Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Ένας Τζόρνταν, μα τι Τζόρνταν!!

  Ο Νίκος Παπαδογιάννης στηλιτεύει τις παθογένειες που καταστρέφουν το νυχτερινό υπερθέαμα του Μαϊου.
Είδατε το φινάλε του 4ου αγώνα Μπουλς-Καβαλίερς; Δεν αναφέρομαι μόνο στο αλα-Τζόρνταν νικητήριο σουτ του ΛεΜπρον Τζέιμς, αλλά και στη φάση που προηγήθηκε, όταν οι Νοά και Μίροτιτς κατόρθωσαν να σταματήσουν το μπάσιμο του ΛεΜπρόν.
Η μπάλα βγήκε έξω από τα δάχτυλα του Μαυροβούνιου και το χρονόμετρο σταμάτησε στα 0.8 δευτερόλεπτα. Οι διαιτητές, όμως, άσκησαν το δικαίωμα (ή μάλλον την εντολή) που τους δίνει ο κανονισμός του ΝΒΑ και ζήτησαν να δουν το ριπλέι, ώστε να μη χαθεί ούτε δέκατο διαθέσιμου χρόνου.
Πράγματι, το ρολόι "ανέβηκε" στα 1.5 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αποδείχθηκε αρκετός για να εκτελέσει ο ΛεΜπρόν τους ζαλισμένους Μπουλς.
Μισό λεπτό, όμως. Αυτό που συνέβη στο Σικάγο ήταν ένα κραυγαλέο unfair σε βάρος των "Ταύρων".
Οι Καβαλίερς είχαν κάψει όλα τα τάιμ-άουτ που είχαν στη διάθεσή τους, στις φάσεις που προηγήθηκαν. Αλλά όταν οι διαιτητές αποφάσισαν να εξετάσουν το τηλεοπτικό ριπλέι, έδωσαν την ευκαιρία στους προπονητές για ένα άτυπο τάιμ-άουτ, διάρκειας σχεδόν 2 λεπτών!
Ο Ντέιβιντ Μπλατ μάζεψε τους παίκτες γύρω του και σχεδίασε το play που είχε στο μυαλό του για το τελευταίο σουτ. Αν δεν συνέβαινε αυτό, οι Καβς θα κατέφευγαν στον αυτοσχεδιασμό.
"Μα αυτό είναι άδικο και γελοίο", διαμαρτυρόταν ο Τζεφ Βαν Γκάντι από την καρέκλα του τηλεσχολιαστή. "Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου, πρέπει να αλλάξει άμεσα ο κανονισμός", υπερθεμάτισε ο Μαρκ Τζάκσον.
Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Ο υπέροχος ΛεΜπρον βρήκε χώρο στη γωνία χωρίς να ενοχληθεί ιδιαίτερα από την άμυνα του Τζίμι Μπάτλερ, οι Καβς απέδρασαν νικητής από το Σικάγο και οι Μπουλς ξέμειναν να βλαστημάνε την ώρα και τη στιγμή που καθιερώθηκε το τηλεοπτικό review στο ΝΒΑ.
Η αλλαγή που προτάθηκε από τον Βαν Γκάντι: "Να παραμένουν υποχρεωτικά οι παίκτες στο κέντρο του γηπέδου όσο οι διαιτητές παρακολουθούν τα ριπλέι". Ακούει κανείς;
Aρκετά όμως με τον "Τζόρνταν" του Σικάγο. Πάμε στον δίχως εισαγωγικά (αν και γιαλαντζί) Τζόρνταν του Λος Άντζελες...
Ο 4ος αγώνας Κλίπερς-Ρόκετς πήρε διαστάσεις παρωδίας. Το Χιούστον άρχισε τα εσκεμμένα φάουλ στον ΝτεΆντρε Τζόρνταν από το 5ο λεπτό κιόλας! Ο λιθοβόλος σέντερ των Κλίπερς σούταρε 28 βολές στο πρώτο ημίχρονο και 34 συνολικά. Μολονότι έβαλε μόλις 14, η ομάδα του κέρδισε διά περιπάτου.
Το κοινό στο "Στέιπλς Σέντερ" γιουχάισε άγρια έντονα τον Κέβιν Μακχέιλ, την τακτική του οποίου αποδοκίμασαν και ορισμένοι παίκτες του, με πρώτο τον Τζέιμς Χάρντεν: "Δεν μου αρέσει αυτή η κατάσταση, αλλά ο καθένας έχει τη φιλοσοφία του".
Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί, ότι το ίδιο modus operandi ακολούθησε στον πρώτο γύρο ο κορυφαίος Γκρεγκ Πόποβιτς. Επίσης, τη συνταγή του "hack-a-****" υιοθετούν και οι ίδιοι οι Κλίπερς, με στόχο τον εξίσου άστοχο στις βολές Ντουάιτ Χάουαρντ.
Οι θεατές απομακρύνονται ενοχλημένοι και ο κομισάριος Άνταμ Σίλβερ τραβάει τα μαλλιά που δεν έχει. Μπορεί να μην είναι καινούρια αυτή η μόδα (η οποία πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια του Ρόντμαν και του Σακίλ),  αλλά φέτος το κακό παράγινε.
Επειδή το ΝΒΑ συνηθίζει να παρεμβαίνει καίρια και θαρραλέα σε ο,τιδήποτε του προξενεί ζημιά, προβλέπω ότι θα αλλάξει σύντομα ο σχετικός κανονισμός. Θα προηγηθεί, φυσικά, το απαραίτητο brainstorming και η υποχρεωτική ψηφοφορία από το κονγκλάβιο των ιδιοκτητών.
Ιδέες και λύσεις υπάρχουν πολλές. Θα μπορούσε, ίσως, να τιμωρείται το -κατά την κρίση των διαιτητών- εσκεμμένο φάουλ όχι μόνο με δύο βολές, αλλά και με κατοχή της μπάλας. Ή ίσως να εκτελεί τις βολές παίκτης επιλεγμένος από τον ίδιο τον προπονητή του.
Χθες, στο Λος Άντζελες, ο Κώστας Παπανικολάου μπήκε νωρίς στο παιχνίδι. Είχε επιλεγεί από τον Μακχέιλ ως "αναλώσιμος", για να κάνει τα απαραίτητα φάουλ στον ΝτεΆντρε Τζόρνταν! Ξαναμπήκε λίγο στην δ' περίοδο για να ξεμπουκώσει και έβαλε και ένα καλάθι.
Φοβάμαι ότι ο Κωστάκης μας θα τρελαθεί με αυτά που βλέπει στο Χιούστον. Μία με το ανυπόφορο Χάρντενμπολ των Ρόκετς, μία με τα ήξεις-αφίξεις του προπονητή και τις διοίκησης, μία με το "hack-a-Jordan", θα τον στείλουν τον φουκαρά στο Δρομοκαϊτειο του Τέξας.

*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: