Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Τα λιοντάρια, οι αλεπούδες, τα σακάκια και οι κάλτσες!

Τη Δευτέρα, στην Πυλαία ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό και ο Βασίλης Σκουντής ανατρέχει στο παρελθόν και επιλέγει μερικά από τα «highlights» στην ιστορία των μεταξύ τους αγώνων...
Τα λιοντάρια, οι αλεπούδες, τα σακάκια και οι κάλτσες!
Το ζευγάρι ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός και τούμπαλιν είναι εξ ορισμού ιντριγκαδόρικο: υπήρξε τέτοιο πρωτίστως στο ποδόσφαιρο (με τη βεντέτα των δύο ομάδων, ελέω της “αρπαγής” του Γιώργου Κούδα), αλλά προϊόντος του χρόνου απέκτησε ισχυρά ερείσματα και στο μπάσκετ. Ιδού, λοιπόν, μερικά από τα πιο αξιομνημόνευτα γεγονότα που σημάδεψαν μεταξύ τους αγώνες κατά την εικοσαετία 1980-2000 και αποτελούν μέρος της ιστορικής μπασκετικής μνήμης…

* 1980-81: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 67-73, σε ένα ματς που έμελλε να αποβεί ιστορικό, διότι σε αυτό έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 17 ετών ένας λιπόσαρκος ψηλός με αφάνα μαλλί και με το Νο 13 στη φανέλα. Ήταν άγνωστος, λεγόταν Παναγιώτης Φασούλας και δέκα τρία χρόνια αργότερα θα γινόταν ο… Κούδας του μπάσκετ! Όσο για το “Νο 13”, ο ίδιος έχει αποκαλύψει ότι το προτίμησε επειδή το φορούσε ο αντίπαλός του εκείνο το βράδυ και είδωλό του, ο Γιώργος Καστρινάκης.
* 1982-83: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 76-77 στο «Παπαστράτειο», όπου ο Δικέφαλος του Βορρά νικά για πρώτη φορά μετά από 15 συνεχείς εκτός έδρας ήττες του από τους “ερυθρόλευκους”.
* 1984-85: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 66-69 με σημείο αναφοράς τα δάκρυα του Στιβ Γιατζόγλου, ο οποίος μετά από 13 χρόνια, βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την (προηγούμενη) ζωή του.
* 1990-91: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 80-90 πάλι στο «Παπαστράτειο», όπου σε μια σπάνια (για τα ελληνικά δεδομένα) επίδειξη αθλητικού πνεύματος και ιπποτισμού, οι οπαδοί του Ολυμπιακού σηκώνονται όρθιοι και χειροκροτούν τον αντίπαλο τους, που προερχόταν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων στη Γενεύη.
* 1991-92: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 78-75 στο πλαίσιο του Τοp-4 με τον (προπονητή του Αρη) Λάζαρο Λέτσιτς να θεωρεί ότι ο ΠΑΟΚ αδιαφόρησε για το ματς, ώστε για να μην αντιμετωπίσει τους «κίτρινους» στον τελικό, εξ ου και η δήλωσή του: «Για να γίνει κάποιος βασιλιάς στη ζούγκλα, πρέπει να σκοτώσει το λιοντάρι, αλλά ο ΠΑΟΚ προτιμά να σκοτώσει την αλεπού»!
* 1991-92: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 82-97 στον μοναδικό τελικό των πλέι οφς, καθώς ανήμερα της Μεγάλης Τετάρτης, ο Δικέφαλος συμπλήρωσε 4 νίκες (στην κανονική περίοδο, στο top-4 και στο ακροτελεύτιο ματς στο ΣΕΦ) και στέφθηκε πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά το 1959!
* 1992-93: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 71-85 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο εφεξής καλούμενο «ματς του σακακιού»! Στη διάρκεια του αγώνα κι ενώ ο ΠΑΟΚ είχε κυριαρχήσει, ο Γιάννης Ιωαννίδης έβγαλε το σακάκι του και το πέταξε στον διαιτητή Σταύρο Τσανίδη, λέγοντας του «μου τα έχεις πάρει όλα σήμερα, πάρε λοιπόν και το σακάκι μου»! Ο Κομοτηναίος διαιτητής χρέωσε τον «ξανθό» με τεχνική ποινή, ενώ στην περιβόητη φωτογραφία που απαθανατίζει τη σκηνή, εικονίζεται και ο Πρέλεβιτς ο οποίος έχει ξεκαρδιστεί από τα γέλια για το απροσδόκητο συμβάν!
* 1992-93: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 59-49 στον τρίτο και τελευταίο ημιτελικό των πλέι οφς, που σηματοδοτεί την πρόκριση των «ερυθρολεύκων» στον τελικό, όπου επικράτησαν του Παναθηναϊκού. Ο ΠΑΟΚ είναι ακόμη ζαλισμένος από την αποτυχία του στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ο αποκλεισμός από τους τελικούς γίνεται η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στις σχέσεις της ομάδας με τον Παναγιώτη Φασούλα. «Εγώ είναι ένας απλός κομπάρσος, όπως ο Βαλαβανίδης, άλλωστε από την αρχή της σεζόν ο Ιβκοβιτς με έχει μόνο για να κάνω σκριν» δηλώνει ο διεθνής σέντερ, ενώ αργότερα ο Ντούντα τον κατηγόρησε ότι είχε συμφωνήσει εκ των προτέρων με τον Ολυμπιακό και αποκάλυψε στον Ιωαννίδη τα σχέδια του για τα ματς αυτής της σειράς!
* 1993-94: ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός 84-71 στην πρώτη εμφάνιση του (ερυθρόλευκου, πλέον) Φασούλα στο Αλεξάνδρειο, όπου κυριαρχεί το σύνθημα «Φασούλα προδότη, Ιούδα Ισκαριώτη»!
* 1993-94: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 70-65 στον πέμπτο τελικό των πλέι οφς, που ολοκληρώνεται με μεγάλη καθυστέρηση, μετά τη μακρά διακοπή λόγω ρίψεως φωτοβολίδων. Ο ΠΑΟΚ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί και οι παίκτες του αποσύρθηκαν στα αποδυτήρια και γδύθηκαν. Υπό τον φόβο της αφαίρεσης βαθμών, οι φιλοξενούμενοι επέστρεψαν άρον άρον στο γήπεδο για τα τελευταία δευτερόλεπτα μάλιστα κάποιοι εξ αυτών εμφανίστηκαν ξεκάλτσωτοι!
* 1994-95: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 61-63 με τον Μίλαν Τόμιτς να σημειώνει το καλάθι, με το οποίο οι πρωταθλητές Ελλάδος απέδρασαν νικητές από το Αλεξάνδρειο.
* 1995-96: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 76-77 σε ένα συναρπαστικό ματς, με πρωταγωνιστή τον Μπάνε Πρέλεβιτς ο οποίος (στο ντεμπούτο του Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου στον πάγκο του «Δικεφάλου») εκμεταλλεύθηκε την απουσία του τραυματία Σιγάλα και σημείωσε 30 πόντους.
* 1997-98: Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 55-58 στον δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφς, που αποτελεί τη ρεβάνς της σειράς του 1993. «Η νύχτα των Πέτζα», όπως έγραψε την επόμενη μέρα η εφημερίδα «Κόσμος των Σπορ», διότι ο μεν Πέτζα Στογιάκοβιτς (που ήδη είχε συμφωνήσει με τους Σακραμέντο Κινγκς και μετακόμισε στο ΝΒΑ μετά τους τελικούς της Α1) οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον θρίαμβο με τρίποντο στα δύο δευτερόλεπτα , ο δε συμπατριώτης του Πέτζα Μιγιάτοβιτς πέτυχε το γκολ που έκρινε τον τελικό στον τελικό του Champions League μεταξύ της Ρεάλ και της Γιουβέντους, στο Αμστερνταμ!
* 1999-2000: ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 69-66 πάλι στον δεύτερο ημιτελικό των πλέι οφς, με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Γιώργο Μπαλογιάννη και εξαιρετικό τον Σεργκέι Μπαζάρεβιτς. Ο ΠΑΟΚ έριξε για δεύτερη φορά τον Ολυμπιακό στο καναβάτσο και προκρίθηκε στη σειρά των τελικών, όπου τον « σκούπισε» ο Παναθηναϊκός.
Πηγή: esake.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: