Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Το παράσημο και τα επιτεύματα του «Κολοσσού»


Ο Τάσος Νικολόπουλος γράφει στο www.sport-fm.gr για το παράσημο του Τραϊανού Δέλλα μετά την ανανέωση της συνεργασίας του στην ΑΕΚ και τα επιτεύγματα στη δυσκολότερη διετία της ιστορίας της Ένωσης.

Το παράσημο και τα επιτεύματα του «Κολοσσού»
Η ανανέωση της συνεργασίας του Τραϊανού Δέλλα με την ΑΕΚ ήταν το κυρίαρχο θέμα της χθεσινής (11/06) ημέρας και πρώτα απ’ όλα χαροποίησε την πλειοψηφία των φιλάθλων της ομάδας. Για τον Δημήτρη Μελισσανίδη η απόφαση σίγουρα εμπεριέχει ρίσκο, ενώ για τον Έλληνα τεχνικό αποτελεί επιβράβευση για την αφοσίωση και την άμεση επίτευξη του στόχου. Για τον πρώτο αποτελεί μεγάλο στοίχημα και για τον δεύτερο μια τεράστια πρόκληση και ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί επάξια και στα «σαλόνια» της μεγάλης κατηγορίας.

Γράφει ο Τάσος Νικολόπουλος

Μπορεί να είναι αυτονόητο ότι η ΑΕΚ επέστρεψε εκεί που ανήκει, αλλά για να συμβεί αυτό χρειάστηκε και κόπος και τρόπος. Δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαίνεται και υπάρχουν πολλά παραδείγματα ιστορικών ομάδων (ασφαλώς με μικρότερη δυναμική), που ταλαιπωρούνται στα «αλώνια». Όμως, η Ένωση κατάφερε να πετύχει τον στόχο της στον μικρότερο δυνατό χρόνο. Και αυτό είναι κάτι που πιστώνεται τόσο στους παίκτες, όσο και στον προπονητή, που κλήθηκαν να… κολυμπήσουν σε αχαρτογράφητα νερά.

Σε αυτή τη διετία αρχικά στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής κατηγορίας και εν συνεχεία στη Football League, ο Τραϊανός Δέλλας καθοδήγησε την ΑΕΚ σε συνολικά 73 επίσημα παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου αυτά για το Κύπελλο Ελλάδας και το Κύπελλο της Γ’ Εθνικής. Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια, αλλά στην προκειμένη περίπτωση, αυτό ισχύει. Ο «Κολοσσός» κατέγραψε 57 νίκες, που μεταφράζεται σε ποσοστό επιτυχίας 78%, 11 παιχνίδια έληξαν ισόπαλα, ενώ μόλις 5 φορές σε αυτή τη διετία, γεύτηκε την πίκρα της ήττας από Ολυμπιακό, Ηρακλή, Ολυμπιακό Βόλου, Αγροτικό Αστέρα και Θύελλα Ραφήνας. Κι αν δεν χαλάρωνε στα play-offs, έχοντας επιτύχει τον στόχο της, το ποσοστό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο. Σε αυτά τα 73 παιχνίδια, η Ένωση είχε 179 τέρματα ενεργητικό (μ.ο. 2,45 ανά αγώνα) και μόλις 38 παθητικό (μ.ο. 0,52 ανά αγώνα).

Πάμε τώρα σε κάτι πιο… προσωπικό! Μπορεί να μην έχει κλείσει τα 40 του χρόνια, αλλά ήδη το όνομά του Τραϊανού Δέλλα έχει μπει στη λίστα με τους μακροβιότερους προπονητές στην ιστορία της ΑΕΚ από καταβολής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Μπορεί η διετία του στον πάγκο να αφορά τις δύο μικρότερες κατηγορίες, αλλά αυτό δεν αναιρεί το μεγάλο επίτευγμα. Ο πάγκος της Ένωσης είναι «ηλεκτρικός» και το γεγονός ότι θα γίνει μόλις ο δεύτερος προπονητής, που θα ξεκινήσει για τρίτη σερί χρονιά, αποτελεί παράσημο γι’ αυτόν.

Ο πρώτος σε αυτή τη μακροσκελή λίστα, που περιλαμβάνει άλλα 40 ονόματα (κάποιοι κάθισαν στον πάγκο πάνω από μια φορά), είναι ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος στην πρώτη του θητεία, είχε την τεχνική καθοδήγηση την οχταετία 1988-1996. Μέχρι χθες, στη δεύτερη θέση βρισκόταν ο Φερνάντο Σάντος, ο οποίος στη δική του δεύτερη θητεία, κάθισε στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων» τη διετία 2004-06. Πλέον, ο Τραϊανός Δέλλας τον προσπερνάει και ξέρει ότι έχοντας στο πλευρό του τους δύο ανθρώπους (Μελισσανίδης-Μπάγεβιτς), που γνωρίζουν το μυστικό της επιτυχίας, οδηγώντας την ΑΕΚ στο τελευταίο πρωτάθλημα του 1994, μπορεί να γράψει με ακόμη μεγαλύτερα γράμματα το όνομα του στην ιστορία της ομάδας.
*Πηγή: sport-fm.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: