Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Ο κουρασμένος και η ομάδα χωρίς ταυτότητα!!

Διαβάστε μία διαφορετική ανάλυση για το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ ΠΑΟΚ και Άρη.
Ο κουρασμένος και η ομάδα χωρίς ταυτότητα

Παρά τους θετικούς οιωνούς που δημιούργησε η επίτευξη γρήγορου γκολ, οι γηπεδούχοι δε διαχειρίστηκαν ορθά τις ευνοϊκές συγκυρίες και δεν κατάφεραν να κερδίσουν για πέμπτη συνεχή επίσημη αναμέτρηση. Αντίθετα, ο δικέφαλος ισορρόπησε σταδιακά το παιχνίδι αλλά προδόθηκε από τη ψυχοσωματική κόπωση και την έλλειψη διάθεσης του Μπόλονι να ρισκάρει ώστε να «κλέψει τη νίκη» μετά το 80ο λεπτό.
Η τακτική ανάλυση ενός παιχνιδιού είναι μία «φωτογραφία» των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν σε μία συγκεκριμένη αναμέτρηση. Επομένως, το www.overlap.gr κρίνει σκόπιμο να παραθέσει το γενικό πλαίσιο λειτουργίας των ομάδων ώστε να προσφέρει στους αναγνώστες την ευκαιρία να κατανοήσουν τους λόγους που οδήγησαν σε συγκεκριμένες αγωνιστικές συμπεριφορές.
Αξιολόγηση καταστάσεων πριν την τακτική ανάλυση του παιχνιδιού
Ο ΠΑΟΚ συμμετείχε στα περσινά play offs (6 παιχνίδια), άλλαξε προπονητή, διαθέτει roster με αρκετούς παίκτες που καταπονούνται από τη συμμετοχή τους σε εθνικές ομάδες, ξεκίνησε τις επίσημες αγωνιστικές του υποχρεώσεις το καλοκαίρι, συμμετέχει σε ομίλους του Europa League και δεν είχε «ρεπό» από αναμετρήσεις με τις ομάδες Α και Β. Φέτος, έχει δώσει συνολικά 14 επίσημες αναμετρήσεις.
Ο Άρης δε συμμετείχε στα περσινά playoffs, διατήρησε τον ίδιο προπονητή, είχε χρόνο για προγραμματισμό και μακροσκελή προετοιμασία, δε διαθέτει πολλούς παίκτες με υποχρεώσεις σε εθνικές ομάδες, είχε δύο «ρεπό» λόγω κλήρωσης με ομάδες Α και Β και δε συμμετέχει στην Ευρώπη. Φέτος, έχει δώσει συνολικά 5 επίσημες αναμετρήσεις.
Αντιλαμβανόμενοι το αγωνιστικό background των ομάδων πριν την αναμέτρηση, θα είναι ευκολότερο να προβληματιστούμε για τα αίτια που οδήγησαν στην επιλογή συγκεκριμένων τακτικών.
Οι αρχικές τακτικές των προπονητών
Ο Τσιώλης επέλεξε αμυντικογενές 4-2-3-1 με μοναδικό προωθημένο τον Γιάκομπ. Τα χαρακτηριστικά των παικτών που χρησιμοποιήθηκαν φανέρωσαν την πρωταρχική επιδίωξή του για διατήρηση του μηδέν στην άμυνα:
Ακόστα: η τοποθέτησή του στο αριστερό άκρο οφείλεται στην επιθυμία για στενή επιτήρηση των
Σαλπιγγίδη-Έτο. Ο παίκτης δεν είναι εξτρέμ αλλά «μέσα αριστερά» αμυντικός χαφ
Καπετάνος: ουσιαστικά αποτελούσε τρίτο αμυντικό χαφ και όχι προωθημένο επιτελικό μέσο. Ο παίκτης δεν είναι δημιουργικός χαφ
Παπαστεργιανός: πρόκειται για αμυντικογενή παίκτη που προωθείται σπάνια και δεν ‘παίζει’ overlap με το εξτρέμ. Προτιμήθηκε αντί του Νέτο γιατί είναι περισσότερο πειθαρχημένος στις αμυντικές οδηγίες.
Σχόλιο: η συνύπαρξη μεγάλου αριθμού αμυντικογενών παικτών οδήγησε σε «δημιουργικό πρόβλημα», καθιστώντας την ανάπτυξη των γηπεδούχων νωχελική. Το επιθετικό πλάνο περιορίστηκε σε βαθιές μπαλιές προς τον Γιάκομπ με σκοπό το «σπάσιμο» της μπάλας στα άκρα.

Οι στημένες φάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Δε μπορούν, όμως, από «μόνες τους» να συμβάλλουν στην ομαλή πορεία μίας ομάδας στον μαραθώνιο της Super League
Ο Μπόλονι χρησιμοποίησε 4-4-1-1, με τον Βιεϊρίνια σε ρόλο προωθημένου επιτελικού μέσου και σέντερ φορ τον Παπάζογλου.
-Παρέταξε δύο αμυντικά χαφ με τον Αρίας σε ρόλο «κόφτη» και τον Λαζάρ να επωμίζεται το ‘βάρος’ της ανάπτυξης από τον άξονα.
-Έδωσε εντολή για ελάχιστες προωθήσεις σε Ετό-Σνάουτσνερ ώστε να μη δημιουργηθούν κενοί χώροι στην άμυνα (ο Ετό διενήργησε τις λιγότερες επελάσεις κατά τη φετινή περίοδο).
-Δεν τοποθέτησε ψηλά τα εξτρέμ, με σκοπό να συμβάλλουν στην αμυντική λειτουργία της ομάδας.
Σχόλιο: η χρησιμοποίηση του Ρομπέρ στο αριστερό άκρο έλαβε χώρα με δεδομένη την κόπωση του Βιεϊρίνια. Ως γνωστό, ο Μπόλονι εγείρει πολλές αξιώσεις από τα εξτρέμ του (θέλει να καλύπτουν ολόκληρη την πλευρά) επομένως είναι επίφοβο να χρησιμοποιηθεί για 90 λεπτά κάποιος παίκτης που δεν έχει καλή φυσική κατάσταση.
Άρης: Επιθετική άμυνα και πίεση ψηλά στα πρώτα 30 λεπτά
Ο Τσιώλης επεδίωξε να εκμεταλλευτεί το πάθος των παικτών για νίκη και την «ώθηση» του κόσμου, «πιέζοντας ψηλά» ώστε να βραχυκυκλώσει την κυκλοφορία του δικέφαλου. Η «επιθετική άμυνα» των κιτρινόμαυρων προσέφερε αγωνιστική υπεροχή στο πρώτο μισάωρο, αλλά εξουθένωσε τους παίκτες με αποτέλεσμα να εμφανιστούν έντονα σημάδια κόπωσης στο δεύτερο ημίχρονο.
Σχόλιο: η εντολή για «πίεση ψηλά» στο πρώτο ημίωρο είχε δοθεί και στην πρεμιέρα απέναντι στα Γιάννενα. Η εικόνα του παιχνιδιού ήταν ανάλογη, με τον Άρη να έχει αρχικά την υπεροχή και να καταρρέει σωματικά λόγω κούρασης στο δεύτερο ημίχρονο.
Το man-to-man του Πρίττα στον Βιεϊρίνια
Ο Τσιώλης «εξουδετέρωσε» τον Πορτογάλο «αφιερώνοντας» ένα παίκτη για την προσωπική επιτήρησή του. Ο Πρίττας αντεπεξήλθε επαρκώς στα ανασταλτικά του καθήκοντα, καθώς αποτέλεσε τη «σκιά» του Βιεϊρίνια σε όλο το μήκος και το πλάτος του γηπέδου. Ο ΄πλήρως αμυντικογενής’ του ρόλος κατέστησε ‘ακίνδυνο’ τον αντίπαλο, αλλά δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει ενεργά στην επιθετική ανάπτυξη των κιτρινόμαυρων.
Η παρουσία του Βιεϊρίνια (κυρίως) στο πρώτο ημίχρονο δεν έγινε αισθητή, αποδεικνύοντας ότι ο ΠΑΟΚ δε διαθέτει ανταγωνιστικό εναλλακτικό πλάνο επιθετικής λειτουργίας (plan B). Παρά το γεγονός ότι τα προσόντα του Πορτογάλου τον καθιστούν θεωρητικά επικίνδυνο «πίσω από τους επιθετικούς», εντούτοις η αγωνιστική του συμπεριφορά παραπέμπει σε παίκτη που δε γνωρίζει τα τακτικά ζητούμενα της θέσης και δε διαθέτει ωριμότητα ώστε να κινηθεί «χωρίς τη μπάλα» στον άξονα.
2ο ημίχρονο
ΠΑΟΚ: Αλλαγή προσώπων, συστήματος και τακτικής
Δεδομένης της κακής αγωνιστικής εικόνας των φιλοξενούμενων και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αδυναμία ορθολογικής ανάπτυξης, ο Μπόλονι αντικατέστησε τον «αφανή Ρομπέρ» με τον Ίβιτς μετατρέποντας το σύστημα σε κλασικό 4-2-3-1.
-Μετάφερε τον Βιεϊρίνια αριστερά και ανέβασε τα εξτρέμ κατά 2-3 μέτρα ώστε να απειλήσουν με περισσότερες αξιώσεις την αντίπαλη εστία.
-Επεδίωξε να ελέγξει τον ρυθμό του αγώνα (με τη χρησιμοποίηση τριών χαφ), να αποκτήσει αυξημένη κατοχή μπάλας και να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.
-Ανέθεσε στον Ίβιτς το ρόλο οργανωτή και του επέτρεψε να προωθείται (ως κρυφός φορ) όταν η μπάλα βρίσκεται στα άκρα .
-Έδωσε εντολή στον Λάζαρ να προωθείται συχνότερα από ότι στο πρώτο ημίχρονο.
Σχόλιο: οι αλλαγές του Μπόλονι απέφεραν άμεσα καρπούς, καθώς η ομάδα του ισοφάρισε στις αρχές του δευτέρου ημιχρόνου από γέμισμα του Λαζάρ ο οποίος προωθήθηκε (κατόπιν σχετικής εντολής) προς τη μεγάλη περιοχή των γηπεδούχων.
Άρης: Συνεχείς αλλαγές με σταθερά ασαφές επιθετικό πλάνο
Μετά την ισοφάριση, ο Τσιώλης ‘έριξε στο παιχνίδι’ τους επιθετικογενείς Καστίγιο και Νέτο με στόχο να εκμεταλλευτεί (i) τη θεωρητική ‘φρεσκάδα’ τους και (ii) την ποιότητά τους με τη μπάλα στα πόδια. Οι γηπεδούχοι παρέμειναν ουσιαστικά με δύο καθαρόαιμα αμυντικά χαφ και επεδίωξαν να ανεβάσουν τις γραμμές τους προκειμένου να εντείνουν την πίεση. Ωστόσο:
-Οι Καστίγιο-Νέτο δεν επέδειξαν αγωνιστικό πάθος, δεν κατάφεραν να κερδίσουν προσωπικές μονομαχίες, δε διέθεταν εκρηκτικότητα ώστε να περάσουν τους αντίπαλους στο «ένας εναντίον ενός» και να δημιουργήσουν ρήγματα.
-Οι Γιάκομπ-Ούμπιντεζ παρουσίασαν σταδιακά σημάδια κόπωσης τα οποία εντάθηκαν μετά το 75ο λεπτό με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί περαιτέρω η επιθετική λειτουργία της ομάδας.
Παρά τις διαρκείς αλλαγές και τους «τακτικούς πειραματισμούς» του Τσιώλη, ο Άρης απέδειξε ότι δε διαθέτει επιθετικό πλάνο. Οι παίκτες δε συνδυάζονται σε «μικρούς χώρους», δεν προσφέρουν βοήθειες στα 3-4 μέτρα, δεν έχουν δυνατότητα «κάθετης ή διαγώνιας» μεταβίβασης και αρκούνται στην προώθηση της μπάλας με «γιώμες».
Σχόλιο: εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται ότι οι επικριτές του Κούπερ διαψεύδονται, καθώς προφανώς δεν ήταν υπαίτιος ο Αργεντίνος για την «ανάπτυξη με καμινάδες» και την απουσία ορθολογικών μεταβιβάσεων «με τη μπάλα κάτω». Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, οι τακτική δεν είναι ένα «θεωρητικό – άψυχο» σχέδιο αλλά προσαρμόζεται στις ικανότητες των παικτών.
Συμπέρασμα
Το overlap.gr θα επικεντρωθεί στα αγωνιστικά συμπεράσματα της αναμέτρησης και δε θα διαιωνίσει την προπονητολογία και τις εύκολες κριτικές εκατέρωθεν. Ούτως ή άλλως, έχουμε προ πολλού αναφέρει τις ενστάσεις μας σχετικά με την ευρύτερη λειτουργία του Άρη και την ύπαρξη ελάχιστων ποιοτικών εναλλακτικών λύσεων στον ΠΑΟΚ. Αφήνουμε, λοιπόν, σήμερα να… «προβληματιστούν» οι ‘μετά Χριστόν προφήτες’ που προσπαθούσαν να κάνουν το ‘άσπρο-μαύρο’ επί σειρά μηνών.
Τα τακτικά-αγωνιστικά συμπεράσματα, λοιπόν, συνοψίζονται ως εξής:
Άρης
-Οι κεντρικοί αμυντικοί δε διαθέτουν ποιότητα με τη «μπάλα στα πόδια», δεν αναπτύσσουν ορθολογικά το παιχνίδι προς τα αμυντικά χαφ και περιορίζονται σε βαθιές μπαλιές και «τυφλά» διωξίματα.
-Τα εξτρέμ δε διαθέτουν έκρηξη και ταχύτητα ώστε να παίξουν «στην πλάτη» της άμυνας και να δεχτούν διαγώνιες πάσες ή «σπασίματα» του Γιάκομπ.
-Ο Γιάκομπ κερδίζει αρκετές εναέριες μονομαχίες, αλλά επικεντρώνεται αποκλειστικά στο παιχνίδι «με πλάτη στην εστία». Λαμβάνει τη μπάλα μακριά από τη μεγάλη περιοχή και δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί με «πρόσωπο» στην εστία, διότι είναι «βαρύς».
-Η ομάδα δε διαθέτει τον ποδοσφαιριστή που θα συνδέσει το κέντρο με την επίθεση. Αδυνατεί να παίξει «ποδόσφαιρο κατοχής» και να ελέγξει τον ρυθμό του παιχνιδιού.
-Οι κιτρινόμαυροι είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι στις «στημένες φάσεις» λόγω των υψηλόσωμων παικτών τους. Ωστόσο, δεν αρκεί να σκοράρεις από «στημένα» αν επιδιώκεις να πετύχεις υψηλούς στόχους.
-Η επιλογή του Καστίγιο ως «ηγέτη» κρίνεται προς το παρόν ανεπιτυχής ενώ η ευρύτερη συμπεριφορά προς τους παίκτες επιτείνει το κακό κλίμα στα αποδυτήρια της ομάδας
οι ποδοσφαιρικές ικανότητες αρκετών παικτών έχουν υπερτιμηθεί, ενώ η φυσική κατάσταση της ομάδας είναι ανεξήγητα κακή.

ΠΑΟΚ
-H απουσία πρωτοκλασάτων παικτών δημιουργεί αγωνιστικά κενά που δε μπορούν να καλυφθούν από τους αναπληρωματικούς και δημιουργούν πρόβλημα στην ανάπτυξη της ομάδας.
-Oι διακυμάνσεις στην απόδοση του Βιεϊρίνια δεν επιτρέπουν στον δικέφαλο να κάνει το «βήμα παραπάνω» ο Παπάζογλου απέδειξε ότι είναι «παρών», άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία που του έδωσε ο Μπόλονι και αποτελεί το σημαντικότερο κέρδος του δικέφαλου από την αναμέτρηση.
-O Αρίας δε μπορεί να αναπληρώσει επαρκώς το κενό του Βιτόλο στο ανασταλτικό κομμάτι.
-Η πλειοψηφία των βασικών παικτών έχει επηρεαστεί από το βεβαρημένο αγωνιστικό πρόγραμμα και το επίπεδο απόδοσής τους είναι μειωμένο ο δικέφαλος δε διαθέτει το βάθος για να πρωταγωνιστήσει τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη.
ΠΗΓΗ: overlap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: