Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2014

Σούπερ σταρ δεν έχει, ηγέτες όμως έχει!!

Ηθελε τέχνη, ήθελε στρατηγική, αλλά πάνω απ” όλα ήθελε μαγκιά και ψυχή. Και η Εθνική ομάδα τα είχε όλα απέναντι στους γεννημένους μαχητές Αργεντινούς.

Σούπερ σταρ δεν έχει, ηγέτες όμως έχει
Γράφει ο Σπύρος Καβαλιεράτος
Το 5-0 στο Παγκόσμιο ήρθε με αίμα και ιδρώτα, δίχως όμως δάκρυα. Η αποστολή στη Σεβίλλη εξετελέσθη και πλέον αρχίζουν τα πλέι οφ.

Ας χαλαρώσουν λοιπόν οι διεθνείς και το προπονητικό τιμ και ας απολαύσουν το ταξίδι στη Μαδρίτη. Και χωρίς πίεση, ας κάνουν ό,τι μπορούν για να ξανακάνουν υπερήφανους τους Ελληνες. Ο,τι και να γίνει από εδώ και στο εξής, έχουν ήδη κερδίσει την εκτίμηση και τον σεβασμό του κόσμου. Οχι μόνο των Ελλήνων, όλων των μπασκετικών του κόσμου.

Ηταν πολύ δύσκολη αυτή η νίκη, απέναντι σε μια ομάδα που δεν τα παράτησε ποτέ. Ακόμα και όταν η διαφορά άγγιξε τους 20 πόντους. Σαν να έπαιζε εκτός έδρας ήταν η Ελλάδα, που χρειάστηκε να βγάλει όλα της τα χαρίσματα, όταν το παιχνίδι στράβωσε. Γιατί στράβωσε το ματς με το ξύλο που έριξαν οι Αργεντίνοι, υπό την ανοχή των διαιτητών. Εκαναν πάρα πολλά φάουλ οι αντίπαλοι και οι διαιτητές δεν έδωσαν ούτε τα μισά. Είναι μάλλον περίεργο που η Αργεντινή κυνηγούσε στο σκορ σε όλο το παιχνίδι και τελικά η Ελλάδα εκτέλεσε λιγότερες βολές.
Ομως γι αυτό ξεχωρίζει αυτή η ομάδα. Γιατί έχει και καθαρό μυαλό και παίκτες που δεν φοβούνται. Ηταν ο πρώτος αγώνας που αισθάνθηκε πραγματική πίεση η Εθνική, αλλά στο καθοριστικό σημείο έκανε αυτό που έπρεπε. Μίλησαν οι παλιοσειρές, ο Ζήσης, ο Μπουρούσης, ο Πρίντεζης, μαζί με τον Καλάθη και έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Ελλάδας; Σούπερ σταρ δεν υπάρχει στην ελληνική ομάδα, ηγέτες όμως δεν λείπουν.
Ο Ζήσης και ο Μπουρούσης βγήκαν μπροστά στα δύσκολα και ειδικά ο Μπουρούσης διόρθωσε το λάθος που παραλίγο να κοστίσει. Η τεχνική ποινή με την μπάλα στην Εθνική, ήταν ό,τι χειρότερο σε ένα σημείο που το γήπεδο είχε πάρει φωτιά. Πέντε συνεχόμενους πόντους πέτυχε η Αργεντινή, αλλά αυτό δεν κόστισε, γιατί και ο Μπουρούσης και ο Ζήσης, «καθάρισαν» για την Ελλάδα. Και δικαίως αποθεώθηκαν από τους Ελληνες στις εξέδρες, που φώναξαν ρυθμικά το όνομά τους.
Μέχρι βέβαια να φτάσουμε στα τελευταία λεπτά, που άλλαξε το σκηνικό, η Εθνική έπαιξε μπάσκετ για σεμινάριο. Με τον Καλάθη να κάνει πολύ μεγάλο παιχνίδι και τον Μπουρούση να κερδίζει την μάχη με τον Σκόλα. Λίγο το ροτέισον του Κατσικάρη, λίγο τα λάθη στην εφαρμογή της αμυντικής τακτικής, σε συνδυασμό με το σκληρό ως αντιαθλητικό παιχνίδι της Αργεντινής, έφερε τα πάνω κάτω. Ακόμα και έτσι, όμως, βρέθηκε η άκρη. Χρειάστηκε να μας δείξει η ομάδα άλλη μια πτυχή των ικανοτήτων της, που ίσως χρειαστεί στα χιαστί παιχνίδια. Βρήκε τρόπο υπό πίεση να λειτουργήσει και να μείνει αήττητη.
Οσο για τη συνέχεια; Ε, μέχρι την Κυριακή υπάρχουν λίγες ώρες για να το ευχαριστηθούν αυτό που πέτυχαν παίκτες και προπονητές. Είναι κάτι πολύ σπουδαίο κι ας μην είναι μετάλλιο ή επιτυχία. Η Εθνική ομάδα μπάσκετ είναι εδώ και το δείχνει προς κάθε κατεύθυνση. Βέβαια με το υπάρχον σύστημα διεξαγωγής, την Κυριακή απέναντι στη Σερβία δεν μετράει το 5-0 της Ελλάδας ούτε το 2-3 των Σέρβων. Το ματς ξεκινάει από το 50-50, κανείς δεν έχει προβάδισμα. Δεν είναι φαβορί η Ελλάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι φοβάται τον αντίπαλο. Κάθε άλλο. Αν συνεχίσει να ευχαριστιέται το ταξίδι, τίποτα δεν μπορεί να την σταματήσει, ειδικά από τη στιγμή που ξέρει πως την Ισπανία θα την συναντήσει πλέον μόνο αν φτάσει στα ημιτελικά

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: