Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Ξαφνική εμπλοκή στην 6η δόση!!

Εκβιασμός για επιπλέον μέτρα μέσα στο '11 - Απειλή για στάση πληρωμών;
Ξαφνική εμπλοκή στην 6η δόση
Τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης κρίθηκαν «πολύ σημαντικά» από το Eurogroup αλλά η εκταμίευση της νέας δόσης θα καθυστερήσει κι άλλο...
Με λίγα λόγια οι Ευρωπαίοι ασκούν πάνω μας για μια ακόμη φορά το ... μαρτύριο της σταγόνας. Το αναθεωρημένο έλλειμμα για φέτος, όπως αποδεικνύεται, είναι το μεγαλύτερο αγκάθι.
Αυτή είναι η εξήγηση για το ότι η τρόικα δεν “κλείνει” την έκθεσή της. Πρέπει να παρθούν άμεσα και νέα μέτρα και από τη στιγμή που ακόμη και ο νέος προϋπολογισμός “βγάζει” έλλειμμα 600 εκατομμύρια, αυτή την ώρα όλα είναι και πάλι στον αέρα.
Η πίεση για νέα μέτρα είναι πλέον αφόρητη και το ενδεχόμενο λήψης τους, άμεσα, ακόμη πιο κοντά.
Θρίλερ μέχρι τα χαράματα
Το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, με τη συμμετοχή φυσικά και του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, έβγαλε πολλές ειδήσεις, που αφορούν άμεσα την Ελλάδα.
Το κυριότερο είναι πως η έκθεση της τρόικας για τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για την... πρόοδο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων θα αργήσει και δε θα είναι έτοιμη πριν από τις 13 Οκτωβρίου.

Η έκθεση των τροϊκανών είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη νέα δόση. Και αν η Μέρκελ, ο Γιούνκερ, ο Τρισέ και οι... λοιποί συγγενείς δε δουν τι θα λέει, δεν πρόκειται να δώσουν το ΟΚ για να βγουν λεφτά από τα ταμεία της Ε.Ε. Μόνο που τα χρήματα του ελληνικού Δημοσίου φτάνουν μέχρι τα μέσα του μήνα...
Το Eurogroup φρόντισε πάντως να μας... χαϊδέψει τ’ αυτιά. Μετά από επτά ώρες συνεδρίασης, χαιρέτισε τα «πολύ σημαντικά μέτρα» που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας πως εφόσον εφαρμοσθούν θα οδηγήσουν στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για το 2011 και το 2012.
Παρόλα αυτά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σχετική έκθεση της τρόικας δεν είναι δυνατό να εκπονηθεί ως τις 13 Οκτωβρίου και μοιραία αφενός αναβάλλεται η προαναγγελθείσα έκτακτη υπουργική σύνοδος της ευρωζώνης και αφετέρου η εκταμίευση της 6ης δόσης. Η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο.
Οι εξελίξεις δίνουν ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συνάντηση που θα έχουν την Κυριακή στο Βερολίνο η Ανγκελα Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί. Αν η Γαλλία και η Γερμανία καταφέρουν να συμφωνήσουν επί των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης που αναμένεται να γίνει στις 18 Οκτωβρίου.
Πηγή: newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: