Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Ο θρύλος ζει 20 χρόνια μετά!

Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο θρύλος της ροκ Φρέντι Μέρκιουρι χτυπημένος από τη νόσο του AIDS και το gazzetta.gr σας ταξιδεύει στην θεότρελη και γεμάτη πάθος ζωή του.
Ο θρύλος ζει 20 χρόνια μετά!
Ο ίδιος χαρακτήριζε τον εαυτό του… πόρνη της μουσικής. "I'm just a musical prostitute, my dear", τόνιζε χαρακτηριστικά στις συνεντεύξεις του καπνίζοντας με μανία και… αρκετή θηλυπρέπεια. Μέσα από την ζωή και την πορεία του, πάντως, αποδείχτηκε πολύ πιο αρσενικός απ’ όσο του φαινόταν. Ο Φρέντι Μέρκιουρι έβαλε από νωρίς τον πήχη ψηλά λέγοντας ότι «δεν θα γίνω ένας ροκ σταρ, θα γίνω θρύλος» και όπως αποδείχτηκε περίτρανα το κατάφερε για… πλάκα. Στις 24 Νοεμβρίου του 2011 συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από τον θάνατο του ηγέτη των Queen και τίποτα δεν μοιάζει ικανό να καθαιρέσει τον …πρωταθλητή της ροκ από τον θρόνο του.
Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσεις τον άνθρωπο που συνέθεσε και ερμήνευσε το αξεπέραστο «We are the champions», το όποιο μέχρι και σήμερα αποτελεί ύμνο κάθε ομαδικής επιτυχίας στον αθλητισμό παγκοσμίως. «Είναι ό,τι πιο εγωιστικό και αλαζονικό έχω γράψει. Σκεφτόμουν το ποδόσφαιρο και ήθελα ένα τραγούδι συμμετοχής. Ουσιαστικά απευθυνόμουν στην μάζα. Φυσικά το έκανα πιο θεατρικό, με ξέρετε, αλλά αυτή ήταν η προσφορά μου στους μουσικούς και στους φιλάθλους σε μια βερσιόν «I dιd it my way». Ήθελα να τονίσω ότι τίποτα στη ζωή δεν κατακτιέται εύκολα, όπως συνέβη και στη δική μου και νομίζω ότι αγαπήθηκε από τους ποδοσφαιρόφιλους γιατί ήταν ένα τραγούδι για νικητές. Δεν το πιστεύω, πάντως, ότι κανείς δεν έχει γράψει κάτι για να το ξεπεράσει».

Η παρακαταθήκη που άφησε τεράστια. Πρώτο και καλύτερο κειμήλιο το ασύγκριτο “Bohemian Rhapsody”, στο οποίο ο Μέρκιουρι πάντρεψε με …σατανική μαεστρία την όπερα με το ροκ. Μερίδα των κριτικών, αλλά και ο κιθαρίστας των Queen, Μπράιαν Μέι, υποστηρίζουν ότι το τραγούδι είναι αυτοβιογραφικό και συνδιαλέγεται με τους προσωπικούς δαίμονες του Μέρκιουρι, όπως η αμφιφυλία του, που ποτέ δεν ομολόγησε δημόσια.

Λόγω της ανορθόδοξης δομής του (χωρίς ρεφρέν) και της μεγάλης του διάρκειας έκανε επιφυλακτική την ΕΜΙ σχετικά με την κυκλοφορία του ως σινγκλ. Οι όποιες αντιδράσεις κάμφθηκαν, όταν το τραγούδι άρχισε να ακούγεται από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, όπου είχε φροντίσει να το διοχετεύσει ο Μέρκιουρι εν αγνοία της δισκογραφικής του εταιρείας.

Το άλμπουμ που το περιείχε, το “Α night at the opera” παρέμεινε για εννέα εβδομάδες (1991) στο Νο1 των charts στην Αγγλία και άλλες έξι το 1991 μετά το θάνατο του Μέρκιουρι. Ανάμεσα στις αμέτρητες διακρίσεις του το “Bohemian Rhapsody” ανακηρύχθηκε από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες ως το τραγούδι της χιλιετίας! Να σημειωθεί ότι η προώθησή του συνοδεύτηκε από το πρώτο στην ιστορία σκηνοθετημένο βίντεοκλιπ.

Στο πάνθεον πέρασαν κι άλλες αποκλειστικά δικές του δημιουργίες όπως το “Crazy little thing called love”, το “Love of my life”, το “Killer Queen” και πολλά άλλα. Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος φυσικά, άφησαν πίσω τους πασίγνωστα σε όλον τον παλανήτη κομμάτια. “We will rock you”, “I want to brake free”, “Another one bites the dust”, “Radio Ga Ga”, “Innuendo”, “I want it all”, μερικά από αυτά. Οι Queen, άλλωστε, έχουν συνεισφέρει μουσικά στις ταινίες Flash Gordon (1980) και Highlander (1986). Στην τελευταία, ακούγονται τα τραγούδια «A Kind of Magic», «One Year of Love», «Who Wants to Live Forever», «Hammer to Fall» και το «Princess of the Universe», το οποίο χρησιμοποιήθηκε και για την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά (1992 – 1998).

Ο ΦΑΡΟΚ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΦΡΕΝΤΙ
Διαβάστε το υπόλοιπο αφιέρωμα στον... υπέρτατο Φρέντι Μέρκιουρι στο gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: