Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

«Έφυγε» ο πρωτοπόρος Λόιντ!!

Το θάνατο του πρώτου μαύρου παίκτη στην ιστορία του ΝΒΑ, Ερλ Λόιντ, θρηνεί το αμερικανικό μπάσκετ.

«Έφυγε» ο πρωτοπόρος Λόιντ

Ο εκλιπών, που αποτέλεσε έναν πρωτοπόρο για την εποχή του, έκανε ντεμπούτο στη λίγκα το 1950 με τους Γουάσινγκτον Κάπιταλς, ενώ λίγες μέρες μετά τον ακολούθησαν οι Σουίτγουοτερ Κλίφτον και Τσακ Κούπερ.

«Όταν πάτησε στο παρκέ, αυτός ο άνθρωπος κέρδισε μια θέση στην ιστορία του κινήματος για τα κοινωνικά δικαιώματα και άνοιξε το δρόμο για την ισότητα στην Αμερική», ανέφερε ο Μπράιαν Χέμπχιλ, κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, τόπου καταγωγής του Ερλ Λόιντ.

Ο τελευταίος κατέκτησε το 1955 τον τίτλο με τους Σίρακιους Νάσιοναλς, τον πρώτο που πανηγύρισε μαύρος στο ΝΒΑ, μαζί με τον συμπαίκτη του, Τζιμ Τάκερ. Σε 560 παιχνίδια είχε 8,4 πόντους και 6,4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο παίζοντας για εννιά σεζόν σε Γουάσινγκτον, Σίρακιους και Ντιτρόιτ, ενώ έχασε ολόκληρη τη σεζόν 1951/52 λόγω κατάταξης στο στρατό. Τη σεζόν 1971/72 ήταν προπονητής στο Ντιτρόιτ με ρεκόρ 22-55, ενώ κάθισε στον πάγκο της ομάδας και για εννιά ματς τη σεζόν 1972/73. Το 2003 εισήχθη στο Hall of Fame ως ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του ΝΒΑ όπως είναι σήμερα. *Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: