Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Γιάγια Τουρέ: Το σύμβολο της αλλαγής!!

Ο Λευτέρης Ντανοβασίλης γράφει για τη δυσκολία της αλλαγής στην Μάντσεστερ Σίτι και τον Γιάγια Τουρέ, που πρέπει να γίνει το σύμβολό της.
«Αν το ντεφορμάρισμα του Τουρέ συνεχιστεί, τότε η απόφαση για πώλησή του, προκειμένου να βρεθούν χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για νέους παίκτες, θα γίνει πιο εύκολη», αποκάλυπτε ο James Ducker τον περασμένο Νοέμβριο στους Times.
Η κατάσταση δεν έχει αλλάξει από τότε και μετά τον αποκλεισμό της Σίτι από την Μπαρτσελόνα η πίεση δεν είναι μεγάλη μόνο για τον Πελεγκρίνι, αλλά για όλους. Σύμφωνα με τους Άγγλους αυτό το καλοκαίρι θα είναι για τους πολίτες το καλοκαίρι της αλλαγής. Της ανανέωσης.
«Η ολιστική προσέγγιση, που οδήγησε στην πρόσληψη του Πελεγκρίνι το 2013 και στοχεύει στο να ενώσει όλα τα στοιχεία του συλλόγου θα παραμείνει, όμως στο υψηλότερο επίπεδο θα υπάρξει ψυχρή αξιολόγηση για το τι έχει πάει στραβά και ποιος ευθύνεται», έγραψε στην Guardian ο Jamie Jackson.

Πριν λίγες ημέρες η Daily Mail έκανε σύγκριση της 11άδας της Σίτι που αντιμετώπισε τη Νάπολι τον Σεπτέμβριο του 2011 και εκείνης με την Μπαρτσελόνα την Τετάρτη (18/03). Ανάμεσά τους υπάρχουν μόλις δύο αλλαγές. Ο Ντεμικέλις στη θέση του Λέσκοτ και ο Φερνάντο στη θέση του Μπάρι. Αυτό δε θα φαινόταν καθόλου παράξενο, αν η Σίτι δεν είχε ξοδέψει στο ενδιάμεσο 327 εκατ. λίρες για μεταγραφές!
Από το ξεκίνημα της σεζόν στην Αγγλία οι συζητήσεις αφορούσαν το γηρασμένο ρόστερ των πολιτών, την κακή διαχείρισή του από τον Πελεγκρίνι, που σε καμία περίπτωση δεν έκανε ελεγχόμενο rotation και την κακή παρουσία του Γιάγια Τουρέ. Μετά από εκείνο το δημοσίευμα των Times, λοιπόν, ήρθε και η Guardian χθες (19/03) να το επιβεβαιώσει, όμως δεν έμεινε μόνο εκεί. «Πολλά από τα πρωτοκλασάτα ονόματα αναμένεται να βρεθούν στη μαύρη λίστα, ενώ σε δύσκολη θέση βρίσκονται και οι Μπέγκιρισταϊν και Σοριάνο».
Μετά τον αποκλεισμό από την Μπαρτσελόνα η συζήτηση περί ανανέωσης έχει ενταθεί, κάτι που δείχνει ότι μπορεί κάποιες επιτυχίες να έκρυβαν το πρόβλημα, όμως πάντα υπήρχε. Τώρα βγήκε στην επιφάνεια και συνδέεται πρωτίστως με έναν από τους δύο στυλοβάτες των πολιτών τα τελευταία χρόνια.
Από τον περασμένο Μάιο, όταν είχαμε το περιστατικό με τα γενέθλιά του, και στη συνέχεια τις κατηγορίες του Ιβοριανού ότι η Σίτι δεν του έδωσε άδεια για να περάσει χρόνο με τον αδερφό του Ιμπραΐμ (ο σύλλογος το έχει διαψεύσει κατηγορηματικά), που τελικά απεβίωσε χτυπημένος από τον καρκίνο, ο Τουρέ μοιάζει αποπροσανατολισμένος. «Αν έρθει κάποιος μεγάλος σύλλογος όπως η Ρεάλ ή η Παρί, τότε η Σίτι θα έπρεπε να αποφασίσει τι θα συμβεί», είχε πει ο Σέλουκ στους Times τον περασμένο Ιούλιο.

«Πάντα λέω ότι μπορούμε να παίξουμε και χωρίς τον Γιάγια. Αν, όμως, με ρωτήσετε, θα σας πω ότι προτιμώ να τον έχω στην ομάδα», ήταν η απάντηση του Πελεγκρίνι στις φήμες. «Είναι φανταστικός παίκτης, όμως απλά δε θέλει να αμύνεται και αυτό αναγκάζει είτε τον Φερναντίνιο είτε τον Φερνάντο να κάνουν πολλά περισσότερα από όσα πρέπει. Ίσως η λύση είναι να παίξει πιο μπροστά», είχε σχολιάσει ο Ντίτμαρ Χάμαν, όμως ο Πελεγκρίνι επιμένει στο να χρησιμοποιεί δύο παίκτες στον άξονα με τον Τουρέ να είναι ένας από αυτούς.
«Είναι μεγάλο ερώτημα και παράλληλα είναι και εύκολο, καθώς ξέρετε την απάντηση. Θα δούμε. Είμαι στη Σίτι. Η Σίτι είναι μεγάλος σύλλογος και έχω πετύχει πολλά πράγματα εδώ», ήταν το σχόλιο του 32χρονου μέσου τον Ιανουάριο, όταν ρωτήθηκε αν θα είναι μέλος της ομάδας του Πελεγκρίνι και την επόμενη σεζόν.
Λίγες ημέρες αργότερα ήρθε και ο Σέλουκ να κάνει δηλώσεις, λέγοντας ότι ο Τουρέ θέλει να ολοκληρώσει την καριέρα του στη Σίτι. Την τελευταία φορά που το κλίμα ήταν τέτοιο, ο ατζέντης του απλά πίεζε για νέο συμβόλαιο. Και τα είχε καταφέρει. «Αυτό σημαίνει ότι ο Γιάγια είναι ευτυχισμένος εδώ. Έχει δεχθεί σκληρή κριτική τον τελευταίο καιρό, όλοι λένε ότι σκέφτεται να φύγει, όμως εσείς τώρα μου λέτε το αντίθετο. Είναι σημαντικός παίκτης για εμάς και θα δούμε τι θα γίνει στο μέλλον», απάντησε ο Πελεγκρίνι, χωρίς να κάνει ούτε μία αναφορά σε νέο συμβόλαιο.

Το υπάρχον ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2017 και προβλέπει αποδοχές 220 χιλιάδων λιρών την εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση τα πράγματα είναι διαφορετικά, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει γκρίνια για τον Ιβοριανό. Το κλίμα σιγά-σιγά δεν τον σηκώνει, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για αχαριστία.
Η Gazzetta dello Sport είχε αποκαλύψει ότι η Ίντερ έχει κάνει ήδη τις πρώτες επαφές για τον Τουρέ, αναφέροντας ότι το ποσό που ζητάει η Σίτι είναι 20 εκατ. λίρες. Το τελευταίο γράφτηκε τόσο από την Guardian όσο και από τους Times, οπότε από τη στιγμή που προέρχεται από δύο πηγές (Ίντερ και Σίτι), μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ισχύει.
«Είμαστε τυχεροί που έχουμε έναν προπονητή, ο οποίος ήταν μαζί του για κάποια χρόνια. Είμαστε στα όρια του απίθανου και θα πρέπει να κάνουμε κάτι εξωπραγματικό για να τα καταφέρουμε», είχε σχολιάσει ο τεχνικός διευθυντής της Ίντερ, Πιέριο Αουζίλιο. «Ενδιαφερόμαστε για τον Τουρέ. Είναι κάτι σαν παιδί μου. Αν θελήσει να δοκιμάσει την τύχη του στη Serie A, τότε θα εξετάσουμε την περίπτωσή του, όμως δε θα είναι εύκολο», αποκάλυψε ο Μαντσίνι πριν το τελευταίο ματς με την Τσεζένα.
Και φτάνουμε στην απόφαση που θα κληθούν να πάρουν οι πολίτες μέχρι το τέλος της σεζόν. «Ο Ρομπέρτο Μαντσίνι θα πιέσει τη Σίτι να πάρει την απόφασή της για τον Τουρέ», έγραψε η Manchester Evening News πριν από λίγες ημέρες. Αν οι πολίτες αποφασίσουν να τον βγάλουν στην αγορά, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον, με την Ίντερ να δείχνει το μεγάλο φαβορί, και ότι θα πάρουν τα χρήματα που ζητούν στον βωμό της ανανέωσης.

Τέτοια κίνηση δε θα ήταν μόνο ουσιαστική, αλλά και συμβολική. Ουσιαστική, διότι θα υπάρξει ελάφρυνση στο FFP και θα μπουν χρήματα στα ταμεία, που θα χρησιμοποιηθούν για νέους παίκτες. Συμβολική, διότι ο Τουρέ μαζί με τον Αγουέρο έκαναν τη διαφορά τα τελευταία χρόνια. Η νέα εποχή πάντα συνεπάγεται θυσιών και αποκοπής από το πρόσφατο παρελθόν. Με τον Αργεντίνο να βρίσκεται σε άκρως παραγωγική ηλικία, το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Ιβοριανό.
Το καλοκαίρι, όμως, όποια και αν είναι η απόφαση, θα είναι δύσκολο για τη Σίτι. Η μεταγραφή του Μπονί τον Ιανουάριο έφτασε ξανά στα όριά τους τα περιθώρια στο FFP. Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες πρώτα θα πρέπει να εξασφαλίσουν τα χρήματα και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε ενίσχυση. Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν έχουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Μπορεί να χάσουν παίκτες, επειδή θα υπάρξει καθυστέρηση στις πωλήσεις, μπορεί να μην μπορέσουν να πουλήσουν κάποια από τα ακριβοπληρωμένα τους αστέρια, ενώ μπορεί να αργήσουν να αποκτήσουν κάποιους από τους στόχους τους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις αγωνιστικά. Η μεγάλη επένδυση στις ακαδημίες αναμένεται να αποδώσει καρπούς τα επόμενα χρόνια, η ανανέωση μοιάζει μονόδρομος, όμως θα έρθει με κόστος. Η Σίτι θα πληρώνει για καιρό τα λάθη του παρελθόντος, με τους Μανγκαλά και Φερναντίνιο για παράδειγμα να ασκούν τεράστια πίεση οικονομικά, και θα πρέπει η ανανέωση να έρθει σε όλα τα επίπεδα. Η ευκαιρία για πιο ορθολογική διαχείριση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση και παράλληλα παρακαταθήκη για το μέλλον. Αν όντως η διάθεση για αλλγή περάσει στην πράξη, τότε ο Τουρέ θα πρέπει να είναι το συμβολό της.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: