Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Όταν το αποτέλεσμα... βολεύει!! (vids)

Με αφορμή τις... πασούλες στο Ακτή Ελεφαντοστού-Καμερούν, ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος θυμίζει αντίστοιχες περιπτώσεις ποδοσφαιρικών αγώνων, όπου συγκεκριμένο αποτέλεσμα έδωσε πρόκριση είτε στον έναν, είτε και στους δύο αντιπάλους.
Αυτό που έκαναν οι ποδοσφαιριστές της Ακτής Ελεφαντοστού και του Καμερούν ίσως ξεπερνάει κάθε φαντασία, αφού η εικόνα να αλλάζουν πάσες οι μεν και οι δε απλά να τους κοιτούν, προκειμένου να λήξει ο αγώνας, δυσφημεί το ίδιο το ποδόσφαιρο. Ένας βαθμός αρκούσε στους Ιβοριανούς, ώστε να πάρουν το εισιτήριο για τα τελικά του Κόπα Άφρικα (οι Καμερουνέζοι είχαν ήδη προκριθεί) και αφού για 90 λεπτά έπαιρναν το αποτέλεσμα που ήθελαν, αποφάσισαν στις καθυστερήσεις να το σιγουρέψουν. Με τη συγκατάθεση των αντιπάλων τους φυσικά. «Τίκι-τάκα» και το 0-0 έστειλε και τους δύο στην τελική φάση.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αναμετρήσεις εθνικών ομάδων. Είτε σε προκριματική φάση, είτε σε Euro, είτε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Τις περισσότερες φορές που ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα - ακόμη και σκορ – βολεύει είτε τη μια, είτε και τις δύο ομάδες, ως... δια μαγείας έρχεται στο τέλος. Και φυσικά έρχεται και η πρόκριση.
Σιτηρά και κρατούμενοι ίσον 6-0
Η ιστορία των «βολικών» αποτελεσμάτων σε μεγάλες διοργανώσεις ξεκινά από το 1978 στο Μουντιάλ της Αργεντινής. Στην τελευταία αγωνιστική του δεύτερου γύρου (έτσι ήταν το σύστημα διεξαγωγής τότε) η οικοδέσποινα χρειαζόταν νίκη με 6-0 επί του Περού, ώστε να προκριθεί εκείνη στον τελικό της διοργάνωσης, αφήνοντας εκτός της Βραζιλία. Το τελικό αποτέλεσμα ήρθε 6-0, με τις φήμες να λένε πως ο δικτάτορας της Αργεντινής, Χόρχε Βιδέλα, έστειλε ένα φορτηγό-πλοίο με σιτηρά στο Περού και απελευθέρωσε 13 Περουβιανούς κρατούμενους, προκειμένου να... κάμψει την αντίσταση των αντιπάλων.
Δυτ. Γερμανία-Αυστρία... συμμαχία
Εκείνη την εποχή, οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής των ομίλων δε διεξάγονταν ταυτόχρονα κι έτσι τέσσερα χρόνια αργότερα, στο Μουντιάλ της Ισπανίας το 1982, Δυτική Γερμανία και Αυστρία γνώριζαν από την προηγούμενη μέρα τι αποτέλεσμα χρειάζονταν για να πάρουν το εισιτήριο στην επόμενη φάση. Με νίκη των Δυτικογερμανών μέχρι δύο γκολ διαφορά θα προκρίνονταν και οι δύο, αφού η έτερη διεκδικήτρια της πρόκρισης, Αλγερία, είχε νικήσει με 3-2 τη Χιλή. Έτσι, με 1-0 ή 2-0 ή 2-1, Δυτική Γερμανία και Αυστρία θα άφηναν εκτός την Αλγερία, καθώς θα υπερίσχυαν στην ισοβαθμία. Το 1-0 είχε διαμορφωθεί από το 10ο λεπτό, δεν άλλαξε ποτέ, οι δύο ομάδες προκρίθηκαν, όμως ο κόσμος στο Χιχόν αποδοκίμασε όλους τους ποδοσφαιριστές, ενώ άλλαξε ο τρόπος διεξαγωγής μεγάλων διοργανώσεων.
Η - Σκανδιναβική - ισχύς εν τη ενώσει
Όλα τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής ενός ομίλου διεξάγονται από τότε ταυτόχρονα, όμως και πάλι το φαινόμενο δεν έχει εξαλειφθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα στο Euro 2004. Σουηδία και Δανία αναμετρώνται στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων και μαζί με την Ιταλία (που την ίδια ώρα παίζει με την Βουλγαρία) διεκδικούν την πρόκριση στα προημιτελικά. Σε περίπτωση ισοπαλίας στη Σκανδιναβική αναμέτρηση και νίκη των Ιταλών επί των Βούλγαρων, οι τρεις ομάδες θα ισοβαθμούσαν. Αν όμως το Χ στο Σουηδία-Δανία ήταν με σκορ 2-2, 3-3, 4-4 κτλ, τότε θα έμενε εκτός η «σκουάτρα ατζούρα», η οποία είχε φέρει 1-1 με τη Σουηδία και 0-0 με τη Δανία, οπότε οι Σκανδιναβοί θα προκρίνονταν, λόγω καλύτερης επίθεσης. Όπερ και εγένετο. Σουηδία και Δανία αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 2-2 και πέρασαν χέρι-χέρι στην επόμενη φάση.
Μια ντουζίνα γκολ
Φυσικά αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν εμφανιστεί μόνο σε τελικές φάσεις μεγάλων διοργανώσεων. Όπως η Ακτή Ελεφαντοστού πήρε το αποτέλεσμα που ήθελε κόντρα στο Καμερούν, έτσι και η Ισπανία απέναντι στη Μάλτα για τα προκριματικά του EURO 1984. Οι «φούριας ρόχας» χρειάζονταν νίκη με 11 (!) γκολ διαφορά στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, προκειμένου να προκριθούν στα τελικά και να αφήσουν έξω την Ολλανδία. Τελικό αποτέλεσμα στο Ισπανία-Μάλτα; 12-1 με τους γηπεδούχους να πετυχαίνουν εννέα γκολ σε ένα ημίχρονο! Τα συμπεράσματα δικά σας...







*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: