Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Χούλιγκαν με κουστούμι!!

Ο Χρύσανθος Τσαλτίδης γράφει στο blog του στο gazzetta.gr για τα τεκταινόμενα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και όχι μόνο
Το...μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν αυτά χωρίς καμία αμφιβολία ταιριάζει γάντι στο ποδόσφαιρό μας. Θα πει κάποιος μα το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι μία από τις προεκτάσεις της ελληνικής κοινωνίας. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο εμπλέκονται άνθρωποι που μετά από 2-3  χρόνια τους βλέπουμε πίσω από της φυλακής τα σίδερα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για στημένα παιχνίδια για κάθε λογής παρανομία.
Όταν όμως...ελέγχονται για να μπουν σε μία ομάδα όλα είναι καλά.  Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν νόμοι που διέπουν τις ΑΝΩΝΥΜΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ. Νόμοι όμως που σχεδόν ποτέ δεν εφαρμόζονται με το πρόσχημα του Αυτοδιοίκητου και για τους οποίους το Υπουργείο Ανάπτυξης κάνει τα στραβά μάτια.
Στο ελληνικό ποδόσφαιρο υπάρχουν κανονισμοί που εφαρμόζονται κατά το δοκούν, επιτροπές που αποφασίζουν όπως θέλουν αυτές και πλέον οι αποφάσεις τους κρίνονται σε τελικό βαθμό μόνο εντός συνόρων με σχετική...απόφαση της ΕΠΟ (πχ δεν μπορείς να πας στο CAS τελεσίδικη απόφαση για έλληνα παίκτη), διαιτητές που αλλάζουν ΕΠΣ ανάλογα με όσα επιτάσσουν οι “κομματικές” ανάγκες των ενώσεων. Ενώσεις που επιβραβεύονται ή χαντακώνονται ανάλογα με το ποιον στηρίζουν. Θέσεις και...θεσάρες σε επιτροπές επί πληρωμή. Παράγοντες που... ελέγχουν αντί να ελέγχονται. Ξυλοδαρμοί, τραμπουκισμοί, απειλές, πάρε-δώσε και πολλά άλλα.
Πραγματικά όμως προφανώς και αυτά δεν συμβαίνουν τα τελευταία 2-3 χρόνια. Αυτή η κατάσταση υπάρχει στο ποδόσφαιρο σχεδόν από την πρώτη μέρα που έγινε... επαγγελματικό στην Ελλάδα. Απλά αλλάζουν οι οικογένειες ή οι ισχυροί άνδρες που κάθε φορά ελέγχουν το ποδόσφαιρο. Άλλες φορές ο κόκκινος, άλλες φορές ο πράσινος και άλλες φορές ο κίτρινος έχουν χρησιμοποιήσει το... σύστημα. Από κοντά για τα γιουσουφάκια πολλαπλών αποχρώσεων.
Στην Ελλάδα ο έχων το πρόσταγμα και τα...κουμάντα στα περίφημα κέντρα των αποφάσεων πάντα κατακτά "δίκαια" ότι έχει...κατακτήσει. Οι υπόλοιποι φωνάζουν, αλλά επί της ουσίας δεν φωνάζουν για να  έρθει το περιβόητο 50-50. Φωνάζουν για να γίνουν οι χαλίφηδες στην θέση του χαλίφη. Κάντε ένα...flashback τα τελευταία 30 χρόνια και σκεφτείτε παράγοντες, διαιτητές, ομοσπονδίες, ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, Λίγκα κτλ. Όποιος χάνει το κουμάντο...φωνάζει μέχρι να το ξαναπάρει.
Από πίσω τους σέρνουν τους...στρατούς. Στον βωμό της κόκκινης, της πράσινης, της κίτρινης και της κάθε απόχρωσης ιδέας σφάζονται...παλικάρια. Πόσα και πόσα άρθρα, ρεπορτάζ, συζητήσεις έχουν γίνει για την βία στα γήπεδα και τους χούλιγκαν;
Αλήθεια τι διαφορετικό συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο; Το θέμα για την ΕΠΟ και τον Σαρρή είναι να βγει μία ανακοίνωση που να λένε οι ΠΑΕ δεν θα μιλάμε για την διαιτησία. Δεν είναι να κοιτάξουμε να διορθώσουμε την διαιτησία. Είναι τυχαίο ότι η αναβολή αποφασίστηκε δυο μέρες ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΓΩΔΗ ΑΠΟΤΥΧΙΑ 7 ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ ΤΕΣΤ και επομένως δεν θα μπορούσαν να σφυρίξουν;
Αν δηλαδή σταματήσουν τα ΜΜΕ να “μιλάνε” για την διαιτησία θα σταματήσουν τα... ανθρώπινα λάθη. Δηλαδή το...εκπληκτικό να βλέπει ο συνάδελφος στη NOVA ότι είναι δυο μέτρα οφσάιτ το γκολ και να μην μπορεί να το πει, είναι προς όφελος του ποδοσφαίρου; Θα σφυρίζει...καλύτερα ο Μάνταλος. Θα βλέπει ο...Γουργιώτης; Θα βελτιωθεί ο Σπάθας ή θα σφυρίζει καλύτερα ο Καμπαξής; Ο Σιδηρόπουλος, ο Ιωαννίδης. Ο Ζωγράφος που είναι και στο επίκεντρο ήταν ένας από τους χειρότερους Έλληνες διαιτητές. Να σας βάλω το βιντεάκι από το ΑΡΗΣ-ΟΣΦΠ 2-3 που ο Γεωργάτος την ίδια χρονιά είχε πρόταση από την ομάδα βόλει του Ολυμπιακού για...λίμπερο αφού η μανσέτα άνευ κάρτας πήγε σύννεφο; Πώς ένα τόσο κακός διαιτητής γίνεται αναπληρωτής πρόεδρος στην ΚΕΔ;
Όλοι οι φορείς κατά καιρούς έχουν καταδικάσει συμπεριφορές οπαδών. Οι Υπουργοί και παραυπουργοί, γενικοί γραμματείς (και φαρισαίοι) έχουν πάρει θέση για ζητήματα της βίας στο ποδόσφαιρο και φυσικά με τελευταία αφορμή το περιστατικό με τον Ζωγράφο. Αυτοί δηλαδή που χτύπησαν τον Ζωγράφο ήταν οπαδοί που νευρίασαν διαβάζοντας ένα ρεπορτάζ και τον περίμεναν κάτω από το σπίτι του για να τον χτυπήσουν;
Ποιοι τελικά είναι οι χούλιγκαν; Οι οπαδοί ή οι παράγοντες; Αν οπαδοί έβγαιναν σε ένα μέσο ενημέρωσης και ο ένας αποκαλούσε τον άλλο με τον τρόπο των παραγόντων τις τελευταίες μέρες τότε το πιο πιθανό θα ήταν να βρίσκονταν ήδη σε κάποιο κρατητήριο.
Αν κάποιος φοράει κουστούμι και έχει και πολλά λεφτά, φίλους στην κυβέρνηση, μπράβους, ΜΜΕ τα μέσα και τα έξω, μπορεί να κάνει και να λέει ότι θέλει; Μήπως τελικά οι μεγαλύτεροι...χούλιγκαν φοράνε κουστούμι και γραβάτα και αυτό είναι το ποδόσφαιρο που αξίζει σε μία κοινωνία που η αθλητική παιδεία είναι σε επίπεδα... Ουγκάντας; Ή μήπως προσβάλω και την Ουγκάντα γιατί οι...μαιμούδες στην Ελλάδα είναι πλέον περισσότερες από όσους κόβουν εισιτήρια στο γήπεδο; Και κάθε χρόνο θα είναι και λιγότεροι γιατί πλέον δεν τους διώχνουν οι οπαδοί-χούλιγκαν. Τους διώχνουν οι χούλιγκαν με τα κουστούμια...
ΥΓ1 Ο ΑΡΗΣ είναι η ομάδα που πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά την παντελής απουσία από τα κέντρα των αποφάσεων. Ο ΑΡΗΣ έπεσε γιατί πριν τρία χρόνια δεν δήλωσε υποταγή και δεν πήρε αδειοδότηση σε αντίθεση με άλλες ομάδες που εντός συνόρων πήραν αδειοδότηση, αλλά μόλις είδαν στην ΟΥΕΦΑ τους φακέλους τους, τους έβαλαν...Χ. Δεν πήρε δάνειο με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο, δεν έχει παγωμένα χρέη, δεν έχασαν το δρόμο προς το δικαστήριο οι υπάλληλοι του δημοσίου. Ο ΑΡΗΣ την πλήρωσε και θα την πληρώνει πάντα γιατί δεν έχει έναν ισχυρό επενδυτή να πάει κόντρα σε όλους αυτούς που είτε ασκούν παιχνίδια εξουσίας είτε αποτελούν τα...γιουσουφάκια στο παζλ του ελληνικού ποδοσφαίρου.
ΥΓ2 Δεν με ενδιαφέρει αν θα μείνει ή αν θα φύγει ο Νλουντούλου (που θα φύγει), αν θα έρθει ο Νέμπε, ο Κόκε ή ο Νέτο. Αυτό που με ενδιαφέρει ΜΟΝΟ, είναι να ανέβει η ομάδα. Μπορείτε κάλλιστα γιουσουφάκια και πολέμιοι του Γαλανού να διαλέξετε πλευρά. Μπορείτε οι μισοί ότι και να κάνει καλό ή κακό να τον ξεφωνίζετε και οι άλλοι μισοί να τον αποθεώνετε. Για μένα από δυο πράγματα θα κριθεί. Πρώτιστα την άνοδο και φυσικά την εκκαθάριση. Όλα τα υπόλοιπα φυσικά θα τα λέμε, θα τα γράφουμε, αλλά στην συγκεκριμένη περίπτωση ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑΕΙ.
ΥΓ3 Δεν θέλαμε να σας το πούμε, αλλά πλέον έγινε γνωστό. Ο ΑΡΗΣ ανέβαλε όλα τα πρωταθλήματα για να κερδίσει χρόνο ο Κάμπος και να χάσει λιγότερα ματς ως τον Γενάρη ο Σανιά αν με το καλό αξιωθεί να φορέσει την φανέλα του ΑΡΗ σε επίσημο ματς.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: