Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ρίκεν: «Απλό στη θεωρία» (vid)

Η σούπερ αλλαγή του τελικού του Champions League το 1997 μίλησε στο FourFourTwo για το εκπληκτικό του γκολ.
Από την περίσταση (το μεγαλύτερο ματς) και τον αντίπαλο (την καλύτερη ομάδα της εποχής) στο θράσος του και το ίδιο το γκολ, η εκτέλεση του Λαρς Ρίκεν στον τελικό του Champions League ανάμεσα σε Ντόρτμουντ και Γιουβέντους παραμένει ένα από τα καλύτερα της διοργάνωσης.
Ο Ρίκεν, τότε μόλις 20 ετών, είχε βρεθεί στον αγωνιστικό χώρο για 16 δευτερόλεπτα πριν κάνει την λόμπα με την πρώτη του επαφή στο ματς για το 3-1, που καταδίκασε την πανίσχυρη Γιουβέντους. Ήταν ενστικτώδες ή μήπως όχι;
«Καθόμουν στον πάγκο για 70', αναλύοντας το παιχνίδι. Και τότε πρόσεξα ότι ο Περούτσι καθόταν πάντα μακριά από την εστία του», είπε ο Γερμανός στο FourFourTwo. «Γύρισα στον Χέρλιχ και του είπα: Αν μπω, το πρώτο πράγμα που θα κάνω είναι να σουτάρω από όπου και αν είμαι. Μου είχε κολλήσει η ιδέα. Ήταν απλά στη θεωρία. Το να το κάνω πράξη ήταν το δύσκολο. Οχτώ ή εννιά φορές στις 10 δε θα έμπαινε. Αυτό, όμως, μπήκε».

Το γκολ του Ρίκεν ήταν πεπρωμένο. «Δεν ήμουν χαρούμενος ότι ο Χίτσφελντ μου είπε ότι δε θα ξεκινούσα. Όμως, η επαφή του με τους παίκτες ήταν το δυνατό του σημείο και μου είπε πριν το ματς ότι θα έπαιζα σημαντικό ρόλο ότι και να γινόταν. Μου είπε ότι οι πιθανότητες να παίξω ήταν μεγάλες. Έτσι, ήμουν σε πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση, ακόμη και αν έμεινα στον πάγκο», μας εξομολογήθηκε ο Γερμανός.
Βέβαια, βοήθησε και το γεγονός ότι ο νεαρός μέσος είχε αποκτήσει φήμη για τα κρίσιμα γκολ που πετύχαινε. «Είχα πετύχει τα νικητήρια γκολ με την Οσέρ εκτός έδρας στα προημιτελικά και με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά. Όταν ο Γίργκεν Κόλερ ρωτήθηκε πριν τον τελικό για τον κανόνα του Χρυσού Γκολ, που τότε ήταν σε ισχύ, είχε απαντήσει: Αν μπορεί κάποιος να το πετύχει στον τελικό, αυτός είναι ο Ρίκεν».
Το σκηνικό είχε στηθεί. Με 20' να απομένουν για το τέλος, το νούμερο του Ρίκεν ανέβηκε για αλλαγή. «Τώρα, μπαίνει ο Ρίκεν!», είχε πει ο Γερμανός σχολιαστής στο ραδιόφωνο. «Θα πετύχει το τρίτο γκολ. Ή τουλάχιστον έτσι ελπίζουμε». Και το έκανε...



*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: