Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Τιερί Ανρί: Αυτός που όλοι αγαπούσαν να... μισούν!! (vids)

Ένας από τους κορυφαίους Γάλλους επιθετικούς όλων των εποχών κρέμασε φέτος τα παπούτσια του, όμως ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος εξηγεί γιατί ο Ανρί δεν ήταν ποτέ ο αγαπημένος της εξέδρας.
Με 228 γκολ με την Άρσεναλ, ο Τιερί Ανρί βρίσκεται στην πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με τη φανέλα των «κανονιέρηδων». Ο Γάλλος, μάλιστα, ήταν ο ηγέτης των Λονδρέζων στο ανεπανάληπτο κατόρθωμα της κατάκτησης της Πρέμιερ Λιγκ τη σεζόν 2003-04 χωρίς ήττα, σημειώνοντας 30 τέρματα. Την ίδια ώρα, ο Ανρί κατέχει και την πρωτιά στους σκόρερ με την εθνική Γαλλίας, καθώς στην καριέρα του πέτυχε 51 γκολ με το εθνόσημο, ενώ με 123 εμφανίσεις είναι δεύτερος σε συμμετοχές, πίσω από τον Τουράμ.
Μέχρι τα 37 του, όταν και αποφάσισε να βάλει τέλος σε μια καριέρα γεμάτη τίτλους, ο Ανρί κατέκτησε τα πάντα. Πρωταθλήματα, κύπελλα, Τσάμπιονς Λιγκ, Παγκόσμιο Κύπελλο και Euro. Αν εξαιρέσει όμως κανείς τις εκδηλώσεις λατρείας των φίλων της Άρσεναλ προς το πρόσωπό του, γιατί αυτός ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε σε κορυφαία κλαμπ, δεν ήταν ποτέ Νο1 στις καρδιές του κοινού;
Στη Γαλλία, που είναι και η πατρίδα του, ο Ανρί είχε κάκιστες σχέσεις με... τους πάντες. Το κοντρόλ με το χέρι πριν δώσει την μπάλα στον Γκαλάς για γκολ-πρόκριση στο μπαράζ κόντρα στην Ιρλανδία είναι κάτι που δεν του συγχώρεσαν ποτέ οι Γάλλοι φίλαθλοι. Αυτή η... ρετσινιά στην πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 ακολούθησε τους «τρικολόρ», με τον Ανρί να δίνει μια ακόμη αφορμή στους οπαδούς, καθώς συμμετείχε στην «απεργία» των διεθνών, κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Όλα τα παραπάνω καθιστούν... λεπτομέρεια το γεγονός πως του καταλόγιζαν ότι δεν πανηγύριζε τα γκολ που σημείωνε με την εθνική ομάδα.
Στην Ιταλία, στο σύντομο πέρασμά του από την Γιουβέντους δεν απέδωσε τα αναμενόμενα και δεν έδωσε την ευκαιρία ούτε στον ίδιο, ούτε στη «Μεγάλη Κυρία» να κερδίσουν από αυτή τη συνεργασία. Ο Ανρί βρέθηκε μέσα στις χειρότερες μεταγραφές το 1999, καθώς η τοποθέτησή του από τον Κάρλο Αντσελότι στο αριστερό άκρο της επίθεσης (άσχετα αν αργότερα μεγαλούργησε και σε αυτή τη θέση) δεν τον βοήθησε απέναντι στις σκληρές ιταλικές άμυνες. Οι Ιταλοί φίλαθλοι δεν εκτίμησαν ποτέ το ταλέντο του, ο Γάλλος δεν έφυγε με τις καλύτερες αναμνήσεις από το Τορίνο, γι’αυτό και ο πανηγυρισμός του στο γκολ με την Άρσεναλ απέναντι στη Γιουβέντους τον Δεκέμβριο του 2001 είχε μέσα του την... εκδίκηση του ανθρώπου, που δεν τον πίστεψαν ποτέ.
Στην Ισπανία, ο Τιερί Ανρί κατέκτησε τα πάντα με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα. Επτά συνολικά τρόπαια (τα έξι εξ’ αυτών το 2009) από το 2007 έως το 2010 για τον Γάλλο επιθετικό, ο οποίος μετακόμισε «μετά βαΐων και κλάδων» στη Βαρκελώνη. Η πρώτη και η τελευταία του σεζόν στους Καταλανούς ήταν μέτριες. Αντίθετα, το 2008-09, όταν η Μπαρτσελόνα σάρωσε τους τίτλους, ο Ανρί σημείωσε 26 γκολ. Στην περίοδο αυτή, όμως, είχε την ατυχία να πέσει πάνω σε γαλαξία αστέρων. Όλα τα φώτα έπεφταν πάνω στον Μέσι, στον Τσάβι, στον Ινιέστα, ακόμη και στον Πεπ Γκουαρντιόλα. Όλοι τους παιδιά των «μπλαουγκράνα», με τους φιλάθλους να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στους... δικούς τους, με αποτέλεσμα παίκτες, όπως ο Ανρί και ο Ετό να μην έχουν την αναγνώριση που τους άξιζε.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Ανρί μετακόμισε στα 33 του, προκειμένου να κλείσει την καριέρα του στους New York Red Bulls. Κάτι άλλωστε που έκαναν πολλοί ευρωπαίοι αστέρες, οι οποίοι μετά από μια ένδοξη καριέρα στη Γηραιά Ήπειρο, βρέθηκαν στη δύση της καριέρας τους στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι Αμερικανοί ενδεχομένως θα περίμεναν να δουν τον παίκτη που μεγαλούργησε στην Άρσεναλ. Τα χρόνια είχαν περάσει όμως και παρά το αστείρευτο ταλέντο του και κάποιες εκλάμψεις, όπως τη χρονιά που μας πέρασε, ο Γάλλος δεν ήταν ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Ο Ανρί δεν μπόρεσε να οδηγήσει την ομάδα του στην κατάκτηση του MLS κι έτσι δεν κατάφερε να πάρει τη θέση του Μπέκαμ στην καρδιά των Αμερικανών φιλάθλων.




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: