Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Μπατίστα κλέβει καρδιές, Σφαιρόπουλος πλάθει…!!

Μερικοί θρίαμβοι όταν είναι πρόωροι συνήθως φέρνουν ανάμεικτα συναισθήματα στους καλά μυημένους στον αθλητισμό.

Μπατίστα κλέβει καρδιές, Σφαιρόπουλος πλάθει…
Όμως, γίνεται να υπάρχει κάποιος Παναθηναϊκός που δεν πετάει στα σύννεφα μετά από τη μαγική εμφάνιση κόντρα στην Αρμάνι Μιλάνο; Το ΟΧΙ είναι σαν κι αυτό του Μεταξά!
Γράφει ο Νίκος Βαγγέλης
Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έχει καταφέρει να τρελάνει τους πάντες με την εικόνα που βγάζουν οι «πράσινοι». Μπορεί να μείωσαν το μπάτζετ τους και να βασίζονται πλέον σε αρκετούς νεαρούς παίκτες, όμως όχι απλά δεν υστερούν αγωνιστικά. αλλά εκπέμπουν αγωνιστική υγεία και δεν παίζουν το μίζερο μπάσκετ που μας είχαν συνηθίσει επί εποχής Πεδουλάκη.
Αυτό που συμβαίνει ίσως να ναι και παγίδα. Ο Ιβάνοβιτς έχει την εμπειρία να το διαχειριστεί σωστά και να παραμείνει η ομάδα σε υψηλά επίπεδα. Οι πρωταγωνιστές μέχρι στιγμής πολλοί, όμως αυτός που μας έχει κλέψει την καρδιά (όπως και πολλών άλλων), είναι ο Εστεμπάν Μπατίστα!
Στο άκουσμα της απόκτησης ενός Ουρουγουανού σέντερ στη θέση του Στεφάν Λάσμε οι περισσότεροι σπεύσαμε να γελάσουμε και να ειρωνευτούμε τη συγκεκριμένη κίνηση. Ο Ιβάνοβιτς, όμως, ήξερε τι έκανε και μας εκθέτει όλους. Ο κύριος Εστεμπάν Μπατίστα είναι ένα «βαρύ» πεντάρι, παλιάς κοπής, που παρότι είναι πιο αργός και από το… ριπλέι, έχει τον τρόπο να φτάνει στο καλάθι και να νικάει κατά κράτος τις αντίπαλες φροντ λάιν. Οι κινήσεις του είναι θεωρητικά προβλέψιμες, όμως καταφέρνει σχεδόν πάντα να βρίσκει στόχο. Πώς; Ρωτήστε τον ίδιο!
Ο κόσμος έχει αρχίσει να τον λατρεύει. Ο Παναθηναϊκός έχει παράδοση στην ανάδειξη ψηλών που δεν ήρθαν σαν πρώτα ονόματα, αλλά εξελίχθηκαν σε αστέρια ολκής, όπως είναι τα σύγχρονα παραδείγματα του Μάικ Μπατίστ και του Στεφάν Λάσμε. Αμφότεροι, μάλιστα, μετά από τον εξάστερα βρήκαν εντυπωσιακά συμβόλαια στην Τουρκία, σε Φενέρμπαχτσε και Αναντολού Εφές, αντίστοιχα. Λέτε να βαδίσει κι ο Μπατίστα στα χνάρια τους;  Μπα, δεν νομίζουμε να τον αφήσει ο Γιαννακόπουλος να φύγει και ούτε ο ίδιος θα το θέλει, καθώς στο ΟΑΚΑ έχει βρει τη… Γη της Επαγγελίας του.
Για τον Παππά και τον Γιάνκοβιτς, λίγο πολύ περιμέναμε πως θα εξελιχθούν σε πρωταγωνιστές. Ο Διαμαντίδης αποτελεί πάντα σταθερή αξία και ας προσφέρει, πλέον, περισσότερο ουσία, ενώ αυτός που επίσης ξεπερνάει κάθε προσδοκία είναι ο Γιάννις Μπλουμς. Το «μέτριο μπάλωμα» έχει βρει ρόλο στην ομάδα και την ξεμπλοκάρει συχνά-πυκνά με το μακρινό του σουτ. Μένει να δούμε αν θα συνεχίσει έτσι.
Το ερώτημα που τίθεται είναι για πόσο θα συνεχίσει ο Παναθηναϊκός να βγάζει τόση ενέργεια πάνω στο παρκέ. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Υπάρχει σαφής αγωνιστικός προσανατολισμός και πλάνο, βάσει του οποίου και σχεδιάστηκε η ομάδα. Ακόμα είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ νωρίς. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί την καλή δουλειά που γίνεται στον νέο, αγνώριστο Παναθηναϊκό.
Ας πάμε λίγο και στον Ολυμπιακό, όπου επιμένουμε πως είναι αδύνατον να βγουν σαφή συμπεράσματα. Το γεγονός είναι ένα. Η ομάδα νικάει στην Ευρωλίγκα και δείχνει χαρακτήρα. Παρότι είναι αποδεκατισμένη στις θέσεις των φόργουορντ και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος αναγκάστηκε να επιστρατεύσει τον προερχόμενο από τραυματισμό, Τρεμέλ Ντάρντεν, που δεν είναι ακόμη 100% έτοιμος. Αν και στο πεντάλεπτό του ήταν εξαιρετικός. Ο Ερυθρός Αστέρας δεν αποδείχτηκε επαρκής για να σπάσει το αήττητο του Ολυμπιακού στους ομίλους. Μήπως, όμως, οι Πειραιώτες κάνουν… λάθος νίκες;
Είναι νωρίς για να το κρίνουμε αυτό. Σε περίπου έναν μήνα, όταν ο Πρίντεζης θα έχει επανέλθει, ο Ντάρντεν θα πετάει φλόγες και ο Λοτζέσκι θα ξαναμπαίνει στην ομάδα, τότε και μόνο τότε θα μπορούν να βγουν κάποια πρόχειρα συμπεράσματα. Αν και ο καλύτερος κριτής είναι το ΤΟΠ-16, όπου σχεδόν κάθε σφάλμα είναι ολέθριο και δεν συγχωρείται.
Βασικό είναι πως η κρίση έχει αρχίσει να ξεπερνιέται. Ο πανικός έχει εξαλειφθεί και είναι δύσκολο να ξαναγεννηθεί. Ο Μπαρτζώκας αποχώρησε σαν κύριος, ο Μίλαν Τόμιτς βοήθησε να ηρεμήσουν κάποιοι παίκτες και πλέον ο Σφαιρόπουλος έχει τα κλειδιά και καλείται να «πλάσει» σωστά την ομάδα που είχε πολλά αγωνιστικά ελαττώματα και παιδικές ασθένειες στο ξεκίνημα.
Μεγάλος κέρδος είναι η σταθερά καλή παρουσία του Δημήτρη Αγραβάνη, ο οποίος έχει μεστώσει αρκετά και έχει φτάσει στο σημείο να κάνει τη διαφορά σε πολλά σημεία. Μεγάλη εμφάνιση στο Βελιγράδι πραγματοποίησε ο Βαγγέλης Μάντζαρης και ο Μπράιαντ Ντάνστον συνέχισε να δίνει δείγματα πως συνέρχεται από το «black out» του ξεκινήματος.
Μένει να δούμε αν ο Σφαιρόπουλος χρειαστεί λίφτινγκ εντός των επόμενων εβδομάδων. Η μέχρι στιγμής πορεία της πρώτης φάσης του δίνει πάντως την πολυτέλεια να θυσιάσει και κάποιες νίκες προκειμένου να δοκιμάσει ό,τι έχει στο μυαλό του και να κάνει το ξεσκαρτάρισμα στη συνέχεια.

Πηγή:Superbasket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: