Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Αυτοί «ενώνουν» Γιουνάιτεντ και Πρέστον!!

Μπορεί να έχουν περάσει 43 χρόνια από την τελευταία φορά που η Μάντσεστερ Γ. επισκέφθηκε το «Ντιπντειλ» για να αντιμετωπίσει την Πρέστον, όμως υπάρχουν αρκετά πρόσωπα που συνδέουν τους δυο συλλόγους.

Αυτοί «ενώνουν» Γιουνάιτεντ και Πρέστον
Ήταν Φεβρουάριος του 1972, την τελευταία φορά που οι «κόκκινοι διάβολοι» ταξίδεψαν 54 χιλιόμετρα βορειότερα για να κοντραριστούν με την Πρέστον στο πλαίσιο του 4ου γύρου του Κυπέλλου Αγγλίας.

Η Πρέστον τότε αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος και η άφιξη της Γιουνάιτεντ, όπως ήταν λογικό, ξεσήκωσε τους οπαδούς που γέμισαν το «Ντιπντειλ» για να παρακολουθήσουν την αναμέτρηση.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που είχε στην σύνθεση της αστέρια όπως ο Τζορτζ Μπέστ, ο Μπόμπι Τσάρλτον και ο Ντενις Λοου αντιμετώπισε σθεναρή αντίσταση από τους γηπεδούχους, ωστόσο κατάφερε να πάρει την πρόκριση στο φινάλε χάρη σε δυο τέρματα του Αλαν Γκάουλινγκ, ο οποίος έντεκα χρόνια αργότερα έκλεισε την καριέρα του στην Πρέστον!
Ο Γκάουλινγκ δεν ήταν ο μοναδικός παίκτης που φόρεσε τη φανέλα και των δυο ομάδων, όμως ιδιαίτερης αναφοράς είναι η περίπτωση του Αλεξ Ντόουσον, ο οποίος αγωνίστηκε σε τελικούς Κυπέλλου Αγγλίας και με τους δυο συλλόγους, ενώ από τύχη δεν είχε ταξιδέψει με την αποστολή των «κόκκινων διαβόλων» στο Βελιγράδι, η οποία κατέληξε σε τραγωδία στο Μόναχο το 1958.
Ο Σκωτσέζος επιθετικός την σεζόν 1957-58 ταξίδευε με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μαζί με άλλους νεαρούς συμπαίκτες, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες, όμως για καλή τους τύχη, για αυτό το ταξίδι ο Ματ Μπάσμπι επέλεξε να τους αφήσει στην Αγγλία. Δυο εβδομάδες αργότερα, ο Ντόουσον και οι συμπαίκτες του ήταν αυτοί που αναλάμβαναν να αγωνιστούν στο Κύπελλο και να οδηγήσουν τους αποδεκατισμένους «κόκκινους διαβόλους»  στον τελικό. Μάλιστα, στα ημιτελικά ο 18χρονος Ντόουσον πέρασε στην ιστορία, ως ο τελευταίος παίκτης στην ιστορία του Κυπέλλου που πέτυχε χατ-τρικ σε ημιτελικό Κυπέλλου.
Ο Ντόουσον αποχώρησε από τη Γιουνάιτεντ το 1961 και φόρεσε τη φανέλα της Πρέστον, στην οποία εξελίχθηκε σε θρύλο κερδίζοντας το προσωνύμιο «Μαύρος Πρίγκιπας». Το 1964, έπαιξε ξανά στον τελικό Κυπέλλου, όμως παρά το γκολ του, η Πρέστον ηττήθηκε 3-2 από τη Γουεστ Χαμ.
 Ο μεγάλος Μπόμπι Τσάρλτον, ολοκληρώνοντας μετά από 750 και πλέον εμφανίσεις την καριέρα του στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μετακινήθηκε,σε ηλικία 37 ετών, στην Πρέστον, αναλαμβάνοντας και χρέη προπονητή. Στο πλευρό του είχε έναν άλλο συμπαίκτη του για χρόνια στο «Ολντ Τραφορντ», τον Νόμπι Στάιλς.
Εκεί και ο Μπέκαμ
Στο ξεκίνημα της καριέρας του, την σεζόν 1994-95, στην πρώτη ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ μπορεί να έκανε ντεμπούτο στο Λιγκ Καπ και στην συνέχεια να πραγματοποίησε την παρθενική του εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ, όμως δεν αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα. Προκειμένου λοιπόν ο 19χρονος Ντέιβιντ να αποκτήσει περισσότερες εμπειρίες από το πρωτάθλημα παραχωρήθηκε δανεικός στην Πρέστον.

Αγωνίστηκε σε πέντε αγώνες σκοράροντας δυο τέρματα, το ένα εκ των οποίων με απευθείας  εκτέλεση κόρνερ, πριν ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον τον επαναφέρει στο «Ολντ Τραφορντ».
Η επιτυχία του Μόγιες
Μπορεί η θητεία του Ντέιβιντ Μόγιες στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να μην κρίνεται επιτυχημένη, όμως το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας στην Πρέστον κατάφερε να τον καθιερώσει ως έναν από τους κορυφαίους μάνατζερ της Football League.  Το 1998, ο Σκωτσέζος, σε ηλικία 34 ετών, αναλάμβανε τα ηνία της ομάδας μετά την φυγή του Γκάρι Πίτερς. Η επιλογή ενός παίκτη της ομάδας για το ρόλο του προπονητή, κρίθηκε από πολλούς ως φθηνή λύση, όμως ο Μόγιες έσπευσε να διαψεύσει όσους τον αμφισβήτησαν.  Από την ηλικία των 22, ο Μόγιες προετοιμαζόταν για την στιγμή που θα καθόταν στην άκρη του πάγκου. Πήρε νωρίς δίπλωμα προπονητή και φρόντιζε να κρατά σημειώσεις για την τακτική που εφάρμοζαν οι προπονητές με τους οποίους συνεργαζόταν. Κατάφερε να γλιτώσει την ομάδα από τον υποβιβασμό, και δυο χρόνια αργότερα την οδήγησε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στην άνοδο στη Division 1. Έφτασε κοντά και στην άνοδο στην Πρέμιερ Λιγκ, όμως ηττήθηκε από τη Μπόλτον στον τελικό των πλει-οφ το 2001.  Παρά την αποχώρηση του από την ομάδα για να αναλάβει την Εβερτον, ο Μόγιες παρέμεινε κάτοικος της πόλης μέχρι και πρόσφατα οπότε και μετακινήθηκε στην Ισπανία.
Δεσμούς με την Πρέστον, έστω και έμμεσους, έχει και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον o οποίος απόψε θα βρεθεί στο "Ντιπντειλ", καθώς ο γιος του ,Ντάρεν, υπήρξε  το 2010 για σχεδόν ένα χρόνο τεχνικός της ομάδας.

Πηγή: england365.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: