Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Από το Καμπιονάτο, στα Νησιά Φίτζι!! (vids)

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος παρουσιάζει την εκπληκτική ιστορία του πρώτου Αυστραλού ποδοσφαιριστή που αγωνίστηκε στο ιταλικό πρωτάθλημα και πλέον είναι προπονητής στην εθνική ομάδα U-20 των Νήσων Φίτζι! Τον Φρανκ Φαρίνα.
Τη δεκαετία του ’80 ο Φρανκ Φαρίνα αποτελούσε το next big thing του ποδοσφαίρου της Αυστραλίας. Επιθετικός με μεγάλη εκτελεστική δεινότητα, που το 1988 αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής της Ωκεανίας. Τα σύνορα, πλέον, της Αυστραλίας δε χωρούσαν τον 24χρονο – τότε – φορ, ο οποίος πήρε τη μεγάλη απόφαση να κάνει το ταξίδι στην Ευρώπη. Πρώτος προορισμός το Βέλγιο και η Κλαμπ Μπριζ, με την οποία έκανε πράγματα και θαύματα την τριετία 1988-1991. Κατέκτησε πρωτάθλημα και κύπελλο Βελγίου, ενώ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ και καλύτερος ξένος ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος τη σεζόν 1989-90.
Με τη φανέλα της Μπριζ, ο Φαρίνα έφτασε στο πικ της καριέρας του, με αποτέλεσμα το 1991 να πάρει μεταγραφή για την ιταλική Μπάρι και να γίνει ο πρώτος Αυστραλός ποδοσφαιριστής, που αγωνίστηκε ποτέ στο Καμπιονάτο. Στην Ιταλία δεν μπόρεσε να «πιάσει», όπως ούτε στην Αγγλία και την Νοτς Κάουντι, που αγωνίστηκε ως δανεικός. Η τριετία 1992-1995 τον βρήκε στη Γαλλία για λογαριασμό της Στρασμπούργκ και της Λιλ, με τον Φαρίνα στη συνέχεια να επιστρέφει στην πατρίδα του, όπου ολοκλήρωσε την καριέρα του το 1999. Μάλιστα, τα τελευταία του χρόνια ως ποδοσφαιριστής, ο Αυστραλός ήταν ταυτόχρονα και προπονητής στις ομάδες, που βρισκόταν, ενώ τον τελευταίο χρόνο ήταν ήδη ο ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Αυστραλίας.



Υπό την καθοδήγησή του, τα «καγκουρό» κατέκτησαν δύο φορές το πρωτάθλημα Ωκεανίας (2000, 2004), όμως δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία. Η Αυστραλία δεν κατάφερε να αποκλείσει την Ουρουγουάη στα μπαράζ κι έτσι έμεινε άπιαστο το όνειρο των Αυστραλών για συμμετοχή στο Μουντιάλ για πρώτη φορά από το 1974. Τελικά, τέσσερα χρόνια μετά η Αυστραλία προκρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας, χωρίς όμως τον Φαρίνα στον πάγκο της, αλλά τον Γκους Χίντινγκ.
Η συνέχεια για τον Φαρίνα περιελάμβανε την Brisbane Roar FC, την εθνική Παπούας Νέας Γουϊνέας και τη Sydney FC. Από την τελευταία έφυγε τον Φεβρουάριο του 2014, μετά από απαίτηση (!) των οπαδών, οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό εναντίον του σε έναν αγώνα κόντρα στην Adelaide United.





Κόντρα σε κάθε προγνωστικό, που θα ήθελε τον Φαρίνα να δουλεύει σε κάποιο σύλλογο της Αυστραλίας ή έστω σε κάποια εθνική ομάδα της Ωκεανίας, εκείνος αποφάσισε να πάει στα Νησιά Φίτζι. Όχι για διακοπές διαρκείας, αλλά για την εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών. Και μάλιστα όχι ως προπονητής, αλλά ως τεχνικός διευθυντής. Σε αυτό το πόστο δεν κάθισε πολύ όμως, αφού από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα είναι ο προπονητής των μικρών από τα Νησιά Φίτζι.



Μαζί τους συμμετείχε μέχρι πριν λίγες μέρες στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20, που διεξάγεται στη Νέα Ζηλανδία. Η ομάδα των Νήσων Φίτζι αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στη διοργάνωση και πριν την έναρξή της θεωρούταν ο «σάκος του μποξ», όμως για μια ακόμη φορά ο Φαρίνα ανέτρεψε τα προγνωστικά. Εκτός από μια οκτάρα από τη Γερμανία και μια τριάρα από το Ουζμπεκιστάν, τα Νησιά Φίτζι νίκησαν 3-0 την Ονδούρα και έφυγαν με ψηλά το κεφάλι.



Πως από (παραλίγο) αστέρι του Καμπιονάτο, έφτασε στους μικρούς των Νήσων Φίτζι είναι κάτι που μόνο ο Φρανκ Φαρίνα μπορεί να απαντήσει!
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: