Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Η… ερασιτεχνική επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού!!

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, η οποία συνεστήθη με το άρθρο 77 του νόμου 2725/1999, λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή και οι αρμοδιότητες που κατέχει είναι ποικίλες.

Η… ερασιτεχνική επιτροπή επαγγελματικού αθλητισμού
Γράφει ο Άγγελος Αρτελάρης
Θα μπορούσε, λοιπόν, να έχει σημαντικό ρόλο και υπαρκτό έργο στον επαγγελματικό αθλητισμό αν…

Αν, επί παραδείγματι, ήλεγχε ενδελεχώς όλα τα έγγραφα των σωματείων που μετέχουν σε επαγγελματικές κατηγορίες. Αν, επί παραδείγματι, τηρούσε κατά γράμμα τις διατάξεις, ακολουθούσε τις αποφάσεις της και δεν εντόπιζε …πόρτες, παράθυρα και χαραμάδες. Αν δεν αποτελούσε, εν κατακλείδι, ένα «γρανάζι» του πελατειακού συστήματος. Αν δεν το έχετε καταλάβει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού είναι πρωτίστως η υπεύθυνη για τα «κακώς κείμενα» των επαγγελματικών πρωταθλημάτων. Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι το ζήτημα δεν είναι η παραμονή του Πανιωνίου στην Α1, αλλά ούτε και η άνοδος της Καβάλας, ή του Ψυχικού ή του Αρκαδικού που ακολουθούν στο βαθμολογικό πίνακα. Το ζητούμενο είναι να καταλάβουμε ότι σε περίπτωση την οποία παραμείνει στην Α1 του μπάσκετ μια ομάδα, η οποία παρουσιάζει αδυναμίες στο διοικητικό και οικονομικό τομέα, τότε δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο ίδιο το επαγγελματικό μπάσκετ. Το απαξιώνει και εν τέλει, το διαλύει…

Ο πρώην, πλέον, ιδιοκτήτης την ΚΑΕ Πανιώνιος Ηλίας Λιανός αποφάσισε, καλώς ή κακώς, ν’ αποχωρήσει από τον σύλλογο και το ανακοίνωσε εγκαίρως. Πριν από περίπου επτά μήνες γνωστοποίησε την απόφασή του και μέχρι πριν από δύο εβδομάδες δε βρήκε το διάδοχό του. Δεν θέλουμε να μπούμε σε εσωτερικά ζητήματα και να αναρωτηθούμε για ποιο λόγο δεν έδωσε όλους αυτούς τους μήνες τα «κλειδιά» στον ερασιτέχνη ή στον Μαργέτη ή σε κάποιον άλλον… Δεν είναι άλλωστε, αυτό το θέμα μας, ούτε ο Πανιώνιος, αλλά ούτε η Καβάλα. Ούτε βέβαια, για ποιο λόγο δεν κατάβαλε τα οφειλόμενα, έστω κι αν έχει μικρότερο μερίδιο ευθύνης. Εμείς αναρωτιόμαστε, απλά, αν έχουν συνειδητοποιήσει τα μέλη της εν λόγω επιτροπής πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της. Αν έχουν καταλάβει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνουν δύναται ν’ αναπτύξουν ή να απαξιώσουν ένα ολόκληρο πρωτάθλημα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι, μάλλον, δεν έχουν «συλλάβει» πόσο σημαντικό είναι το έργο τους για τον επαγγελματικό αθλητισμό.
Διότι, προσπερνώντας ότι εκδίκασαν εκπρόθεσμα μια υπόθεση για την οποία έβγαλαν απόφαση και την ανακοίνωσαν στη φίλαθλη γνώμη μέσω ανακοινώσεως, έκριναν ότι το «κυανέρυθρο» σωματείο πρέπει να παραμείνει στην Α1. Καλώς το έπραξαν, αλλά αν το πίστευαν πραγματικά βάση των εγγράφων που συμπεριλήφθηκαν στο φάκελο. Αλλά αλήθεια μπορούν τα μέλη της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού να μας απαντήσουν αν διαπίστωσαν ένα πλάνο βιωσιμότητας της ΚΑΕ; Ο Λιανός έκανε το αυτονόητο, πληρώνοντας την εγγυητική επιστολή, όμως, ποιοι θα είναι οι συνεχιστές του; Με ποιες εγγυήσεις; Με ποια χρήματα; Ο Αντώνης Μαργέτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο SuperBasket είπε ότι η μέρα της εκδίκασης θα είναι δύσκολη, όμως, η επόμενη θα είναι ακόμα δυσκολότερη διότι πρέπει να βρεθούν χρήματα για τη δημιουργίας της ομάδας.
Και εμείς απλά αναρωτιόμαστε: Ποιοι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη για να κρατηθεί ο Πανιώνιος στην Α1; Γνωρίζουν το σημαντικό αυτό στοιχείο; Ποιο, δηλαδή, είναι το μέλλον της «κυανέρυθρης» ομάδας; Πως θα επιβιώσει από τη στιγμή που δεν υπάρχει ο one man show Ηλίας Λιανός; Και εν κατακλείδι, αν – κάτι που απευχόμαστε – «κατεβάσει ρολά» σε λίγες ημέρες και δηλώσει αδυναμία ν’ αγωνιστεί στο πρωτάθλημα, τα μέλη της επιτροπής έχουν ευθύνες, ακόμα και ποινικές; Μη γελιόμαστε, δεν είναι μόνο ο Πανιώνιος που δεν τηρεί τους όρους και τις προϋποθέσεις στην Α1. Δεν είναι μόνο οι «κυανέρυθροι» που δεν έχουν πλάνο βιωσιμότητας και απλά περιμένουν τα χρήματα από τον ΟΠΑΠ και την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, είναι κι άλλες ομάδες που τα στοιχεία στο φάκελο είναι ελλιπέστατα. Και το πρόβλημα, δυστυχώς, θα μεταφερθεί στους «ώμους» του ΕΣΑΚΕ και κατ’ επέκταση της Α1…

Πηγή: Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: