Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Λονδίνο εναντίον Βορρά!!


Υπάρχει μία αλλαγή στην γεωπολιτική συμπεριφορά των ομάδων στην Αγγλία στα 126 χρόνια που υπάρχει το πρωτάθλημα & αυτό το διαπιστώνει εύκολα κανείς αν δει τον πίνακα με τους νικητές ανά δεκαετία!

Λονδίνο εναντίον Βορρά
Αυτή τη στιγμή στην Πρέμιερ Λιγκ μοιάζει να είναι απόλυτη η κυριαρχία του Νότου, με την λονδρέζικη Τσέλσι να αποτελεί το απόλυτο φαβορί για τον τίτλο και την πιο «νότια» ομάδα στο πρωτάθλημα , την Σαουθάμπτον να είναι δεύτερη.

Στην τέταρτη θέση βρίσκει κανείς ακόμη μία ομάδα από το Λονδίνο την Γουέστ Χαμ και παρατηρεί την γενική υποχώρηση των συλλόγων της Βορειοδυτικής Αγγλίας που για σχεδόν σαράντα χρόνια κυριάρχησαν.
Η Λίβερπουλ για περίπου 20 χρόνια από το 1973 έως το 1991 ήταν η απόλυτη κυρίαρχος και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την ακολούθησε ως ο απόλυτος δυνάστης με τίτλους από το 1993 έως το 2013. Σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι μοιράστηκαν συνολικά 24 πρωταθλήματα! Αν συνυπολογιστούν και τα έξι που πήραν (από τρία η κάθε μία) η Εβερτον με την Μάντσεστερ Σίτι σε αυτό το διάστημα από το 1968 μέχρι πριν λίγους μήνες, ο συνολικός απολογισμός μας φτάνει στον αριθμό 30. Αυτό από μόνο του αποδεικνύει περίτρανα πως οι ομάδες εκείνης της περιοχής, του Μάντσεστερ και του Λίβερπουλ αποτελούν τις μεγαλύτερες δυνάμεις στα 126 χρόνια της ιστορίας της αγγλικής λίγκας.
Όμως από την ώρα που μπήκε ο 21ος αιώνας το Λονδίνο ισχυροποιείται στη μάχη αφάνταστα με τις επιδόσεις της Αρσεναλ και της Τσέλσι. Οι «κανονιέρηδες» του Αρσέν Βενγκέρ με το νταμπλ του 2002 και το αήττητο πρωτάθλημα του 2004 ήταν η ομάδα των πρώτων χρόνων του νέου αιώνα αλλά η άφιξη του Αμπράμοβιτς άλλαξε τα δεδομένα. Η Τσέλσι που δεν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα από το 1955, άμεσα άλλαξε επίπεδο και με δύο σερί τίτλους υπό τον Μουρίνιο, το 2005 και το 2006 πέρασε στην κορυφή. Το 2010 με τον Αντσελότι να καθοδηγεί την ομάδα στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας της, επέστρεψε στην πρώτη θέση και αφού το 2012 κατόρθωσε κόντρα στα προγνωστικά να πάρει και το Τσάμπιονς Λιγκ, τώρα με την δεύτερη θητεία του Μουρίνιο δημιουργεί πάλι συνθήκες για να επιστρέψει στο θρόνο.
Μία εξαιρετική έρευνα πανεπιστημίου στη Βρετανία καταδεικνύει τις διαφορές αυτών των 126 χρόνων από το πρώτο πρωτάθλημα που κατέκτησε (αήττητη μάλιστα) η Πρέστον Νορθ Εντ το 1888-89 κάνοντας και το νταμπλ μέχρι την χρονιά που μας πέρασε. Οι διαφορετικές αντιλήψεις Βορρά και Νότου, η κουλτούρα, οι πολιτικές αντιλήψεις, η γλώσσα και τα έθιμα αποτελούν πολύ χαρακτηριστικά εργαλεία που βοηθούν στην αντίληψη του πως μεταλλάχθηκε το DNA του αγγλικού ποδοσφαίρου μέσα από τα χρόνια! Στην πρώτη συνάντηση το 1863 βρέθηκαν εκπρόσωποι 11 συλλόγων από το Λονδίνο, στην ταβέρνα FREEMASONS που ουσιαστικά δημιούργησαν με αυτόν τον τρόπο την F.A. δηλαδή την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (που όπως θα παρατηρήσει κάποιος δεν έχει το προσδιοριστικό E για το English αφού οι μόνοι που τότε έπαιζαν ποδόσφαιρο ήταν οι Αγγλοι συνεπώς το θεώρησαν περιττό). Όταν το 1871-72 άρχισε το Κύπελλο Αγγλίας οι ομάδες από τον εργατικό Βορρά και τις μονάδες παραγωγής και τα εργοστάσια που υπήρχαν σε έξαρση την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης άρχισαν να κάνουν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους ωστόσο υπήρχαν και κάποιες ομάδες από την αριστοκρατία του Νότου που ξεχώριζαν!
Το 1888 ξεκίνησε το πρωτάθλημα και άμεσα πρωταγωνίστησαν οι ομάδες από την ευρύτερη Βόρεια περιοχή όπως η Πρέστον, η Μπλάκμπερν, η Εβερτον αλλά και η Αστον Βίλα από τα midlands. Η ομάδα από το Μπέρμιχαμ (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Βρετανία) έγινε η δεύτερη έκανε το νταμπλ μετά την Πρέστον, το 1897. Και ένας άλλος σύλλογος που έκανε σπουδαία πράγματα ήταν η Σάντερλαντ με πέντε πρωταθλήματα στο ξεκίνημα του 20 αιώνα, βάζοντας την Βορειοανατολική Αγγλία στον ποδοσφαιρικό χάρτη πριν έρθει η Νιούκαστλ στα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του πολέμου. Πιο πριν η Αστον Βίλα με έξι πρωταθλήματα αποτέλεσε την άλλη μεγάλη δύναμη στις σεζόν από την αυγή του αιώνα μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο!
Μία άλλη ομάδα του Βορρά η Χάντσερσφιλντ από το Γιορκσάιρ με την καθοδήγηση του μεγάλου Χέρμπερτ Τσάπμαν (του πατέρα του WM) αποτέλεσε την ομάδα των 20’s με τρεις σερί τίτλους πριν η φυγή του για την πρόκληση της Αρσεναλ αλλάξει τα πάντα. Ο ρους της ιστορίας θα ήταν διαφορετικός αν ο Τσάπμαν έμενε στον Βορρά αλλά δεν ήταν τόσο επειδή είδε στο Λονδίνο την ευκαιρία να βγάλει χρήματα όσο το ότι του δινόταν η ευκαιρία να δοκιμάσει καινοτόμες ιδέες. Ετσι για πρώτη φορά μία ομάδα από το Λονδίνο θα γινόταν πρωταθλήτρια το 1931 και ήταν οι «κανονιέρηδες» με τον διορατικό Τσάπμαν να φτιάχνει μία υπερομάδα που θα κυριαρχούσε ακόμη και μετά τον αιφνίδιο θάνατο του παίρνοντας πέντε τίτλους σε οκτώ χρόνια! Το εκπληκτικό είναι όπως οι ομάδες από το Λονδίνο είχαν μείνει πίσω και στο Κύπελλο Αγγλίας αφού από το 1883 μέχρι το 1930 όταν η Αρσεναλ πήρε το πρώτο της τρόπαιο με τον Τσάπμαν , όλες οι διοργανώσεις κατέληξαν σε χέρια Βορείων με μόνο μία εξαίρεση! Ηταν το 1901 που η (ερασιτεχνική ακόμη) Τότεναμ έφτασε στον τελικό κερδίζοντας το τρόπαιο!
Από το 1920 μέχρι το 1971, οι μόνες ομάδες από το Νότο που κατάφεραν να μπουν σφήνα και να πάρουν τίτλους ήταν η Αρσεναλ (αν και από το 1953 χρειάστηκε να περιμένει μέχρι το νταμπλ του 1971 για να πανηγυρίσει ξανά) η Τότεναμ (που πέτυχε το πρώτο νταμπλ του 20ου αιώνα το 1961 αλλά παραμένει το τελευταίο της πρωτάθλημα) η Τσέλσι που πήρε τον τίτλο το 1955 και η Πόρτσμουθ που κατάφερε να βγει πρώτη σε σερί χρονιές το 1949 και το 1950. Ολοι οι άλλοι τίτλοι κατέληξαν σε χέρια ομάδων από τα Μidlands με εξαίρεση την Ιπσουιτς από την ανατολική Αγγλία η οποία με προπονητή τον Αλφ Ράμσει το 1962 τερμάτισε πρώτη και την επόμενη χρονιά υποβιβάστηκε!
Η αλήθεια είναι πως με την γέννηση της Πρέμιερ Λιγκ τα πάντα άλλαξαν και οι πλούσιες ομάδες με την δυνατότητα της συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ έγιναν πιο ισχυρές όπως επίσης με την άφιξη πολλών ξένων επιχειρηματιών που αλλοίωσαν την φυσιογνωμία. Και πάντως για πρώτη φορά από την ίδρυση της λίγκας μοιάζει να υπάρχει ισορροπία στον 21ο αιώνα ανάμεσα στον πανίσχυρο ποδοσφαιρικά Βορρά και το Λονδίνο και η μάχη αναμένεται τα επόμενα χρόνια να γίνει πολύ πιο δυνατή!

Πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: