Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ο νέος... Ιβάν ο τρομερός και το «είμαι ο Αργύρης και μόλις απολύθηκα»!

Πάνω που (εδώ και καιρό μάλιστα), λειτουργώντας σαν σωβινιστικό...γουρούνι, πανηγύριζα για τους Ελληνες που είναι περιζήτητοι στο παγκόσμιο μπάσκετ, δέχομαι το ένα κτύπημα μετά το άλλο κι άντε τώρα να τα αντέξω τόσα πολλά και μαζεμένα που (μας) έτυχαν! Γράφει ο Βασίλης Σκουντής. Σοβαρολογώ, διότι τη μια μέρα χάνει τη δουλειά του ο Μανώλης Παπαμακάριος στη Φουενλαμπράδα, την άλλη αποπέμπεται ο Ιαν Βουγιούκας από τη Γαλατάσαραϊ και η κακή, ψυχρή κι ανάποδη τριλογία των τελευταίων ωρών ολοκληρώθηκε με το ομαδικό πογκρόμ στο Καζάν!
Τέτοια σφαγή στη χώρα των Τατάρων δεν την είχε κάνει ούτε ο Ιβάν ο Τρομερός στο τρομακτικό μακελειό του 1552 μετά Χριστόν και φοβάμαι πως θα σηκωθεί από τον τάφο του ο μεγάλος σκηνοθέτης Σεργκέι Αϊζενστάιν για να προσθέσει και αυτό το επεισόδιο στο sequel της ομώνυμης ταινίας!
Αστειεύομαι βεβαίως, αλλά η αντιπρόεδρος της Ούνικς Ολγα Ακσάνοβα -Μπογκάσεβα, η οποία μάλιστα είναι και η σύντροφος του Κώστα Καϊμακόγλου, μάλλον δεν είχε όρεξη για πλάκες και γι' αυτό χθες (και ενώ η υπόθεση είχε αρχίσει να... βρωμάει από την προηγούμενη Πέμπτη) προχώρησε στις δικές της εκκαθαρίσεις...
Χρησιμοποιώ διαρκώς πληθυντικό αριθμό, διότι η Ούνικς Καζάν ήταν -και παραμένει σε έναν μικρότερο βαθμό- μια ελληνική ομάδα με τα σέα της και τα μέα της: πίσω από τον Αργύρη Πεδουλάκη στοιχίζονταν οι προπονητές Γιώργος Βόβορας και Διαμαντής Παναγιωτόπουλος και οι γυμναστές Γιώργος Βαβέτσης και Ευτύχης Καλαϊτζάκης, ενώ στο ρόστερ της ομάδας βρίσκονται από πέρυσι (κι αφού στο μεταξύ έφυγε ο Βουγιούκας) ο Νίκος Ζήσης και ο Κώστας Καϊμακόγλου.
Επτά νοματαίοι, ζωή να 'χουν, που δυστυχώς από χθες δεν την έχουν πια, με εξαίρεση τους δυο παίκτες οι οποίοι θα πίνουν πλέον τον (ελληνικό) φρέντο τους, χωρίς τη συνηθισμένη παρέα...
Δεν ξέρω εάν -κούφια η ώρα που τ' ακούει- κινδυνεύουν κι αυτοί να βρεθούν στον δρόμο, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου αλλά, κατ' ουσίαν, παλιού προπονητή.
Ο Γεβγένι Πασούτιν, ο οποίος είναι συνάμα και προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ρωσίας, βρισκόταν στον πάγκο της Ούνικς τη διετία 2010-12 και μάλιστα οδήγησε τους Τάταρους στην κατάκτηση του Εurocup, τίτλο τον οποίον έβαλε στη συλλογή του και το 2013 με τη Λοκομοτίβ Κουμπάν (κόντρα στην Μπιλμπάο του Κατσικάρη, του Ζήση και του Βασιλειάδη) και με πρωτοπαλίκαρο τον Νικ Καλάθη!
Συν τοις άλλοις ο Πασούτιν (ο οποίος το 2012 οδήγησε την Ούνικς στα πλέι οφς της Ευρωλίγκας, ενώ πέρυσι με τη Λοκομοτίβ έπαιξε στο Tοp-16) είναι προπονητικό τέκνο του Ντούσαν Ιβκοβιτς, o οποίος από παίκτη τον προήγαγε σε ασίσταντ κόουτς στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όπου έζησε μαζί με τον Παπαλουκά, τον Χατζηβρέττα, τον Ντικούδη και τον Ζήση!
Κοινώς, μπλέξαμε τα μπούτια μας, αλλά ο Πασούτιν έμπλεξε τα δικά του και με εκείνα των Τούρκων: είχε συμφωνήσει προφορικά με την Τραμπζονσπόρ, επικρατώντας πάνω στο νήμα του (έτερου υποψηφίου) Ηλία Ζούρου, αλλά μετά το χθεσινό ντόμινο η θέση χηρεύει...
Κλείνω εδώ την παρένθεση με τον Πασούτιν και επιστρέφω στον Πεδουλάκη, που για δεύτερη φορά μέσα σε οκτώ μήνες συνειδητοποίησε πόσο δίκιο είχε ο Αγγλος (ποδοσφαιρικός) ομόλογός του, Χάουαρντ Γουίλκινσον, όταν έλεγε με μεγάλη δόση θυμοσοφίας ότι «υπάρχουν δυο κατηγορίες προπονητών: αυτοί που απολύθηκαν κι εκείνοι που θα απολυθούν στο μέλλον»!
Τουτέστιν, γεια σας, είμαι ο Αργύρης και μόλις απολύθηκα ξανά!
Δεν το γράφω ειρωνικά αυτό, τουναντίον συμπάσχω με τον πόνο του Πεδουλάκη και κάθε προπονητή, ο οποίος χάνει τη δουλειά του, ενώ έχει επενδύσει πάνω της: ειδικότερα για τον Αργύρη θλίβομαι και συμπάσχω περισσότερο διότι αφενός επρόκειτο για την πρώτη διεθνή επιχείρησή του κι αφετέρου διότι ξέρω πόσο είχε μοχθήσει για να παρουσιάσει μια καλή ομάδα...
Αυτή η ομάδα προκρίθηκε διά πυρός και σιδήρου στη φάση των ομίλων της Ευρωλίγκας, όπου δυστυχώς έτρωγε τη μια κατραπακιά μετά την άλλη: ο απολογισμός της στο τέλος του πρώτου γύρου είναι μόλις μία νίκη και τέσσερις ήττες, με αποκορύφωμα το εντός έδρας πατατράκ της προηγούμενης Πέμπτης από τη «Σταχτοπούτα» συμπατριώτισσά της Νίζνι Νόβγκοροντ...
Στο καπάκι η Ούνικς γνώρισε την ήττα (και μάλιστα με σκορ 59-52) και από την Κράσνιε Κρίλια στη λίγκα VTB και εκεί που ο Αργύρης τα 'χε χύμα του 'ρθαν και τσουβαλάτα!
Οπως συμβαίνει απανταχού της γης, σε τέτοιες περιπτώσεις το μάρμαρο το πλήρωσε ο προπονητής: αυτός χρεώνεται τις επιλογές των παικτών, την κακή εικόνα και τα άσχημα αποτελέσματα, αλλά όχι και το αγωνιστικό στυλ της (με τον χαμηλό ρυθμό, το σετ παιχνίδι και τα σκορ των 65-70 πόντων), διότι ο Πεδουλάκης αυτό πρεσβεύει, αυτό ακολουθεί πιστά και εν τέλει αυτό πουλάει...
Στην προκειμένη περίπτωση, το μάρμαρο το πλήρωσε και το ελληνικό μπασκετικό έθνος, που δέχτηκε άλλο ένα και μάλιστα ομαδικό κτύπημα!
Πηγή: Goal

Δεν υπάρχουν σχόλια: