Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Βαλένθια: Οι λόγοι της απογείωσης!!

Το FFT του Gazzetta γράφει για τους λόγους που έχουν φέρει την Βαλένθια σε υψηλή πτήση τη σεζόν 2014-15.
Υστερα από αρκετά χρόνια, στο Mestalla ζουν πολύ έντονα το πρωτάθλημα. Οι οπαδοί βλέπουν την ομάδα τους να παίζει φοβερή μπάλα και η διοίκηση αισθάνεται δικαιωμένη με την οργάνωση και την ισορροπία που έχει φέρει σε αυτούς τους 8 μήνες ο αρχιτέκτονας της επιτυχίας, Νούνο Εσπίριτο Σάντο. Και φυσικά τα αποτελέσματα, αφού η Βαλένθια την τελευταία αγωνιστική προσπέρασε την πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ατλέτικο Μαδρίτης (+1),  βρίσκεται στο -7 από την πρωταθλήτρια Ευρώπης και το -8 από την πρωτοπόρο, Μπαρτσελόνα. Στις τάξεις των Βαλενθιάνων δεν υπάρχουν πλέον αποδοκιμασίες, γκρίνια και λευκά μαντήλια αλλά αποθέωση για την καλύτερη ομάδα των τελευταίων ετών...
Δεκατρείς νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα (από την Μπαρτσελόνα στο 94'), 31 γκολ υπέρ και 8 κατά είναι ο απολογισμός της Βαλένθια εντός έδρας. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν την απάντηση στο ποια είναι η καλύτερη έδρα στην La Liga αφού το σύνολο που έχει δημιουργήσει ο Νούνο έχει μαζέψει 37 βαθμούς στο Mestalla, περισσότερους από την Μπάρτσα στο Camp Nou, περισσότερους από την Ρεάλ στο Santiago Bernabeu. Οι Μερένγκες μάλιστα είναι στη λίστα με τις ομάδες που έχουν φύγει με το κεφάλι σκυμμένο από την έδρα των Νυχτερίδων (2-1), κάτι που έχει συμβεί επίσης στις Ατλέτικο (3-1), Σεβίλλη (3-1) και Μάλαγα (3-0). Οταν οι αφισιονάδος πάνε στο γήπεδο είναι σχεδόν σίγουροι για ένα άκόμα πάρτι.

Τον Ιανουάριο, η Βαλένθια έζησε τη μοναδική απογοήτευση της σεζόν, όμως ίσως να ήταν για καλό. Οι Νυχτερίδες αναγκάστηκαν να αποχαιρετίσουν το Copa del Rey χάνοντας σε διπλούς αγώνες από τη Εσπανιόλ όντας το φαβορί στο ζευγάρι, όμως ήταν ένας αποκλεισμός που είχε και θετική πλευρά και δεν αντιμετωπίστηκε σαν καταστροφή. Δεδομένης της απουσίας από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, απέκτησε τη δυνατότα να παίζει 90 λεπτά κάθε 7 μέρες και να έχει συνέχεια γεμάτα πνευμόνια.
Από τότε που της έμεινε μόνο η Primera, έχει απολογισμό 8 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα και το απόλυτο στην έδρα της παίρνοντας 15 βαθμούς από τους 15 διαθέσιμους. Το πρόγραμμα είναι γεμάτο… οξυγόνο και την έχει φέρει βαθμολογικά στην καλύτερη κατάσταση των τελευταίων ετών. Η ομάδα του Νούνο έχει 57 βαθμούς και είναι πιο ψηλά στο αντίστοιχο σημείο της σεζόν από όλες τις προηγούμενες πέντε χρονιές με τους Εμερι (2009-10: 50), Πελεγκρίνο (2010-11: 54), Βαλβέρδε (2011-12: 47), Τζούκιτς (2012-13: 42) και Πίτσι (2013-14: 36).
Το τείχος, Ντιέγο Αλβες, ο περισσότερο σταθερός πλέον δεξιός μπακ, Μπαραγάν, και η εμφάνιση του υπερταλαντούχου αριστερού μπακ, Γκαγιά, σε συνδυασμό με τη χημεία των στόπερ, Οταμέντι-Μουστάφι, έχουν δημιουργήσει μία εντυπωσιακή οπισθοφυλακή. Η Βαλένθια έχει δεχθεί 22 γκολ σε 27 αγωνιστικές στην La Liga και έχει το δεύτερο καλύτερο παθητικό, πίσω μόνο από την Μπαρτσελόνα (16). Πέρα όμως από τις εξαιρετικές επιδόσεις στο δικό τους μισό, οι αμυντικοί της Βαλένθια κάνουν δουλειά και στην αντίπαλη περιοχή αφού εκτός από τα 9 clean sheet έχουν πετύχει συνολικά 10 γκολ (Μουστάφι 4, Οταμέντι 2, Γκαγιά 2, Μπαραγάν 1, Ορμπάν 1). Σημαντική είναι και η προστασία του κέντρου, με την παρουσια των Χάβι Φουέγο, Ντάνι Παρέχο, Αντρέ Γκόμεθ, Εντσο Πέρες και Φιλίπε Αουγκούστο, όμως αυτά που κάνει η άμυνα των Νυχτερίδων είναι εκπληκτικά.

Δεν είναι μυστικό, ούτε κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε μία ομάδα, αλλά το βάθος του πάγκου στο Mestalla έχει δώσει λύσεις στον Νούνο, ο οποίος σε συνδασμό με το κενό στις εκτός συνόρων διοργανώσεις έχει τη δυνατότητα να κρατάει τη σωστή ισορροπία. Ο Πορτογάλος εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο αυτό το πλεονέκτημα, μοιράζει τα παιχνίδια στα πόδια των παικτών του και τους έχει ετοιμοπόλεμους, με 18 να έχουν συμπληρώσει διψήφιο αριθμό αγώνων. Η σωστή διαχείριση της κατάστασης και του υλικού μαζί με αυτούς που προέρχονται από τα τμήματα υποδομής του κλαμπ έχουν φέρει ένα αρμονικό rotation από το οποίο κανένας δεν χάνει ρυθμό και νιώθει σημαντικό γρανάζι της βαλενθιάνικης μηχανής.
Τα τελευταία χρόνια οι οπαδοί είχαν συνηθίσει να βλέπουν συγκεκριμένα πρόσωπα να τραβούν το κουπί στην επίθεση. Νταβίδ Βίγια, Ρομπέρτο Σολδάδο αλλά και Ζόνας είναι κάποια από τα ονόματα παικτών που είχαν σταθερή σχέση με τα δίχτυα, όμως φέτος το πράγμα δεν πάει έτσι. Πέρα από τα γκολ που έχουν πετύχει οι αμυντικοί, οι Νυχτερίδες έχουν πάρει 17 γκολ από τους μέσους τους, ενώ οι φορ έχουν βάλει 23. Απαντες βοηθούν επιθετικά τις Νυχτερίδες, που με 48 τέρματα βρίσκονται στην 5η θέση στη σχετική κατηγορία στην Primera Division βρίσκεται, κάτω από Μπαρτσελόνα (78), Ρεάλ (77), Ατλέτικο (51), Σεβίλλη (49).
Η Βαλένθια μοιάζει έτοιμη να καθιερωθεί ξανά ανάμεσα στις πρωταγωνίστριες του ισπανικού πρωταθλήματος αλλά και να επιστρέψει στο Champions League, όπου στο παρελθόν γνώρισε τεράστιες στιγμές δόξας...

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: