Η
Premier League αποτελεί το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη όχι μόνο μέσα
στα γήπεδα, αλλά σε όλους τους τομείς. Οι απαιτήσεις λοιπόν στο επίπεδο
του ιατρικού τιμ είναι τεράστιες. Ο Άλεξ Μάνος, εργάζεται χρόνια σε
κορυφαίο επίπεδο, έχοντας εντρυφήσει στην φυσιοθεραπεία, στη διαχείριση
ποδοσφαιριστών και στις μεθόδους πρόληψης και αποκατάστασης.
Η στελέχωση των ομάδων και το καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο αποκαλύπτει στο FourFourTwo του gazzetta.gr δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την τρομερή δουλειά που γίνεται. Ο Άλεξ Μάνος μιλάει για την καριέρα του, τα όσα έχει συναντήσει στην Αγγλία και αποκαλύπτει ορισμένα... μυστικά του επαγγέλματος!
Αρχικά, πες μας μερικά πράγματα για την καριέρα σου. Μεγάλωσες στην Αγγλία; Ήσουν σε άλλες ομάδες πριν την Πάλας;
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά ήρθα στην Αγγλία όταν ήμουν τεσσάρων μηνών. Σπούδασα φυσιοθεραπεία στο Λονδίνο, αρχικά και στη συνέχεια ξεκίνησα αμέσως να δουλεύω για την ακαδημία της Κρίσταλ Πάλας. Έμεινα εκεί για ένα χρόνο και στη συνέχεια έγινα βοηθός στην πρώτη ομάδα, για δύο χρόνια. Πήγα στην Αυστραλία, για να κάνω ένα master στην μυοσκελετική φυσιοθεραπεία. Όταν γύρισα πίσω, εργάστηκα για δύο χρόνια σε μια ιδιωτική αθλητιατρική κλινική για τέσσερα χρόνια. Και στη συνέχεια, το 2010, είχα την ευκαιρία να επιστρέψω στην Κρίσταλ Πάλας ως επικεφαλής φυσιοθεραπευτής».
Μπορείς να μας εξηγήσεις το ρόλο σου στην ομάδα; Τι κάνεις σε καθημερινή βάση;
«Στην ουσία είμαι επικεφαλής ολόκληρου του ιατρικού τμήματος. Έχουμε έναν γιατρό part time, τρεις ακόμα φυσιοθεραπευτές, δύο μασέρ, τρεις αθλητικούς επιστήμονες, part time διατροφολόγο, part time καθηγητή γιόγκα, part time χειροπράκτη και επίσης μερικούς part time γιατρούς που καλύπτουν τα ματς και εργάζονται για μας στις κλινικές μέσα στη βδομάδα. Δουλειά μου είναι να συντονίζω όλα αυτά τα μέλη του επιτελείου και να διαβεβαιώσω ότι οι παίκτες έχουν την κατάλληλη μεταχείριση.
Μια τυπική μέρα περιλαμβάνει τα εξής:
7.45: Καταφθάνω στο προπονητικό κέντρο και παίρνουμε όλοι μαζί πρωινό
8.15: Κάνουμε καθημερινή ιατρική σύσκεψη για να συζητήσουμε το πλάνο της ημέρας
8.30: Μιλάμε στους προπονητές και στο τεχνικό επιτελείο για τους παίκτες και την προπόνηση
9-11: Ετοιμάζουμε τους παίκτες για την προπόνηση (επιδέσμους, μασάζ, θεραπείες κτλπ)
11-12.30/13.00: Οι υγιείς παίκτες θα προπονηθούν. Εγώ είτε θα είμαι στο γήπεδο, καλύπτοντας την προπόνηση σε περίπτωση που συμβεί κάποιος τραυματισμός, ή ίσως πάω στο γυμναστήριο με κάποιους τραυματίες, με τους οποίους μπορεί να κάνω και τρέξιμο ή δουλειά με
τη μπάλα (ανάλογα με το στάδιο της αποθεραπείας τους).
12.30-13.00: Αποθεραπεία, αν χρειάζεται και μεσημεριανό.
13:30: Η ομάδα ίσως κάνει γυμναστήριο ή γιόγκα και οι τραυματίες θα συνεχίσουν με θεραπεία και θα κάνουν δεύτερη προπόνηση αν χρειάζεται. Αυτή μπορεί να είναι είτε στο γυμναστήριο, είτε στην πισίνα, είτε σε ανοιχτό χώρο.
15:00: Συνήθως οι θεραπείες τελειώνουν και οι περισσότεροι παίκτες αποχωρούν.
15:00-17:00/18:00: Πρέπει να κάνω τη διαχείριση της ημέρας, να γράψω θεραπείες, ασκήσεις αποκατάστασης, να μιλήσω με τους προπονητές για την ημέρα και σε ένα μίτινγκ να συζητήσουμε το τι έγινε στη διάρκειά της και το πλάνο για την επόμενη.
Εκτός των παραπάνω, ίσως χρειάζεται να πάω με τους παίκτες σε ραντεβού, να παραγγείλω νέο εξοπλισμό, να συζητήσω και να κοιτάξω τα αρχεία τραυματισμών, τα στατιστικά και άλλα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες».
Το να δουλέψεις στην Premier League ήταν ένα από τα όνειρά σου;
«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη φυσιοθεραπεία σχετικά αργά, αλλά ήξερα ότι ήθελα να δουλέψω στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν σκεφτόμουν τόσο την Premier, αλλά το να πάρω εμπειρίες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ήμουν πολύ τυχερός που στην πρώτη μου χρονιά στην Πάλας κερδίσαμε την άνοδο και δούλεψα στην Premier League σε πολύ νεαρή ηλικία, ήμουν 23. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία, όπως και το να είσαι σε μια τόσο μεγάλη λίγκα, να δουλεύεις με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και να επισκέπτεσαι τα καλύτερα κλαμπ στον κόσμο».
Γιατί η Premier League είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο; Ως insider, μπορείς να μας αποκαλύψεις μερικά μυστικά για τον ρυθμό των ομάδων και την αντοχή των παικτών;
«Η Premier League προσελκύει τους καλύτερους παίκτες και οι καλύτεροι παίκτες παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο! Αυτοί οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μόνο τεχνικά προικισμένοι, είναι και σπουδαίοι αθλητές. Για να παίξεις είτε μαζί τους, είτε αντίπαλός τους, οι παίκτες πρέπει να είναι σε σπουδαία φυσική κατάσταση. Η ταχύτητα και η δύναμη αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Premier League και το παιχνίδι παίζεται πολύ γρήγορα. Το στιλ του ποδοσφαίρου στην Αγγλία είναι διαφορετικό και όσοι έρχονται πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν».
Στην ομάδα σου έχετε τον Σπερόνι. Στο πρωτάθλημα υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές άνω των 35, όπως ο Φρανκ Λάμπαρντ. Ποιο είναι το μυστικό για αυτές τις ηλικίες;
«Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μυστικό! Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Οι καλύτεροι επαγγελματίες φροντίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους. Τρώνε σωστά, κάνουν μασάζ και θεραπείες, δουλεύουν στην πρόληψη και προσπαθούν να μειώσουν τις πιθανότητες τραυματισμών, μένουν δυνατοί και υγιείς στο γυμναστήριο, εκτός προπονήσεων. Όλα αυτά μετρούν. Μετά φυσικά παίζει ρόλο και το στοιχείο της τύχης. Κάποιοι παίκτες είναι τυχεροί που δεν είχαν τραυματισμούς και αυτό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νέων προβλημάτων, επεκτείνοντας έτσι την καριέρα τους. Νομίζω πως και τα ιατρικά τμήματα εδώ στην Αγγλία είναι πολύ καλά στη φροντίδα των παικτών και στην επιμήκυνση της καριέρας τους. Η αθλητιατρική εξελίσσεται όλη την ώρα και είναι σημαντικό να ανανεώνεις τις γνώσεις σου και τις ικανότητες σου και να εξελίσσεσαι ως θεραπευτής».
Μπορείς να μας πεις ποιοι είναι οι πιο fit παίκτες με τους οποίους έχεις δουλέψει;
«Είναι ευρεία η έννοια του fit. Κάποιοι μπορεί να είναι fit με την έννοια ότι τρέχουν αποστάσεις, ενώ άλλοι μπορεί να διακρίνονται στην επιτάχυνση και τη δύναμη. Άλλοι ίσως δεν τρέχουν τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά μπορούν να παίξουν 50 ματς τη σεζόν. Συνήθως το βρίσκουμε αυτό στους ακραίους μπακ και στους κεντρικούς μέσους, που συχνά είναι οι καλύτεροι runners, αλλά όλα εξαρτώνται από τον παίκτη»
Ποια ομάδα θεωρείς ότι είναι πιο δυνατή, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, φέτος; Θεωρείς ότι στις μέρες μας αυτό είναι το πιο σημαντικό για την κατάκτηση του τίτλου;
«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι γίνεται στο εσωτερικό του συλλόγου. Στατιστικά ωστόσο, ομάδες με λιγότερους τραυματισμούς και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα παικτών, είναι οι πιο επιτυχημένες. Αν ο προπονητής έχει την ικανότητα κάθε εβδομάδα να επιλέγει την καλύτερη 11άδα του, έχει περισσότερες πιθανότητες. Και πάλι παίζει ρόλο η τύχη. Μερικοί τραυματισμοί, κυρίως αυτοί στους οποίους υπάρχει επαφή, δεν αποφεύγονται, οπότε μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της επιλογής».
Δούλεψες και φέτος την Boxing Day. Πώς είναι η εμπειρία;
«Παραδοσιακά το ποδόσφαιρο την Boxing Day είναι σημαντικό εδώ, αφού είναι μια μέρα που οι οικογένειες μπορούν να πάνε στο γήπεδο. Το έχω συνηθίσει πλέον και είναι μέρος της δουλειάς. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από την οικογένειά σου την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά είναι πολύ σημαντική περίοδος για τις ομάδες, με τόσα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ως ομάδα. Η ώρα της ξεκούρασης έρχεται το καλοκαίρι!».
Ο Ραϊμόντ Φερχέιχεν, Ολλανδός fitness coach, έχει δηλώσει ότι οι προπονητές στην Αγγλία είναι λίγο... ξεπερασμένοι όσον αφορά κάποια σημαντικά θέματα φυσικής κατάστασης και δεν μπορούν να προστατέψουν τους παίκτες από τους τραυματισμούς. Συμφωνείς;
«Πρόκειται για μεγάλη γενίκευση, που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Οι ομάδες έχουν διαφορετικούς τρόπους προπόνησης και δεν υπάρχει μόνο ένας που να θεωρείται σωστός. Η φιλοσοφία μου είναι ότι δεν μετράει πραγματικά το πως πετυχαίνεις τον στόχο σου, από τη στιγμή που το κάνεις σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο με όσο το δυνατόν λιγότερους τραυματισμούς. Μερικές ομάδες ίσως επικεντρώνονται περισσότερο σε ασκήσεις τρεξίματος για φυσική κατάσταση, άλλοι ίσως συμπεριλαμβάνουν περισσότερη μπάλα και άλλοι ίσως παίζουν περισσότερα ματς στην προπόνηση. Αν υπήρχε ένας σωστός τρόπος θα τον ακολουθούσαν όλοι. Όπως είπα και πριν, η επιστήμη και η ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ και τα πράγματα που γίνονταν πριν από 10 χρόνια ίσως τώρα δεν ωφελούν και τόσο. Παρότι σας είπα αυτό, ακόμα κάνω μερικά πράγματα που έκανα πριν από 10 χρόνια και δουλεύουν!».
Η χειμερινή διακοπή, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, θα βοηθούσε τους παίκτες και τις ομάδες;
«Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι αναγκαίο να ξεκουραστεί και να επανέλθει ο ποδοσφαιριστής. Άλλοι, ωστόσο, τονίζουν ότι μια περίοδος αποχής μπορεί να είναι επιβλαβής, αφού οι παίκτες πρέπει να συνεχίζουν να προπονούνται για να διατηρήσουν τη δύναμη και την αντοχή τους. Χωρίς να το έχεις δοκιμάσει είναι δύσκολο να πεις, αλλά δεν θα ήμουν εντελώς αντίθετος. Σίγουρα θα μας έδινε τη δυνατότητα να επέστρεφαν τραυματίες χωρίς να έχαναν παιχνίδια».
Τι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξουν οι ελληνικές ομάδες για να ανεβάσουν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και την πρόληψη τραυματισμών;
«Είναι δύσκολο να το απαντήσω, επειδή δεν έχω υπάρξει στο εσωτερικό ενός ελληνικού συλλόγου για να δω πως λειτουργεί. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ωφελεί περισσότερο η ύπαρξη ενός μοντέλου, όπου το ιατρικό τιμ να είναι σε full time στο προπονητικό κέντρο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μερικές φορές ο φυσιοθεραπευτής του συλλόγου έχει μια κλινική εκτός, όπου κάνουν θεραπεία οι παίκτες. Οι φυσιοθεραπευτές είναι οι άνθρωποι που έχουν την μεγαλύτερη επικοινωνία με τους παίκτες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται τριγύρω συνεχώς».
Έχεις φανταστεί το επαγγελματικό σου μέλλον στην Ελλάδα;
«Το έχω σκεφτεί και ναι, θα ήταν μια καλή πρόκληση να προσπαθήσω να εφαρμόσω κάποια από τα πράγματα που έχω μάθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προς το παρόν, ωστόσο, έχω μια υπέροχη δουλειά στην Κρίσταλ Πάλας και το απολαμβάνω. Ακόμα νιώθω ότι έχω πολλά χρόνια μπροστά μου στο ποδόσφαιρο, οπότε δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα!».
Η στελέχωση των ομάδων και το καθημερινό πρόγραμμα, το οποίο αποκαλύπτει στο FourFourTwo του gazzetta.gr δείχνουν με τον καλύτερο τρόπο την τρομερή δουλειά που γίνεται. Ο Άλεξ Μάνος μιλάει για την καριέρα του, τα όσα έχει συναντήσει στην Αγγλία και αποκαλύπτει ορισμένα... μυστικά του επαγγέλματος!
Αρχικά, πες μας μερικά πράγματα για την καριέρα σου. Μεγάλωσες στην Αγγλία; Ήσουν σε άλλες ομάδες πριν την Πάλας;
«Γεννήθηκα στην Ελλάδα, αλλά ήρθα στην Αγγλία όταν ήμουν τεσσάρων μηνών. Σπούδασα φυσιοθεραπεία στο Λονδίνο, αρχικά και στη συνέχεια ξεκίνησα αμέσως να δουλεύω για την ακαδημία της Κρίσταλ Πάλας. Έμεινα εκεί για ένα χρόνο και στη συνέχεια έγινα βοηθός στην πρώτη ομάδα, για δύο χρόνια. Πήγα στην Αυστραλία, για να κάνω ένα master στην μυοσκελετική φυσιοθεραπεία. Όταν γύρισα πίσω, εργάστηκα για δύο χρόνια σε μια ιδιωτική αθλητιατρική κλινική για τέσσερα χρόνια. Και στη συνέχεια, το 2010, είχα την ευκαιρία να επιστρέψω στην Κρίσταλ Πάλας ως επικεφαλής φυσιοθεραπευτής».
Μπορείς να μας εξηγήσεις το ρόλο σου στην ομάδα; Τι κάνεις σε καθημερινή βάση;
«Στην ουσία είμαι επικεφαλής ολόκληρου του ιατρικού τμήματος. Έχουμε έναν γιατρό part time, τρεις ακόμα φυσιοθεραπευτές, δύο μασέρ, τρεις αθλητικούς επιστήμονες, part time διατροφολόγο, part time καθηγητή γιόγκα, part time χειροπράκτη και επίσης μερικούς part time γιατρούς που καλύπτουν τα ματς και εργάζονται για μας στις κλινικές μέσα στη βδομάδα. Δουλειά μου είναι να συντονίζω όλα αυτά τα μέλη του επιτελείου και να διαβεβαιώσω ότι οι παίκτες έχουν την κατάλληλη μεταχείριση.
Μια τυπική μέρα περιλαμβάνει τα εξής:
7.45: Καταφθάνω στο προπονητικό κέντρο και παίρνουμε όλοι μαζί πρωινό
8.15: Κάνουμε καθημερινή ιατρική σύσκεψη για να συζητήσουμε το πλάνο της ημέρας
8.30: Μιλάμε στους προπονητές και στο τεχνικό επιτελείο για τους παίκτες και την προπόνηση
9-11: Ετοιμάζουμε τους παίκτες για την προπόνηση (επιδέσμους, μασάζ, θεραπείες κτλπ)
11-12.30/13.00: Οι υγιείς παίκτες θα προπονηθούν. Εγώ είτε θα είμαι στο γήπεδο, καλύπτοντας την προπόνηση σε περίπτωση που συμβεί κάποιος τραυματισμός, ή ίσως πάω στο γυμναστήριο με κάποιους τραυματίες, με τους οποίους μπορεί να κάνω και τρέξιμο ή δουλειά με
τη μπάλα (ανάλογα με το στάδιο της αποθεραπείας τους).
12.30-13.00: Αποθεραπεία, αν χρειάζεται και μεσημεριανό.
13:30: Η ομάδα ίσως κάνει γυμναστήριο ή γιόγκα και οι τραυματίες θα συνεχίσουν με θεραπεία και θα κάνουν δεύτερη προπόνηση αν χρειάζεται. Αυτή μπορεί να είναι είτε στο γυμναστήριο, είτε στην πισίνα, είτε σε ανοιχτό χώρο.
15:00: Συνήθως οι θεραπείες τελειώνουν και οι περισσότεροι παίκτες αποχωρούν.
15:00-17:00/18:00: Πρέπει να κάνω τη διαχείριση της ημέρας, να γράψω θεραπείες, ασκήσεις αποκατάστασης, να μιλήσω με τους προπονητές για την ημέρα και σε ένα μίτινγκ να συζητήσουμε το τι έγινε στη διάρκειά της και το πλάνο για την επόμενη.
Εκτός των παραπάνω, ίσως χρειάζεται να πάω με τους παίκτες σε ραντεβού, να παραγγείλω νέο εξοπλισμό, να συζητήσω και να κοιτάξω τα αρχεία τραυματισμών, τα στατιστικά και άλλα πράγματα που θα μας βοηθήσουν να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες».
Το να δουλέψεις στην Premier League ήταν ένα από τα όνειρά σου;
«Αποφάσισα να ασχοληθώ με τη φυσιοθεραπεία σχετικά αργά, αλλά ήξερα ότι ήθελα να δουλέψω στον επαγγελματικό αθλητισμό. Δεν σκεφτόμουν τόσο την Premier, αλλά το να πάρω εμπειρίες σε οποιοδήποτε επίπεδο. Ήμουν πολύ τυχερός που στην πρώτη μου χρονιά στην Πάλας κερδίσαμε την άνοδο και δούλεψα στην Premier League σε πολύ νεαρή ηλικία, ήμουν 23. Ήταν μια σπουδαία εμπειρία, όπως και το να είσαι σε μια τόσο μεγάλη λίγκα, να δουλεύεις με μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο και να επισκέπτεσαι τα καλύτερα κλαμπ στον κόσμο».
Γιατί η Premier League είναι το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στον κόσμο; Ως insider, μπορείς να μας αποκαλύψεις μερικά μυστικά για τον ρυθμό των ομάδων και την αντοχή των παικτών;
«Η Premier League προσελκύει τους καλύτερους παίκτες και οι καλύτεροι παίκτες παίζουν το καλύτερο ποδόσφαιρο! Αυτοί οι ποδοσφαιριστές δεν είναι μόνο τεχνικά προικισμένοι, είναι και σπουδαίοι αθλητές. Για να παίξεις είτε μαζί τους, είτε αντίπαλός τους, οι παίκτες πρέπει να είναι σε σπουδαία φυσική κατάσταση. Η ταχύτητα και η δύναμη αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της Premier League και το παιχνίδι παίζεται πολύ γρήγορα. Το στιλ του ποδοσφαίρου στην Αγγλία είναι διαφορετικό και όσοι έρχονται πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν».
Στην ομάδα σου έχετε τον Σπερόνι. Στο πρωτάθλημα υπάρχουν κι άλλοι ποδοσφαιριστές άνω των 35, όπως ο Φρανκ Λάμπαρντ. Ποιο είναι το μυστικό για αυτές τις ηλικίες;
«Δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μυστικό! Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων. Οι καλύτεροι επαγγελματίες φροντίζουν πολύ καλά τον εαυτό τους. Τρώνε σωστά, κάνουν μασάζ και θεραπείες, δουλεύουν στην πρόληψη και προσπαθούν να μειώσουν τις πιθανότητες τραυματισμών, μένουν δυνατοί και υγιείς στο γυμναστήριο, εκτός προπονήσεων. Όλα αυτά μετρούν. Μετά φυσικά παίζει ρόλο και το στοιχείο της τύχης. Κάποιοι παίκτες είναι τυχεροί που δεν είχαν τραυματισμούς και αυτό μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης νέων προβλημάτων, επεκτείνοντας έτσι την καριέρα τους. Νομίζω πως και τα ιατρικά τμήματα εδώ στην Αγγλία είναι πολύ καλά στη φροντίδα των παικτών και στην επιμήκυνση της καριέρας τους. Η αθλητιατρική εξελίσσεται όλη την ώρα και είναι σημαντικό να ανανεώνεις τις γνώσεις σου και τις ικανότητες σου και να εξελίσσεσαι ως θεραπευτής».
Μπορείς να μας πεις ποιοι είναι οι πιο fit παίκτες με τους οποίους έχεις δουλέψει;
«Είναι ευρεία η έννοια του fit. Κάποιοι μπορεί να είναι fit με την έννοια ότι τρέχουν αποστάσεις, ενώ άλλοι μπορεί να διακρίνονται στην επιτάχυνση και τη δύναμη. Άλλοι ίσως δεν τρέχουν τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, αλλά μπορούν να παίξουν 50 ματς τη σεζόν. Συνήθως το βρίσκουμε αυτό στους ακραίους μπακ και στους κεντρικούς μέσους, που συχνά είναι οι καλύτεροι runners, αλλά όλα εξαρτώνται από τον παίκτη»
Ποια ομάδα θεωρείς ότι είναι πιο δυνατή, όσον αφορά τη φυσική κατάσταση, φέτος; Θεωρείς ότι στις μέρες μας αυτό είναι το πιο σημαντικό για την κατάκτηση του τίτλου;
«Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι γίνεται στο εσωτερικό του συλλόγου. Στατιστικά ωστόσο, ομάδες με λιγότερους τραυματισμούς και μεγαλύτερη διαθεσιμότητα παικτών, είναι οι πιο επιτυχημένες. Αν ο προπονητής έχει την ικανότητα κάθε εβδομάδα να επιλέγει την καλύτερη 11άδα του, έχει περισσότερες πιθανότητες. Και πάλι παίζει ρόλο η τύχη. Μερικοί τραυματισμοί, κυρίως αυτοί στους οποίους υπάρχει επαφή, δεν αποφεύγονται, οπότε μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία της επιλογής».
Δούλεψες και φέτος την Boxing Day. Πώς είναι η εμπειρία;
«Παραδοσιακά το ποδόσφαιρο την Boxing Day είναι σημαντικό εδώ, αφού είναι μια μέρα που οι οικογένειες μπορούν να πάνε στο γήπεδο. Το έχω συνηθίσει πλέον και είναι μέρος της δουλειάς. Είναι δύσκολο να είσαι μακριά από την οικογένειά σου την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά είναι πολύ σημαντική περίοδος για τις ομάδες, με τόσα παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ως ομάδα. Η ώρα της ξεκούρασης έρχεται το καλοκαίρι!».
Ο Ραϊμόντ Φερχέιχεν, Ολλανδός fitness coach, έχει δηλώσει ότι οι προπονητές στην Αγγλία είναι λίγο... ξεπερασμένοι όσον αφορά κάποια σημαντικά θέματα φυσικής κατάστασης και δεν μπορούν να προστατέψουν τους παίκτες από τους τραυματισμούς. Συμφωνείς;
«Πρόκειται για μεγάλη γενίκευση, που δεν με βρίσκει σύμφωνο. Οι ομάδες έχουν διαφορετικούς τρόπους προπόνησης και δεν υπάρχει μόνο ένας που να θεωρείται σωστός. Η φιλοσοφία μου είναι ότι δεν μετράει πραγματικά το πως πετυχαίνεις τον στόχο σου, από τη στιγμή που το κάνεις σε όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο με όσο το δυνατόν λιγότερους τραυματισμούς. Μερικές ομάδες ίσως επικεντρώνονται περισσότερο σε ασκήσεις τρεξίματος για φυσική κατάσταση, άλλοι ίσως συμπεριλαμβάνουν περισσότερη μπάλα και άλλοι ίσως παίζουν περισσότερα ματς στην προπόνηση. Αν υπήρχε ένας σωστός τρόπος θα τον ακολουθούσαν όλοι. Όπως είπα και πριν, η επιστήμη και η ιατρική έχει εξελιχθεί πολύ και τα πράγματα που γίνονταν πριν από 10 χρόνια ίσως τώρα δεν ωφελούν και τόσο. Παρότι σας είπα αυτό, ακόμα κάνω μερικά πράγματα που έκανα πριν από 10 χρόνια και δουλεύουν!».
Η χειμερινή διακοπή, όπως συμβαίνει στη Γερμανία, θα βοηθούσε τους παίκτες και τις ομάδες;
«Υπάρχουν επιχειρήματα και από τις δύο πλευρές. Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι είναι αναγκαίο να ξεκουραστεί και να επανέλθει ο ποδοσφαιριστής. Άλλοι, ωστόσο, τονίζουν ότι μια περίοδος αποχής μπορεί να είναι επιβλαβής, αφού οι παίκτες πρέπει να συνεχίζουν να προπονούνται για να διατηρήσουν τη δύναμη και την αντοχή τους. Χωρίς να το έχεις δοκιμάσει είναι δύσκολο να πεις, αλλά δεν θα ήμουν εντελώς αντίθετος. Σίγουρα θα μας έδινε τη δυνατότητα να επέστρεφαν τραυματίες χωρίς να έχαναν παιχνίδια».
Τι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξουν οι ελληνικές ομάδες για να ανεβάσουν τα επίπεδα φυσικής κατάστασης και την πρόληψη τραυματισμών;
«Είναι δύσκολο να το απαντήσω, επειδή δεν έχω υπάρξει στο εσωτερικό ενός ελληνικού συλλόγου για να δω πως λειτουργεί. Ωστόσο, νομίζω ότι θα ωφελεί περισσότερο η ύπαρξη ενός μοντέλου, όπου το ιατρικό τιμ να είναι σε full time στο προπονητικό κέντρο. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι μερικές φορές ο φυσιοθεραπευτής του συλλόγου έχει μια κλινική εκτός, όπου κάνουν θεραπεία οι παίκτες. Οι φυσιοθεραπευτές είναι οι άνθρωποι που έχουν την μεγαλύτερη επικοινωνία με τους παίκτες, οπότε είναι πολύ σημαντικό να βρίσκονται τριγύρω συνεχώς».
Έχεις φανταστεί το επαγγελματικό σου μέλλον στην Ελλάδα;
«Το έχω σκεφτεί και ναι, θα ήταν μια καλή πρόκληση να προσπαθήσω να εφαρμόσω κάποια από τα πράγματα που έχω μάθει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προς το παρόν, ωστόσο, έχω μια υπέροχη δουλειά στην Κρίσταλ Πάλας και το απολαμβάνω. Ακόμα νιώθω ότι έχω πολλά χρόνια μπροστά μου στο ποδόσφαιρο, οπότε δεν μπορείς να αποκλείσεις τίποτα!».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου