Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Ποδόσφαιρο, άγνωστος κόσμος για τη Θάτσερ!!

«Για όλα φταίνε οι χούλιγκανς!» τόνιζε η Κυβέρνηση της Θάτσερ, η οποία δίχασε το Νησί με τις μεθόδους της σε γεγονότα που σημάδεψαν τους Αγγλους.
Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ ήταν πολλά πράγματα, εργασιομανής, παθιασμένη, έδειχνε ζήλο, Πρωθυπουργός που ακόμα και από τον θάνατο μπορεί να πολώσει απόψεις όσο λίγοι στο Νησί.
Ποτέ όμως δεν υπήρξε μια ενστικτώδης θαυμάστρια του αθλητισμού «Από το... έδειξε ενδιαφέρον στο μου αρέσουν τα σπορ η διαφορά είναι τεράστια», τόνισε ο Τζον Μέιτζορ. Άλλωστε, στο Νησί πάντα κατηγορούσαν την Βαρόνη Θάτσερ πως με το... ζόρι παρακολουθούσε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Ωστόσο, η Σιδηρά Κυρία έχει σημαντικό αντίκτυπο στο βρετανικό ποδόσφαιρο στα 11 χρόνια που ήταν Πρωθυπουργός. Στην τραγωδία του Χίλσμπορο και στην κάρτα οπαδού άφησε... ανεξίτηλη τη σφραγίδα της!

Το ηλεκτρονικό εισιτήριο και οι αντιδράσεις!
Στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο στην εποχή της Θάτσερ η Πρέμιερ Λιγκ ως προϊόν απείχε έτη φωτός από πλευράς οργάνωσης και εμπορικής αξίας από το σημερινό πρωτάθλημα. Οι ομάδες έπαιζαν σε προβληματικά στάδια, χωρίς τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας και ενώ τους κυνηγούσε πάντα ο μεγάλος κίνδυνος του χουλιγκανισμού και των ανεγκέφαλων που δεν «ξεκολλούσαν» από τις εξέδρες. Ήταν ένας κόσμος... άγνωστος για τη Θάτσερ, δεν τον είχε ξαναδεί, δεν τον είχε βιώσει και σίγουρα αδυνατούσε να τον καταλάβει...
Οι οπαδοί έβλεπαν μπάλα σε στάδια που είχαν κάγκελα σαν να βρίσκονται σε φράχτες! Ψηλά και δυσλειτουργικά, στα οποία αρκετοί ανέβαιναν για να δουν πιο καλά το ματς. Αυτό φυσικά εγκυμονούσε κινδύνους διότι δεν υπήρχε η υποδομή για να είναι στέρεοι.
O Λόδρος Μιούνιχαν, Υπουργός των Σπορ, κάτω από τις οδηγίες της Μάργκαρετ Θάτσερ. Είχε θητεία από το 1987 έως το 1990, ενώ ενεπλάκη και στην οργάνωση της Ολυμπιάδας του Λονδίνου του 2012.
Ο ίδιος υπερασπίστηκε πολλές φορές το έργο της Θάτσερ και το έκανε και μετά το 2000. Χαρακτήρισε τον εαυτό του τυχερό που μπόρεσε να δουλέψει δίπλα σε μία χαρισματική ηγέτιδα, όπως η Θάτσερ. Ωστόσο, η μεγάλη τραγωδία του Χίλμσπορο σημάδεψε για τα καλά τον ίδιο, την Θάτσερ και όλο το Νησί, αν και ο ίδιος θεωρεί πως διαχειρίστηκε σωστά την επόμενη μέρα. Πολλοί δεν συμμερίζονταν τον ενθουσιασμό του ούτε τότε ούτε τώρα. Ομως είχε επηρεαστεί από τον πρόεδρο της Λούτον, Ντέιβιντ Έβανς.

Τον Έβανς που εκείνη την περίοδο είδε όλη αυτήν την προοπτική ως κάτι μεγάλο και σπουδαίο και σαν μια τεράστια ευκαιρία να ξεριζωθεί μια και καλή το... καρκίνωμα του χουλιγκανισμού στην Αγγλία. Η Θάτσερ το 1989 πέρασε νόμο για τους φιλάθλους με την ονομασία "Εθνικό σύστημα μελών". Η πρόσβαση στα γήπεδα γινόταν περιορισμένη.
Έπρεπε να έχει ηλεκτρονική κάρτα αναγνώρισης του προκειμένου να εξασφαλιστεί η είσοδός του. Ο... κάφρος οπαδός θα το αρνιόταν. Έτσι και αλλιώς δεν θα του επιτρεπόταν η είσοδος. Οι φιλοξενούμενοι οπαδοί αν έκαναν το παραμικρό θα τιμωρούνταν πολύ αυστηρά και θα τους έπαιρνε όλους η μπάλα. Οι δημοσιογράφοι και οι... αντιρρησίες της εποχής τόνιζαν πως με αυτό το μέτρο παίρνει η... μπάλα και τον νόμιμο οπαδό που δεν κάνει τίποτα και δεν φταίει σε τίποτα. Οι προβληματισμοί είχαν να κάνουν με το γεγονός ότι στην Ολλανδία το πλάνο αυτό απέτυχε. Θα χρειαζόταν μία τραγωδία μεγάλων διαστάσεων για να αλλάξουν όλα.
Το Χίλσμπορο ήταν ότι πιο σκληρό έχει βιώσει το αγγλικό ποδόσφαιρο. Ήταν η τελευταία και τραγική ιστορία της εποχής Θάτσερ. Μία τραγωδία άνευ προηγουμένου, που σφράγισε το τέλος μιας μαύρης εποχής για τον αθλητισμό στο Νησί.
Η Θάτσερ έμελλε να επισκεφθεί το γήπεδο μια ημέρα μετά την τραγωδία. Βρέθηκε στο σημείο όπου 96 οπαδοί της Λίβερπουλ βρήκαν τραγικό θάνατο.
Μνήμες από τραγωδίες που έζησε το Νησί ζωντάνεψαν ξανά! Τον Μαϊο του 1985 56 οπαδοί θα έχαναν την ζωή τους μετά από φωτιά στο γήπεδο της Μπράντφορντ. Πράγματα τραγικά...
Τρεις εβδομάδες μετά, 39 οπαδοί πέθαναν στον τελικό της Λίβερπουλ με την Γιουβέντους στις Βρυξέλλες. 
Η Θάτσερ αφού βρέθηκε στο σημείο της τραγωδίας επεδίωξε από την πρώτη στιγμή να δώσει λύσεις. Οι πρώτες διαρροές έκαναν λόγο για οπαδούς που ήταν μεθυσμένοι, σε κακή κατάσταση και δίχως εισιτήριο. Θα έπαιρνε δύο δεκαετίες για να βγει στην επιφάνεια πως όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

Το memo που «έκαιγε»

Η Θάτσερ και η αστυνομία δεν θα διέψευδαν ποτέ ότι βγήκε στην συνέχεια. Μεταξύ των εγγράφων που είδαν το φως της δημοσιότητας πέρυσι ήταν ένα... memo. Μία αναφορά που είχε φτάσει στα χέρια δικαστή.
Στη Σιδηρά Κυρία είχαν πει τον Αύγουστο του 1989 ότι ο υπεύθυνος ασφαλείας του γηπέδου είχε κάνει ότι μπορεί για να μην ασχολείται με τα μέτρα. Κανένας δεν αναλάμβανε την ευθύνη και οι όποιες αποδείξεις και πειστήρια χάνονταν διαρκώς....
Το memo ήταν ξεκάθαρο. Ο Γενικός Γραμματέας, Ντάγκλας Χερντ καθώς και ο αρχηγός της αστυνομίας του Γιόρκσαιρ, Κόνσταμπλ Πέτερ Ράιτ, έπρεπε να παραιτηθούν. Ανάφερε πως δεν υπήρχαν καθόλου μέτρα, ότι οι αστυνομικοί δεν επέβλεπαν την κατάσταση. Πολλοί επίσης αστυνομικοί που ήταν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο θεωρήθηκε πως δεν είχαν το ανάστημα, τις ικανότητες, τις δυνατότητες και την ψυχολογία να χειριστούν τέτοιες καταστάσεις.
Για τον άνδρα της...
Το μεγάλο ενδιαφέρον της Θάτσερ για τον αθλητισμό είχε να κάνει λόγω του άνδρα της Ντένις, που ήταν γκολφερ, αθλητής κρίκετ και διαιτητής στο ράγκμπι. Όμως έως ένα σημείο φάνηκε πως η παρουσία της περισσότερο λειτούργησε για να πάρει πάνω της την... ένταση από την υπόθεση σε μία ταραγμένη εποχή για την Αγγλία σε Πολιτική και Αθλητισμό.
Η αναφορά συμπληρώνει πως "η αστυνομία ενθάρρυνε τους οπαδούς να έχουν επιθετική συμπεριφορά, να σπρώχνουν και να φωνάζουν και να κάνουν ότι μπορούν για να δημιουργήσουν πρόβλημα". Η Θάτσερ δεν ήθελε να δώσει πλήρη στήριξη στην Κυβέρνηση, όμως από την άλλη ήταν και... παγιδευμένη.
Η αναφορά αυτή αμφισβητήθηκε έντονα. Και για τις προτάσεις της και για τις εισηγήσεις της και για τις... βολές κατά της αστυνομίας. Η Θάτσερ μέσα σε όλη την προσπάθεια που έκανε, προέβη και σε λάθη σε αυτήν την υπόθεση, όπως και η Κυβέρνηση συνολικά αλλά και η αστυνομία.
Η υπόθεση τράβηξε και στην εποχή του Κάμερον, που ασχολήθηκε ενδελεχώς. Τόνισε όμως πως τότε ο αρχηγός της αστυνομίας του Γιορκσάιρ έπρεπε να είχε παραιτηθεί και ότι ήταν σωστή η υπόδειξη. Όμως ανεξάρτητα από τις ευθύνες των οπαδών από τότε η Κυβέρνηση έκανε ότι μπορούσε για να ρίξει την ευθύνη σε οργανωμένους!
Δίχασε, αλλά και πόλωσε, αποθεώθηκε, αλλά και βρέθηκε στο επίκεντρο. Για πολλούς όμως το πανό στο «Ανφιλντ» τα έλεγε όλα «Expose the lies before Thatcher dies».
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: