Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Μάικλ Κάρικ: Είναι ο MVP της φετινής Γιουνάιτεντ;

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος καταγράφει τις επιδόσεις της φετινής Γιουνάιτεντ με ή χωρίς τον Άγγλο αμυντικό χαφ στη σύνθεσή της.
Η αγχωτική νίκη των «μπέμπηδων» απέναντι στην Κρίσταλ Πάλας (σε συνδυασμό με την ισοπαλία της Λίβερπουλ με την Τσέλσι) έδωσε στην ομάδα του Φαν Χάαλ το εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου. Μετά από μια καταστροφική περσινή σεζόν, η Γιουνάιτεντ επέστρεψε εκεί που ανήκει στην Ευρώπη, κάτι που είχαν ως πρωταρχικό μέλημα οι διοικούντες το περασμένο καλοκαίρι. Οι μεταγραφές των Ντι Μαρία, Ερέρα, Μπλιντ, Σο, Ρόχο και ο δανεισμός του Φαλκάο κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, όμως τα κάστανα από τη φωτιά τα έβγαλαν οι «παλιοσειρές».
Πρώτος και καλύτερος ο Νταβίντ Ντε Χέα. Ο Ισπανός τερματοφύλακας «κατέβασε τα ρολά» σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, δίνοντας πολύτιμους βαθμούς στη Γιουνάιτεντ με τις επεμβάσεις του. Ο αρχηγός Γουέιν Ρούνεϊ ήταν για μια ακόμη χρονιά ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (12 γκολ), αν και δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που δεν αγωνίστηκε στη φυσική του θέση, αυτή του σέντερ φορ, αλλά στη μεσαία γραμμή. Κρίσιμα γκολ πρόσθεσαν Φελαϊνί και Μάτα, όμως ποιος μπορεί να αγνοήσει την πολύτιμη συνεισφορά του Μάικλ Κάρικ; Του αθόρυβου εργάτη στη μεσαία γραμμή των «μπέμπηδων».
36 παιχνίδια έχει δώσει μέχρι στιγμής στη φετινή Πρέμιερ Λιγκ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με τον Κάρικ να έχει αγωνιστεί ακριβώς στα μισά, 18. Κάτι το γεγονός πως ο Φαν Χάαλ είχε φέρει τα πάνω-κάτω στην αρχική ενδεκάδα – προσπαθώντας να χωρέσει μέσα τα νέα αστέρια - κάτι τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που αντιμετώπισε ο Άγγλος σε διαφορετικά χρονικά σημεία μέσα στη σεζόν (δε θα παίξει πάλι φέτος) και ο 33χρονος μέσος δεν έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο 50% των αγώνων. Πριν το ματς του Σαββάτου με την Κρίσταλ Πάλας (δεν αγωνίστηκε ο Κάρικ), η Γιουνάιτεντ μετρούσε τρεις σερί ήττες απέναντι σε Τσέλσι, Έβερτον και Γουέστ Μπρομ.
Στα 18 παιχνίδια που έχει αγωνιστεί φέτος ο Μάικλ Κάρικ, η Γιουνάιτεντ μετρά ποσοστό νικών 72% (13 νίκες – 3 ισοπαλίες – 2 ήττες). Αντίθετα, στα 18 παιχνίδια που απουσίασε ο Άγγλος αμυντικός μέσος, το ποσοστό νικών έπεσε στο 39% (7 νίκες – 5 ισοπαλίες – 6 ήττες). Μετά τα πολλά πειράματα του Φαν Χάαλ, το σχήμα με το οποίο η Γιουνάιτεντ απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο φέτος ήταν το 4-1-4-1, στο οποίο ο Κάρικ είχε ρόλο-κλειδί. Αυτόν του συνδετικού κρίκου ανάμεσα στην άμυνα και τη μεσαία γραμμή. Με αυτό το σύστημα η Γιουνάιτεντ έκανε τις έξι σερί νίκες από τα τέλη Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου. Και από αυτά τα έξι παιχνίδια, ο Κάρικ αγωνίστηκε στα πέντε.
Η πολύτιμη συνεισφορά του αναγνωρίστηκε από τη διοίκηση των «μπέμπηδων», καθώς τον Μάρτιο ο Κάρικ επέκτεινε για έναν ακόμη χρόνο το συμβόλαιό του κι έτσι θα φορέσει για 10η σερί χρονιά της φανέλα της Γιουνάιτεντ. Του χρόνου θα είναι στα 34, όμως η εμπειρία και η ηρεμία στο παιχνίδι του αναμένεται να είναι δώσουν λύσεις στη μεσαία γραμμή της ομάδας. Άλλωστε, σε περίπου 60 πάσες που δίνει ανά παιχνίδι, το ποσοστό των πετυχημένων ανέρχεται στο 89%.




*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: