Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ο Παναθηναϊκός με το σύνολο και ο Ολυμπιακός με τις… μούρες!!

Ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός επικράτησαν της Τουρόφ και της Βαλένθια αντίστοιχα, αλλά έφτασαν στη νίκη με διαφορετικό τρόπο.

Ο Παναθηναϊκός με το σύνολο και ο Ολυμπιακός με τις… μούρες!
Οι «πράσινοι» πέρασαν από την Πολωνία βασιζόμενοι στο σύνολό τους, ενώ τα… πρόσωπα καθάρισαν για τους «ερυθρόλευκους».
Γράφει ο Μιχάλης Λεάνης
Ο Παναθηναϊκός πήρε άνετα τη νίκη επί της Τουρόφ και αυτό που έχει σημασία σε αυτό το παιχνίδι είναι η σύγκριση που κάνουμε με εκείνο του α’ γύρου στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός είναι πιο πλήρης, ο Γκιστ έχει μπει στο παιχνίδι του και ο Μπατίστα βελτιώνεται στα πικ εν ρολ. Ο Ράιτ δείχνει βελτιωμένος. Ακόμα δεν έχει διάρκεια στο παιχνίδι του, αλλά αυτό είναι λογικό. Ο Μαυροκεφαλίδης μπαίνει στο σύνολο και το «κλειδί» στο παιχνίδι με την Τουρόφ είναι ο Γκιστ, ο οποίος βοηθάει τόσο στο σκοράρισμα, όσο και στην άμυνα. Η περιφέρεια του Παναθηναϊκού με τους Μπλουμς, Παππά και Σλότερ λειτουργεί σωστά, ενώ ο Διαμαντίδης αγωνίστηκε για 27’:24’’, ώστε να έχει ενέργεια στον επόμενο γύρο.
Το «τριφύλλι» διαχειρίζεται σωστά το ματς, δεν απειλείται από τους Πολωνούς κι έδειξε πως ξέρει πώς να φέρει το παιχνίδι στα μέτρα του. Ο Παναθηναϊκός κατανέμει σωστά τις επιθέσεις του και στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης είχε τον έλεγχο. Βρήκε λύσεις από το «ζωγραφιστό» και είχε καλύτερη εικόνα από το παιχνίδι στον πρώτο γύρο. Ο Παναθηναϊκός είναι μια νέα ομάδα, αλλά είναι σημαντικό πως λειτουργεί σωστά.
Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του απέναντι στην Βαλένθια δεν ήταν καλός. Το ματς το κέρδισε με τα… πρόσωπα κι όχι με το σύνολο. Οσο ήταν σφικτός στην άμυνά του, τα πήγαινε καλά. Εχασε, όμως, τον πλουραλισμό του. Οταν πίεζε ψηλά, δεχόταν καλάθια από το «ζωγραφιστό» και έχασε και την ενέργειά του. Επρεπε να «απλώσει» το ρόστερ του και να έχει περισσότερες επιλογές. Εδώ φάνηκε και η απουσία του Κατσίβελη.
Ο Χάντερ ήταν πολύ καλός στην τέταρτη περίοδο. Ο Αγραβάνης είχε μεγάλη συμμετοχή τόσο με την άμυνα που έπαιξε, όσο και με το «μεγάλο» τρίποντο που έβαλε στο τέλος. Ο Λαφαγιέτ δεν φοβάται να πάρει τα σουτ και με την Βαλένθια ήταν εύστοχος. Ο Σπανούλης έβαλε το σουτ του αγώνα, αλλά ο Ολυμπιακός δεν πήρε πολλά από την περιφέρειά του κι αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην ανάπτυξή του. Πρέπει να λειτουργεί με πλουραλισμό. Χρειάζεται να έχει το καλό σουτ για να ακουμπάει με καλύτερες προϋποθέσεις την μπάλα στο «ζωγραφιστό».
Η άμυνα ζώνης της Βαλένθια δημιούργησε προβλήματα στον Ολυμπιακό. Οι Ισπανοί έβλεπαν αν η μπάλα θα πάει στην πλευρά του Σπανούλη για να δώσουν βοήθειες, αλλιώς συνέχιζαν με ζώνη. Τα σουτ δεν βγήκαν για τον Ολυμπιακό. Εκεί έπρεπε να περάσει την μπάλα στους ψηλούς, ώστε όταν αυτή ξαναβγεί προς τα έξω, να υπάρχει κενό στην άμυνα της Βαλένθια.
Τα κενά του Ολυμπιακού φάνηκαν στο παιχνίδι με την Βαλένθια, αλλά για λειτουργήσει το σύνολο, χρειάζονται και οι επιλογές. Οταν περιορίζονται οι επιλογές, επηρεάζεται και η λειτουργία του συνόλου.  Είναι θετικό, όμως, πως ο Ολυμπιακός πήρε το ματς παρά το γεγονός πως δεν έπαιξε καλά.  Είναι σημαντικό οι παίκτες να φωνάζουν «παρών» ειδικά όταν υπάρχουν πολλές απουσίες.  Δεν πρέπει να υποτιμάμε μία νίκη που προέρχεται από ένα ξέσπασμα ή από την αξία των παικτών της ομάδας.

Πηγή:Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: