμία που έδωσε ο Διαμαντίδης στα τελευταία λεπτά, δεν έδωσαν την ευκαιρία στον Ολυμπιακό να το κάνουν ακόμα πιο ντέρμπι, με τον Φώτση να αποδεικνύεται… λίρα εκατό (ξανά) και τη διαφορά να ανεβαίνει ξανά στο +11 (79-68). Και κάπου εκεί ουσιαστικά… τέλειωσε ο τελικός, με τον Παναθηναϊκό να κατακτά θριαμβευτικά το πρωτάθλημα με το 82-71, το οποίο διαμορφώθηκε με… μεγάλο κάρφωμα του Γκιστ!

Τα δεκάλεπτα: 28-19, 53-32, 70-56, 82-71

Παναθηναϊκός (Αλβέρτης): Μπράμος, Κάρι 5(1), Φώτσης 10, Ούκιτς 9(1), Λάσμε 8, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 11(1), Γκιστ 9(1), Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 15(1), Ράιτ 7.

Ολυμπιακός (Μπαρτζώκας): Πέτγουεϊ, Σερμαντίνι, Ντάνστον 11, Σπανούλης 6, Περπέρογλου 7(1), Σλούκας, Κόλινς 11(1), Σίμονς, Λοτζέσκι 17(2), Πρίντεζης 16, Μάντζαρης 3(1). Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: