Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Γκρίνια και σαχλαμάρα!

Ο Βάιος Τσούτσικας γράφει στο sport-fm.gr για το «εύκολο» ματς της Εθνικής με την Κόστα Ρίκα και θυμίζει άλλες «εύκολες» αντιπάλους στο παρελθόν που έχουν θριαμβεύσει επί των μεγάλων φαβορί.

Γκρίνια και σαχλαμάρα
Πέρα από το πρωτάθλημα της γκρίνιας, η Ελλάδα διεκδικεί και αυτό της σαχλαμάρας. Η Εθνική δεν πρόλαβε καλά-καλά να περάσει από τον όμιλο στους 16 του Μουντιάλ κι έχει ήδη πάει στους «4».

Ξημερώματα Τετάρτης πόσοι, αλήθεια, δεν πανηγύριζαν προκαταβολικά και για τον θρίαμβο που έρχεται κόντρα στην Κόστα Ρίκα; Περιμέναμε να πέσουμε πάνω σε Αγγλία, Ιταλία ή Ουρουγουάη και μας έτυχε αντίπαλος που δεν έχει παίξει ποτέ νοκ άουτ ματς.

Κι όλα αυτά αν και εφόσον κάναμε κάτι που ποτέ δεν είχαμε πετύχει μέχρι πριν λίγες μέρες. Να προκριθούμε, δηλαδή, από όμιλο Μουντιάλ. Λογική, λοιπόν, η περπατησιά στα σύννεφα…

Όσο ψύχραιμος και να θες να είσαι, την πατάς. Και αρχίζεις τις σαχλαμάρες: το Μεξικό θα περάσει την Ολλανδία, εμείς θα περάσουμε την Κόστα Ρίκα άρα… Πάμε ημιτελικό! Είναι από τις περιπτώσεις που ευλογάς τον κατασκευαστή που έχει βάλει κόφτη στο αυτοκίνητό σου. Είναι από τις περιπτώσεις που ο κατήφορος σε οδηγεί σε κούρσα που δεν ελέγχεις και γράφεις διαδρομή που οδηγεί σε τοίχο.

Πριν φτάσουμε, λοιπόν, στο οδυνηρό τετ α τετ με τον τέλος του προορισμού μας ας θυμηθούμε μερικές άλλες «εύκολες» ομάδες που έστειλαν τα φαβορί στο σπίτι τους τσαλακωμένα. Δεν ήταν «εύκολη» για τη Γαλλία ή την Τσεχία ακόμα και για την Πορτογαλία η Ελλάδα ως ταίρι στα νοκ άουτ του 2004; Δεν ήταν «εύκολη» η Ελλάδα ως αντίπαλος της Ουκρανίας στον δρόμο προς το Μουντιάλ του 2010 ή ως αντίπαλος της Κροατίας στον δρόμο προς το Ευρωπαϊκό του 2012; Για να μην πούμε και για το γκραν φαβορί Ρωσία στο ματς των ομίλων στην Πολωνία που κρίθηκε από το σλάλομ του Καραγκούνη.

Τέτοια παραδείγματα αναρίθμητα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Χρησιμοποιούνται τα γαλανόλευκης απόχρωσης παραδείγματα για να γίνει το πράγμα πιο σαφές, για να γίνει πιο αποδοτικός ο κόφτης που λέγαμε παραπάνω: πριν το Μουντιάλ η Κόστα Ρίκα φάνταζε ως ιδανικός αντίπαλος της Εθνικής μας σε ενδεχόμενη πρόκριση. Σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της φάσης των ομίλων, οι νησιώτες αποδείχθηκαν καλύτερη ομάδα και από τους τρεις «μεγάλους» του ομίλου τους.

Άρα; Φρένο μάγκες και αυτοσυγκράτηση ενόψει Κυριακής. Και η «οδηγία» απευθύνεται σε κριτές της Εθνικής, φίλους της ομάδας και ουδέτερους παρατηρητές. Όχι στους ανθρώπους – παίκτες και προπονητές – της ομάδας. Αυτοί επειδή, ακριβώς, έχουν κάνει πολλές φορές τη ζημιά ως «εύκολος» αντίπαλος, ξέρουν τις δυσκολίες που κρύβει το αντάμωμα με την «εύκολη» Κόστα Ρίκα…Πηγή: sport-fm.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: