Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Το μουντιάλ της… πρώτης φοράς!!

Ο Β. Γαλούπης εντόπισε μετά την ολοκλήρωση των ομίλων του παγκοσμίου κυπέλλου τι συμβαίνει για πρώτη φορά στην διοργάνωση. 
Ρίχνοντας μια ματιά στα ζευγάρια μετά την ολοκλήρωση των ομίλων πριν λίγη ώρα, παρατήρησα ότι συμβαίνουν αρκετά ενδιαφέροντα είτε για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης, είτε στα τελευταία μουντιάλ.
Από τότε, λοιπόν, που η β’ φάση άρχισε να γίνεται με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή με 16 ομάδες και νοκ άουτ παιχνίδια, έτσι ώστε να υπάρχει κι ένα μέτρο σύγκρισης με το σήμερα, βλέπουμε κάποια πράγματα που δεν τα είχαμε ξαναδεί.
Για παράδειγμα, είναι η πρώτη φορά που περνάνε τόσες ομάδες από την αμερικανική ήπειρο στους «16». Προκρίθηκαν, δηλαδή, οκτώ εθνικές από τις 10 συνολικά που παίρνουν μέρος στο μουντιάλ: Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, Κολομβία, Ουρουγουάη από τη Νότια Αμερική. Συν Κόστα Ρίκα, Μεξικό, ΗΠΑ.
Το μάξιμουμ ήταν οι εφτά εκπρόσωποι της αμερικανικής ηπείρου στο περασμένο μουντιάλ.
Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη μένει για δεύτερο σερί μουντιάλ στις έξι εκπροσώπους της στην β’ φάση. Από την Ευρώπη πέρασαν στους «16» (από τις 13 που πήγαν στην Βραζιλία) οι Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ελλάδα, Βέλγιο κι Ελβετία. Το ίδιο συνέβη και στο παγκόσμιο κύπελλο της Ν. Αφρικής το 2010.
Ουδέποτε από το 1986 και ύστερα (είτε το μουντιάλ γινόταν με 24 ομάδες, είτε με 32 κι ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις στις εκπροσώπους της κάθε ηπείρου), η Ευρώπη είχε μείνει μόνο με έξι ομάδες στην β’ φάση. Συνήθως είχε από εννιά και πάνω. Τώρα, όμως, επαναλαμβάνεται αυτό που είδαμε και στη Ν. Αφρική πριν από μια τετραετία.
Είναι η πρώτη φορά που προκρίνονται στους «16» δυο ομάδες από την Αφρική, δηλαδή Νιγηρία και Αλγερία. Ουδέποτε είχε συμβεί στο παρελθόν κάτι παρόμοιο.
Στους «16» του φετινού παγκοσμίου κυπέλλου δεν πέρασε καμία από τις τρείς εθνικές της Ασίας, ενώ έξω έμεινε και η Αυστραλία. Έτσι, είναι η πρώτη φορά από 1998 και ύστερα που η β’ φάση του μουντιάλ είναι μόνο τριών ηπείρων. Δηλαδή, Ευρώπης, Αμερικής και Αφρικής.
Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και στο μουντιάλ της Γαλλίας. Από τότε μέχρι και το 2010 εκπροσωπούνταν στους «16» πάντα περισσότερες από τρείς ήπειροι.
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: