Παρασκευή 12 Ιουνίου 2015

Γιατί όχι ο Ζόνας!!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει για μία... μεταγραφική απάντηση και για το μέλλον του Θ. Θεοδωρίδη στη ΦΙΦΑ!
Αν θυμάστε, τελευταίες ημέρες του Αυγούστου, ο Ολυμπιακός ήταν να πάρει για τη θέση του σέντερ φορ το Μήτρογλου η, τον Ζόνας. Και ως γνωστόν προτίμησε τον Μήτρογλου.
ADVERTISEMENT
Θα μπορούσε τώρα, εκ των υστέρων, να πει κανείς ότι ίσως ο Βραζιλιάνος να ήταν η καλύτερη επιλογή, βλέποντας ότι ο Ζόνας έκανε 31 γκολ στη φετινή σεζόν στην Μπενφίκα (20 στο πρωτάθλημα κι 11 στα Κύπελλα), παρότι ξεκίνησε να παίζει αρχές Οκτώβρη και μολονότι δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού άργησε η μεταγραφή του.
Και τον 30άρη τότε Ζόνας ο Ολυμπιακός θα τον αποκτούσε με κανονική μεταγραφή και διετές συμβόλαιο κι όχι με δανεισμό, όπως πήρε το Μήτρογλου. Και θα του στοίχιζε και τα μισά λεφτά! Φέτος, να ξέρετε, ο Μήτρογλου κόστισε στον Ολυμπιακό 3,5 εκ. ευρώ, όσο θα του στοίχιζε ο Ζόνας για δύο χρόνια!
Όπως έχω ξαναγράψει ο Μήτρογλου δεν έκανε κακή χρονιά φέτος. Ούτε είναι λίγα τα 16 γκολ στο πρωτάθλημα και τα τρία στην Ευρώπη (δύο στο Τσάμπιονς Λιγκ κι ένα στο Γιουρόπα Λιγκ). Έκανε τις…χαζομάρες του με τα πέναλτι, τη μία φορά που τσακώθηκε δημοσίως με τον Τσόρι και την άλλη που το έχασε με τον Παναθηναϊκό (τριάρα θα έγραφε τότε και ρεβάνς για το περσινό 0-3, αλλά τέλος πάντων), όμως έδωσε πολλές λύσεις στο κρίσιμο σημείο της σεζόν, ειδικά το δίμηνο Δεκέμβρη - Γενάρη.
Αλλού, όμως, θέλω να καταλήξω, απαντώντας στο ερώτημα γιατί οι πρωταθλητές Ελλάδας έφεραν τον Μήτρογλου κι όχι τον Ζόνας: η επιλογή του Ολυμπιακού να πάρει τον Μήτρογλου και δη δανεικό κι όχι τον Ζόνας, που θα έκανε και περισσότερο κλικ στον κόσμο, είχε να κάνει και με μία άλλη παράμετρο. Τι εννοώ.
Ο Ολυμπιακός έδωσε τον περασμένο (2014) Γενάρη το Μήτρογλου στη Φούλαμ και πήρε 15 εκ. Ευρώ. Πήγε λοιπόν ο Μήτρογλου έξι μήνες στην Αγγλία και δεν ακούμπησε, για να είμαστε ρεαλιστές. Το πώς και το γιατί, ο τραυματισμός, η προσαρμογή κλπ, κλπ, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει ότι δεν ακούμπησε την μπάλα. Βρέθηκε λοιπόν ο Μήτρογλου σε μία δύσκολη θέση το καλοκαίρι, να ψάχνει για ομάδα, όντας στα κάτω του.
Και σα μεγάλο κλαμπ ο Ολυμπιακός νομίζω ότι το σκέφθηκε σωστά. Όπως πήρε τα λεφτά από το Μήτρογλου, έτσι αποφάσισε να χάσει ένα μέρος των χρημάτων, παίρνοντάς τον με ενοίκιο μαμούθ (1,5 εκ. για ένα έτος), με στόχο να τον «ξαναφτιάξει». Να βγει δηλαδή στην αγορά ο Μήτρογλου ξανά με άλλη προοπτική, αυτό το καλοκαίρι-έχοντας να επιδείξει 19 γκολ με τον Ολυμπιακό, κατάκτηση πρωταθλήματος και Κυπέλλου και καλές εμφανίσεις ο ίδιος στα Κύπελλα Ευρώπης. Τώρα, αν ο ίδιος δεν έκανε σωστή διαχείριση και θα μπορούσε να βάλει εύκολα, πανεύκολα 25-30 γκολ, είναι άλλο θέμα, που χρειάζεται μεγάλη ανάλυση.
Όμως, ο Μήτρογλου έχει πάλι άλλη δυναμική στην αγορά, σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, που προέρχονταν από ένα εξάμηνο μηδέν στη Φούλαμ. Σίγουρα δεν έχει τη δυναμική που είχε το χειμώνα του 2014, προερχόμενος από 14 γκολ σε 12 ματς πρωταθλήματος, ένα χατ τρικ στο Τσάμπιονς Λιγκ κι άλλα τρία γκολ στη Ρουμανία στα μπαράζ για το Μουντιάλ. Αλλά είναι πολύ καλύτερα συγκριτικά με πέρσι τέτοιο καιρό.
Ο δε Ολυμπιακός έπραξε σωστά-ανταποδοτικά για τον παίκτη, αλλά προσπάθησε τουλάχιστον να κάνει καλό και για την ίδια την ομάδα του. Διότι, όσο οι παίκτες του Ολυμπιακού που παίρνουν μεταγραφή πάνε καλά (βλέπε Μιραλάς, Μανωλάς, Σάμαρης), τόσο κι αποκτάει δυναμική το κασέ και των επόμενων που θα πουληθούν.
Αντίθετα, το πέρασμα του Μήτρογλου από τη Φούλαμ, δεν τον βοήθησε ούτε τον Ολυμπιακό…
ΑΣΧΕΤΟ: η σημερινή Εκίπ γράφει ότι ο Πλατινί μπορεί να είναι ο νέος πρόεδρος της ΦΙΦΑ και ότι σε μία τέτοια περίπτωση το δεξί του χέρι θα είναι ο Θόδωρος Θεοδωρίδης (ο γιός του Σάββα), όπως ήταν δεξί χέρι του Μπλάτερ ο Γάλλος Ζερόμ Βαλκέ.
*Πηγή: gazzetta.gr*

Δεν υπάρχουν σχόλια: