Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Οι προσωπικότητες θέλουν ειδική μεταχείριση

Μια ήττα μπορεί να σε κάνει να βγάλεις χρήσιμα ή καθόλου συμπεράσματα. Αυτή που ο ΠΑΟΚ γνώρισε στο Καραϊσκάκη ανήκει στη πρώτη κατηγορία. Γράφει ο Σταύρος Κόλκας.
Οι προσωπικότητες θέλουν ειδική μεταχείριση
Τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολλά. Στην ομάδα θα πρέπει να κινηθούν αμέσως για να δώσουν το στίγμα της σεζόν που τρέχει. Είναι προφανές πως δεν έχουν καταλάβει και πολλοί μέσα στην ομάδα ότι οφείλουν να σεβαστούν τη μετάβασή της.
Στο Καραϊσκάκη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ένας εκνευρισμός, κυρίως από παίκτες-ηγέτες της ομάδας. Η εικόνα του Πάμπλο Γκαρσία δεν ήταν σίγουρα αυτή που έπρεπε και ο Ουρουγουανός ήταν ξεκάθαρα επηρεασμένος από το γεγονός πως ο Μπόλονι τον άφησε εκτός αποστολής στον αγώνα με την Καζάν. Οσοι τον γνωρίζουν καταλαβαίνουν πως αυτός ο αποκλεισμός πόνεσε τον Γκαρσία.
Ο Βλάνταν Ιβιτς, στις δηλώσεις του, έδειξε και αυτός εκνευρισμένος, χωρίς να πει κάτι παράλογο, εκφράζοντας όμως δυσαρέσκεια για την ομάδα και τον τρόπο με τον οποίο αυτή κινείται.
Οι δύο αυτές «ναυαρχίδες» της αγωνιστικής μετάλλαξης του ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια διανύουν την τελευταία σεζόν του συμβολαίου τους και δεν είναι οι μόνοι. Παίκτες όπως ο Κοντρέρας, ο Τσιρίλο, ο Λίνο, ο Σνάουτσνερ, ο Χαλκιάς, φαίνεται να διανύουν την τελευταία χρονιά τους στον ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από την απόδοση που θα έχουν, αφού και ηλικιακά πλέον δεν είναι δυνατή άλλη ανανέωση.
Οταν μάλιστα αυτό το γεγονός κινείται παράλληλα με την αλλαγή στο στιλ παιχνιδιού από τον Λάσλο Μπόλονι, οι ισορροπίες είναι πολύ δύσκολο να κρατηθούν. Είναι ουσιαστικά μια εποχή κατά την οποία μεγάλοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένοι να συμβιβαστούν με έναν ρόλο μειωμένο σε σχέση με αυτόν που είχαν. Ο εγωισμός τους όμως δεν μπορεί να αποδεχτεί εύκολα κάτι τέτοιο, αν δεν γίνει σαφές από τα διοικητικά κλιμάκια και τον προπονητή.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Μπόλονι, για να παίξει το ποδόσφαιρο που θέλει, χρειάζεται πιο αθλητικούς ποδοσφαιριστές και αυτό το αντιλαμβάνονται άπαντες. Για να κυλήσει όμως η χρονιά ομαλά, θα πρέπει αυτή η μείωση των ρόλων των μεγάλων παικτών να γίνει κομψά και με σεβασμό απέναντί τους.
Στο Καραϊσκάκη ο ΠΑΟΚ μπλόκαρε γιατί οι προσωπικότητές του λειτούργησαν σαν να μην κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο. Επαιξε ένα ντέρμπι δεχόμενος μόλις μια κάρτα, κι αυτή για διαμαρτυρία. Λειτούργησε σαν να περίμενε να χάσει το παιχνίδι για να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη.
Δικαιολογίες υπάρχουν πολλές, αλλά δεν βοηθάνε για χρήσιμα συμπεράσματα. Ποιος ο λόγος να τις χρησιμοποιήσεις όταν η εικόνα ήταν τέτοια που δεν σε νομιμοποιεί να το κάνεις; Τέτοιες βραδιές δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Μόνο αν συμβεί αυτό, ο Δικέφαλος θα εξελιχθεί και θα μπορέσει να κυνηγήσει υψηλούς στόχους.
Ο ΠΑΟΚ είναι εξαιρετική ομάδα.
Απέδειξε πως μπορεί να παίξει άκρως ελκυστικό ποδόσφαιρο και να ισορροπήσει γύρω από αυτό. Σήμερα είναι στη φάση της δουλειάς, αυτής που θα τον βοηθήσει να βελτιωθεί από μέρα σε μέρα. Αν εντούτοις τα παιδιά που αποτελούν την ομάδα δεν είναι ικανοποιημένα ζώντας μέσα σε αυτήν, δεν πρόκειται να τα καταφέρει μέχρι να τα αποβάλει. Και η προσφορά τους τόσα χρόνια είναι τέτοια που δεν πρέπει να αποβληθεί κανείς τους.
Πηγή: Εξέδρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: