Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

H AEK δεν έρχεται, ήρθε!!

Το gazzetta.gr γράφει για την επιστροφή της μπασκετικής ΑΕΚ που «φτιάχνει» το όνομά της, χτυπάει παίκτες επιπέδου Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού και κάνει τις ετοιμασίες της για να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα.Γράφει ο Άρης Λαούδης
«Ερχόμαστε» είναι το σύνθημα στην ποδοσφαιρική ΑΕΚ, «ήρθαμε» θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο της μπασκετικής. Μια ομάδα που τον Ιούνιο του 2014 βρισκόταν εκ νέου στα πρόθυρα της διάλυσης, αυτή την στιγμή δηλώνει αποφασισμένη να μπει «σφήνα» στους μεγάλους, έχοντας επιτέλους βρει τον άνθρωπο που θα την οδηγήσει εκ του ασφαλούς.
Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, μετά τους Αγγελόπουλους του Ολυμπιακού και τον Γιαννακόπουλο, εμφανίζεται σοβαρός επενδυτής στο ελληνικό μπάσκετ που ταυτόχρονα συνδυάζει τα χρήματα με την αγάπη του για την ομάδα.
Η ΑΕΚ που το καλοκαίρι ξεκίνησε για να σώσει την κατηγορία, αυτή την στιγμή είναι η ομάδα που έχει ανοίξει τις καλύτερες... παρτίδες με τους μάνατζερ παικτών, ενισχύει το ρόστερ με παίκτες από το πρώτο ράφι (π.χ. Χέρστον) και παρότι δεν θέλει να το ομολογήσει, ανεβάζει τον πήχη, ενδεχομένως πιο επικίνδυνα απ' όσο πρέπει. Η σωτήρία έγινε πλέι οφ, τα πλέι οφ έγιναν τετράδα και οι σπουδαίες μεταγραφές του Αγγελόπουλου ανεβάζουν κι άλλο τις απαιτήσεις για την χρονιά που τρέχει.
Ποιος είναι ο Αγγελόπουλος που βάζει τα λεφτά
Δεν είναι επιπέδου Αγγελόπουλων και Γιαννακόπουλου, αλλά είναι ένας επιχειρηματίας που παρέχει διπλή εγγύηση για το «αύριο» της ΑΕΚ. Πρώτα απ' όλα η τρέλα του για την Ενωση και η πολύχρονη προσφορά του σε όλα τα τμήματα και δεύτερον η οικονομική άνεση που σε καιρό κρίσης του επιτρέπει να διπλασιάζει μέσα σε λίγους μήνες το μπάτζετ της ομάδας.
Ο Μάκης, από το Μαυροειδής, Αγγελόπουλος, ηλικίας 50 ετών, είναι ο άνθρωπος που εμφανίστηκε ως Μεσσίας στην ΑΕΚ κι αφού πρώτα «καθάρισε» για της χορηγίες και τα τηλεοπτικά δικαιώματα, στη συνέχεια αποφάσισε να πάρει επισήμως τα ηνία της ομάδας, με τη λογική «αφού θα βοηθήσω που θα βοηθήσω, ας το κάνω διοικώντας».
Με συνοπτικές και αθόρυβες διαδικασίες, πήρε στα χέρια του την καθαρή πλέον ΑΕΚ, «έκλεισε» σε χρόνο ρεκόρ το θέμα του ΟΑΚΑ και έβαλε σε πλήρη εφαρμογή το πλάνο του. Ο Αγγελόπουλος ξεκίνησε ως χρηματιστής, πλέον είναι πρόεδρος της εταιρείας Neurosoft, ασχολείται με χρηματοοικονομικά και ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που μεσολάβησε για να γίνει η συνεργασία του Μελισσανίδη με τους Τσέχους και να προχωρήσει το deal του ΟΠΑΠ.
Πάνω απ' όλα αυτά όμως, η σχέση του με την ΑΕΚ είναι αυτή που αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον. Επί χρόνια παράγοντας στην ποδοσφαιρική ομάδα, άνθρωπος που ακόμη και σήμερα ενισχύει οικονομικά την ερασιτεχνική (π.χ. γυναικείο βόλεϊ), παράγοντας που μέρα με την ημέρα πορώνεται ολοένα και περισσότερο για την ΑΕΚ.
Εκτός των αγώνων δεν είναι λίγες οι φορές που παρακολουθεί τις προπονήσεις και η «δίψα» του να μάθει και να αντιληφθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το μπάσκετ, έχει εκπλήξει τους συνεργάτες του. Λέγεται μάλιστα πως παίρνει... homework τις γραπτές οδηγίες και τα dvd του Σάκοτα στους παίκτες του για να είναι κι αυτός διαβασμένος για το παιχνίδι του αντιπάλου!
Ο διπλασιασμός του μπάτζετ και οι κρυφές ματιές στην Ευρωλίγκα
Ο Αγγελόπουλος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των παραγόντων που αν μπει μέσα τους το μικρόβιο, τότε είναι ικανοί να επισπεύσουν όλες τις διαδικασίες για να φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα στον τελικό στόχο. Μέσα σε πέντε μήνες η ΑΕΚ έχει διπλασιάσει το αρχικό μπάτζετ της περιόδου και συνεχίζει να επενδύει, επιστρέφοντας στην αγορά και βάζοντας ξανά το όνομά της στις λίστες των ατζέντηδων.
Η μία καλή μεταγραφή φέρνει την άλλη κι όταν ένας παράγοντες επενδύει, καλοπληρώνει και θέτει στόχους, τότε στόμα με στόμα γίνονται και οι σπουδαίες μεταγραφές τύπου Χέρστον. Το σημαντικό για την ΑΕΚ είναι πως αυτή την στιγμή «διαγράφει» το κακό όνομα του παρελθόντος και μπορεί να προσεγγίζει παίκτες επιπέδου Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.
Ο μεγάλος στόχος του Αγγελόπουλου και της «Ενωσης» δεν είναι άλλος από την επιτροφή της ομάδας στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Η ΑΕΚ επενδύει και μ' αυτό τον τρόπο προσπαθεί να πείσει πως η Ελλάδα δικαιούται πλέον μια τρίτη θέση στην Ευρωλίγκα.
Ομάδα με κόσμο, μεγάλο γήπεδο, οικονομική άνεση είναι ό,τι αναζητά η Ευρωλίγκα και γι αυτό τον λόγο οι άνθρωποι της ομάδας έχουν ήδη προχωρήσει τις επαφές μέ τους Ισπανούς. Ακόμη κι αν κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο για φέτος, η ΑΕΚ βάζει τα θεμέλια για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία που τόσα χρόνια είχαν χαθεί. Να πείσει πως η Ελλάδα διαθέτει πλέον τρίτη ομάδα που αξίζει να είναι στην ελίτ...
Ο Σάκοτα ονειρεύεται το σερβικό μοντέλο
Η αρχική σκέψη της ΑΕΚ ήταν η συνεργασία με τον Ντράγκαν Σάκοτα σε ρόλο τεχνικού συμβούλου. Του ανθρώπου δηλαδή που θα βρισκόταν στο πλευρό του προπονητή και παράλληλα θα οργάνωνε το «αύριο» του συλλόγου, αλλά στην πορεία ήρθαν έτσι τα πράγματα που βρέθηκε ταυτόχρονα και στη θέση του προπονητή.
Η φιλοσοφία του Σάκοτα αποτυπώθηκε τυχαία το καλοκαίρι σε μια συνέντευξη που μου παραχώρησε στον Sentra 103,3, μετά τη νίκη των Σέρβων επί των Βραζιλιάνων στη διάρκεια του Μουντομπάσκετ, μιλώντας για τον τρόπο που λειτουργούν οι Σέρβοι τα τμήματα υποδομής και το μοντέλο που ο ίδιος ονειρευόταν, χωρίς καν να έχει μιλήσει με την ΑΕΚ για την συγκεκριμένη θέση. Αυτό το μοντέλο, της λογικής δηλαδή πως «στα 21 ο παίκτης είναι έτοιμος, στα 16 είναι ταλέντo» φιλοδοξεί να περάσει στην ΑΕΚ τα επόμενα χρόνια.
Το μοντέλο του Ερυθρού Αστέρα ή της Παρτίζαν είναι αυτό που πιθανώς θα ακολουθήσει η ΑΕΚ και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες υπάρχουν σκέψεις για συνεργασία με δύο ομάδες που διαθέτουν καλά τμήματα υποδομής προκειμένου να γίνει η αρχή. Ο Σάκοτα, ένας άνθρωπος που θέλει να περνάνε όλα από τα χέρια του, αποτελεί την εγγύηση πως το μοντέλο αυτό μπορεί να εξελιχθεί, εφόσον υπάρχει υπομονή και λιγότερη πίεση για το αποτέλεσμα.
Η ΑΕΚ θέλει περισσότερα παιχνίδια
Η «Ενωση» έχει ανοίξει πλέον δίαυλο επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των παικτών από το πρώτο ράφι, αξιοποιεί τις επενδύσεις της για να πείσει την Ευρωλίγκα και παράλληλα είναι έτοιμη να καταθέσει προτάσεις στον ΕΣΑΚΕ για τη βελτίωση του προϊόντος που λέγεται «Α1 μπάσκετ». Για παράδειγμα στην ΑΕΚ θεωρούν πως με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να αυξηθούν οι αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος, να γίνονται περισσότερα παιχνίδια μέσα στη διάρκεια της σεζόν και δεν αποκλείεται αυτό να κατατεθεί ως ιδέα στα αρμόδια όργανα, μαζί με πολλές άλλες.
Το κομμάτι ΕΣΑΚΕ, Ευρωλίγκα και ό,τι έχει να κάνει με διοργανώτρια αρχές, έχει αναλάβει ο παλιός διαιτητής Σταύρος Δουβής που συνδέεται με φιλία χρόνων με τον Μάκη Αγγελόπουλο. Είναι άνθρωπος της απόλυτης εμπιστοσύνης και με την εμπειρία που διαθέτεια κρίνεται ικανός να «τρέξει» αυτά τα ζητήματα.
Συμπέρασμα: Μπορεί η ΑΕΚ;
Μπορεί και... παραμπορεί είναι η απάντηση. Αν γίνει σωστή διαχείριση των συναισθημάτων (επιτυχίας και αποτυχίας), μείνει πιστή στο πλάνο που θέλει να εφαρμόσει ο Σάκοτα και ο Αγγελόπουλος βαδίσει με σχέδιο στην ενίσχυση του ρόστερ, τότε η ΑΕΚ έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται μια ομάδα για να πρωταγωνιστήσει.
Βασική προϋπόθεση είναι... τα πόδια να πηγαίνουν μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα κάθε φορά και να μην δημιουργούνται υπερβολικές απαιτήσεις. Το «βήμα - βήμα» είναι ο καλύτερος σύμβουλος σ' αυτές τις περιπτώσεις κι αν η ΑΕΚ το εφαρμόσει, τότε θα κάνει άλματα στο άμεσο μέλλον...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: