Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015

Κερκόπορτα προς τη Μαδρίτη!!

Ο Νίκος Παπαδογιάννης πιστεύει ότι η νίκη του Ολυμπιακού στην Κωνσταντινούπολη άνοιξε τον δρόμο προς το φάιναλ-φορ.
Όταν ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς υπέγραψε στη Φενέρμπαχτσε –μετά από μία χρονιά ξεκούρασης και ανασυγκρότησης- προσπάθησε διακριτικά να φέρει στην ασιατική όχθη του Βοσπόρου τον Δημήτρη Διαμαντίδη.
Γνώριζε εξαρχής, ότι η προσπάθεια θα έπεφτε στον βρόντο. Χρειαζόταν, όμως, έναν στρατηγό στο παρκέ. Το πικρό διαζύγιο του Βασίλη Σπανούλη με τον Παναθηναϊκό απαγόρευσε κάθε φλερτ με τον ηγέτη του νέου Ολυμπιακού.
Χθες, ο αναψοκοκκινισμένος Ομπράντοβιτς θα έδινε το δεξί του χέρι, το αριστερό του πόδι, μερικά από τα δεκάδες τρόπαιά του και 7-8 από τους χρυσοπληρωμένους παίκτες του για να ντύσει στα κιτρινόμαυρα τον Σπανούλη. Εστω και μόνο για τα τελευταία πέντε λεπτά…
Η Φενέρ προσπάθησε να πάρει το ματς με το μπάσκετ-τσίρκο του Γκάουντλοκ, ο οποίος αχρήστευσε την κρισιμότερη επίθεση επειδή προτίμησε να σουτάρει –ανενόχλητος- τρίποντο παρά να αξιοποιήσει τον ανοιχτό διάδρομο.
Το σουτ ήταν της πλάκας (όπως και αυτό που προηγήθηκε, πάλι από τον ίδιο) και ο Ολυμπιακός πήρε τη μπάλα, 40’’ πριν το τέλος, με το σκορ ισόπαλο 68-68.
Spanoulis time.
Το τρίποντο του αρχηγού του Ολυμπιακού στα 18 δευτερόλεπτα, ουσιαστική νικητήριο, ήταν βγαλμένο από τα υγρά του όνειρα και θα βρει περίοπτη θέση στην προσωπική του ανθολογία.
Είχαν προηγηθεί 3 εύστοχες βολές από τον ίδιο και ακολούθησαν άλλες 2 που σφράγισαν τη νίκη, μέσα σε γήπεδο κολαστήριο. Οκτώ πόντοι ιδίοις αυτού χερσίν, στα τελευταία 1:24 του παιχνιδιού, αρχής γενομένης από το 68-65 της Φενέρ.
Ο Ομπράντοβιτς έψαξε σωτηρία στον Νίκο Ζήση, αλλά ούτε αυτός ήταν σε θέση να αποτρέψει το μακροβούτι στον Κεράτιο. Το κλέψιμο του σπουδαίου Ματ Λοτζέσκι, δεύτερό του στην δ’ περίοδο, τελείωσε τη δουλειά.
Ήταν όμως ο Σπανούλης αυτός που βρήκε την Κερκόπορτα και σκάρωσε ένα ριφιφί που –σε συνδυασμό με το σπουδαίο διπλό στη Μάλαγα- ανοίγει τον ορίζοντα προς τη Μαδρίτη. Μόνο η ΤΣΣΚΑ του Δημήτρη Ιτούδη ακολουθεί τον ρυθμό του.
Από την αρχή κιόλας της σεζόν, έγραψα και είπα ότι ο φετινός Ολυμπιακός είναι ομάδα για φάιναλ-φορ. Τα σκαμπανεβάσματά του εντός των ελληνικών τειχών δεν φτάνουν για να τον εκτροχιάσουν στην Ευρώπη. Τα περυσινά του παθήματα, στο ξεκίνημα του Top-16, φαίνεται ότι του έγιναν μαθήματα.
Ο Ομπράντοβιτς σημάδεψε τον Σπανούλη και έδωσε εντολή για ανελέητο ξύλο, με πρώτη γραμμή αναχαίτισης τον ενθουσιώδη Μπογκντάνοβιτς και ατέλειωτες βοήθειες από τους αθλητικούς του ψηλούς (ιδίως τον Βέσελι με τα χέρια-πλοκάμια).
Μολονότι έμεινε πολλές φορές αβοήθητος, ο Σπανούλης δεν πανικοβλήθηκε. Τα πεντάλεπτα ανάπαυσης που του έδωσε σε καίρια σημεία ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τον βοήθησαν να μείνει ήρεμος και με τις μπαταρίες γεμάτες.
Στην πρώτη του επιστροφή, μετά το 34-30, ο Σπανούλης έφερε μαζί του πέντε απανωτά καλάθια που έκαναν τον Ολυμπιακό αφεντικό του αγώνα: 4 συνεχόμενες ασίστ και ένα δικό του τρίποντο. Στη δεύτερη, μετά το 62-60, γύρισε το παιχνίδι τούμπα με τους 8 πόντους που είπαμε πιο πάνω.
Τον νεανία Μπογκντάνοβιτς, ο Σπανούλης τον πήγε στο σχολείο, με λιγότερα από 26 λεπτά συμμετοχής. Τι κρίμα που δεν τον βρήκε απέναντί του ο Σέρβος, εκείνο το βράδυ στη Μαδρίτη…
Ο τραυματισμός του Μπρεντ Πέτγουεϊ και οι χαμένες προπονήσεις του Γιώργου Πρίντεζη δρομολόγησαν προπονητικές ευρεσιτεχνίες, όπως η επιστράτευση του Λοτζέσκι ή του Ντάρντεν στη θέση «4».
Ο Ομπράντοβιτς έδωσε εντολή να ακουμπήσει η μπάλα στο ζωγραφιστό και το δίδυμο Μπιέλιτσα-Βέσελι πήγε να κάνει τη ζημιά στα μισά της γ’ περιόδου, όταν οι δυό τους τελείωσαν φάσεις με ποσταρίσματα και με επιθετικά ριμπάουντ.
Ωστόσο, το δίδυμο των μακρόστενων ψηλών της Φενέρ σούταρε 4/9 βολές και έχασε μία κρίσιμη άμυνα, το τρίποντο του Πρίντεζη στο 66-62. Δεν χρειάζεται να γράψω ποιος έδωσε την πάσα ακριβείας για να σουτάρει ελεύθερο από την περίμετρο το «τεσσάρι» του Ολυμπιακού…
Ο Ολυμπιακός κατέθεσε στην Κωνσταντινούπολη τα διαπιστευτήρια μεγάλης ομάδας, από εκείνες που διεκδικούν τίτλους.
Έμεινε ψύχραιμος από την αρχή ως το τέλος, βούλωσε τα αυτιά στους αλαλαγμούς των φανατικών, έλυσε εκ των ενόντων τις αναποδιές που παρουσιάστηκαν (με τους τραυματισμούς των Λαφαγιέτ, Πέτγουεϊ), έβγαλε ήρωες, έφερε το παιχνίδι εκεί που το ήθελε με όπλο φυσικά την άμυνά του, έστησε το σκηνικό για να κάνει το κομμάτι του ο ηγέτης του.
Για τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, που κάνει καταπληκτική δουλειά αθόρυβα και σοβαρά, ο θρίαμβος επί της χρυσοποίκιλτης αρμάδας του Ομπράντοβιτς είναι και προσωπικό γαλόνι.
Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη των τελευταίων 18 μηνών για τον Ολυμπιακό, αφού τον έκανε φαβορί για τη 2η θέση του Ομίλου και για το πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ. Ακόμα και το +6 της τελικής διαφοράς μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο.
Εάν φύγει νικητής και από το λημέρι του Ίβκοβιτς, στην επόμενη επίσκεψή του στην Πόλη, στις 29 του μήνα, δεν το χάνει ούτε με πυραύλους. Μετά θα κυνηγήσει την πρωτιά.
Για τον Παναθηναϊκό, θα τα πούμε αύριο. Προέχει να καταθέσει απόψε το σχόλιό του ο Άρης Λαούδης.

*Πηγή:gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: