Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Ο πιο αποτελεσματικός ΠΑΟΚ...!!

Ο Μιχάλης Τσόχος ρίχνει μία ματιά σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες και βρίσκει την εξήγηση γιατί ο Δικέφαλος παραμένει γαντζωμένος στην κορυφή!
Το ντέρμπι της ερχόμενης Τετάρτης ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ καθοριστικό παιχνίδι για την πορεία του πρωταθλήματος και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορεί να κρίνει σε σημαντικό βαθμό και τον πρωταθλητή.
Δεν συμφωνώ υπό την έννοια ότι είναι πάρα πολύ νωρίς για να συμβεί οτιδήποτε. Προφανώς θα είναι σημαντικό αν ο ΠΑΟΚ φεύγοντας από το Καραϊσκάκη παραμένει πρώτος, είτε με δύο βαθμούς διαφορά, είτε ακόμη περισσότερο με πέντε, όπως προφανώς θα είναι σημαντικό αν μετά από καιρό ο Ολυμπιακός βρεθεί μόνος πρώτος στην κορυφή, αλλά όλα αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος είναι πρώτος μετά από 11 ματς, θα είναι πρώτος και στο τέλος. Δεν έχουμε καν φτάσει στου δρόμου τα μισά...
Από την άλλη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον πριν δούμε αυτό το ματς, να δούμε πώς ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να παραμείνει γαντζωμένος στην πρώτη θέση της βαθμολογίας και αν αυτή η πρωτοπορία είναι πραγματική ή εικονική με βάση και τους αριθμούς.
Οπως έχω γράψει αρκετές φορές η άποψη μου είναι ότι τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα τα δίνει η καλή επιθετική λειτουργία και τις σημαντικές επιτυχίες στην Ευρώπη η καλή ανασταλτική λειτουργία. Προφανώς το ιδανικό είναι να τα έχεις και τα δύο σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο και τέλος πάντων με μία από τις δύο “λογικές” χτίζεις μία ομάδα.
Ο ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη λοιπόν είναι μία ομάδα βασισμένη στο πως θα φτιάξει παιχνίδι. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο έχει συχνά ζητήματα με την ανασταλτική λειτουργία του, όπως ακριβώς συνέβη και στο ματς με τον Πανθρακικό.
Τα πρωταθλήματα στην Ελλάδα όμως, όπως μας έχει δείξει η ιστορία τα παίρνεις πολύ πιο συχνά με νίκες του τύπου 3-2 τον Πανθρακικό με ανατροπή, παρά με νίκες 1-0! Ο ΠΑΟΚ φέτος έχει την καλύτερη επίθεση του πρωταθλήματος και μάλιστα με το εντυπωσιακό για ελληνικό πρωτάθλημα μ.ο γκολ 2,5 ανά ματς. Ο ΠΑΟΚ έχει στη διάθεσή του δύο ποδοσφαιριστές που τα ποσοστά ευστοχίας του θυμίζουν περισσότερο μπασκετμπολίστες, παρά ποδοσφαιριστές. Ο Κλάους Αθανασιάδης έχει 6 γκολ σε 7 ματς. Για την ακρίβεια 6 γκολ σε 590 λεπτά συμμετοχής, περίπου δηλαδή
ένα γκολ σε κάθε ενενηντάλεπτο. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι τα 6 γκολ τα έχει βάλει έχοντας κάνει συνολικά 13 τελικές προσπάθειες. Με λίγα λόγια μία στις δύο φορές που ο Κλάους επιλέγει να τελειώσει φάση, το κάνει με γκολ!!!
Και δεν είναι ο μόνος παίκτης του ΠΑΟΚ με τέτοια εντυπωσιακά νούμερα. Ο Φακούντο Περέιρα είναι μία ανάλογη περίπτωση. Ο Αργεντινός έχει στο πρωτάθλημα μόνο 4 γκολ σε 7 ματς, αλλά επειδή δεν είναι ολόκληρα και αυτός σχεδόν για κάθε ενενήντα λεπτά συμμετοχής βάζει κι' ένα γκολ. Η διαφορά του σε σχέση με τον Κλάους είναι ότι αυτός χρειάζεται σχεδόν 3,5 τελικές για να βάλει ένα γκολ.
Μην πάτε όμως μακριά. Αν ψάξουμε να βρούμε ποιός είναι ο παίκτης αποκάλυψη της φετινής σεζόν για τον ΠΑΟΚ και ίσως και γενικότερα, θα καταλήγαμε μάλλον με μεγάλη ευκολία στον Ρατς. Γιατί; Μα γιατί πρόκειται για αριστερό μπακ που έχει βάλει τρία γκολ και έχει βγάλει τρεις ασίστ! Μετά τον Ρατς θα μιλήσουμε για τον καταπληκτικό φέτος Τζιόλη, για τον Κάτσε που έχει ωριμάσει για οποιονδήποτε άλλο θέλετε, αλλά πρώτα και πάνω απ' όλα θα μιλήσουμε για τον Ρατς και κυρίως για τα επιτεύγματά του όταν περνά την σέντρα.
Ο ΠΑΟΚ έχει αδυναμίες χτυπητές στην ανασταλτική λειτουργία του. Είναι και θέμα προσώπων άλλωστε. Από το καλοκαίρι το ξέραμε ότι χρειάζονταν έναν έμπειρο στόπερ, έναν ηγέτη για το κέντρο της άμυνάς του ο ΠΑΟΚ και δεν τον πήρε. Από την άλλη όταν παίζουν μαζί στον άξονα ο Κάτσε και ο Τζιόλης (δεν συνέβη αυτό κόντρα στον Πανθρακικό) το πρόβλημα “μακιγιάρεται” σε ικανοποιητικό βαθμό, ειδικά σε ένα πρωτάθλημα του επιπέδου του ελληνικού.
Αυτό το πρόβλημα πάντως είναι πιθανό να αποδειχτεί ότι δεν είναι ικανό να στερήσει πολλά από μία ομάδα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Εκείνο που σίγουρα θα της στερήσει πολλά περισσότερα είναι αν τυχόν και εμφανίσει επιθετικό πρόβλημα. Οταν ο ΠΑΟΚ δεν θα βάζει τουλάχιστον 2 γκολ και πάνω σε κάθε ματς του, τότε θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει στην κορυφή, όσο τα καταφέρνει τότε θα είναι πολύ ζεστά στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος.
Δείτε άλλωστε την διαφορά του Ολυμπιακού φέτος για να καταλάβετε γιατί ενώ έχει πολύ καλύτερο ρόστερ από τον ΠΑΟΚ είναι πίσω στη βαθμολογία. Πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού είναι ένας μέσος, ο Τσόρι (5 γκολ), τρίτος σκόρερ ένας άλλος μέσος, ο Κασάμι (3 γκολ) και τέταρτος σκόρερ, ο Αυλωνίτης (2 γκολ), ένας κεντρικός αμυντικός δηλαδή.
Από τους επιθετικούς του ο πιο εύστοχος είναι ο Μήτρογλου που πρέπει να κάνει πάνω από 6 τελικές για να πετύχει ένα γκολ, ενώ ο Αφελάι, ο Μπενίτες, ο Ντουρμάζ χρειάζονται 8 με 9 τελικές για να σκοράρουν μία φορά. Ο μόνος που ξεφεύγει από τον κανόνα και φυσικά απέχει στη στατιστική κατηγορία από τους αντίστοιχους παίκτες του ΠΑΟΚ είναι ο Διαμαντάκος με ένα γκολ ανά τέσσερις τελικές προσπάθειες.
Στην Ελλάδα το πρωτάθλημα χρόνια τώρα το δίνει η επίθεση και ο ΠΑΟΚ μέχρι τώρα προπορεύεται γιατί είναι πολύ πιο εύστοχος και αποτελεσματικός από τον Ολυμπιακό. Οσο αυτό θα ισχύει, τόσο ο ΠΑΟΚ θα είναι πολύ ζεστά μέσα στο κόλπο του τίτλου.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: