Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Το αριστερό πόδι του Φετφατζίδη!!

Το 1989 ο Ντάνιελ Ντέι Λιούις έπαιρνε Οσκαρ για "Το αριστερό μου πόδι". Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
Το αριστερό πόδι του Φετφατζίδη
Επειτα από 22 χρόνια και βάλε, ένα άλλο... αριστερό πόδι έπαιρνε Οσκαρ: του Γιάννη Φετφατζίδη! Ενα Οσκαρ... εξ αδιαιρέτου με το αριστερό πόδι του Φραν Γέστε απ' όπου έφυγε η μπάλα για τον σκόρερ.
Ο «Φέτφα», βέβαια, με το εξαιρετικό γκολ που σημείωσε στο «Βελοντρόμ» ξαναφώναξε «παρών». Πέρυσι, είχε προκύψει εντυπωσιακά στη ζωή μας. Οπως εντυπωσιακά στη δική του ζωή είχαν προκύψει διθύραμβοι, κολακευτικά σχόλια και δημοσιεύματα που τον «απογείωναν».
Τότε, που πολύ γρήγορα βρέθηκε από την αφάνεια μέχρι και βασικός για ένα διάστημα στην Εθνική Ανδρών. Ομως, στην πορεία κάπου άρχισε να χάνει... ύψος η εκτόξευση και χθες το βράδυ ο νεαρός προκάλεσε την «παρασημοφόρησή» του έπειτα από καιρό. Και έβαλε στο πέτο το κορυφαίο παράσημο: του χρυσού γκολ σε μια διοργάνωση όπως το Τσάμπιονς Λιγκ.
Φαίνεται πως κατάλαβε κι ο ίδιος ότι σε ένα κλαμπ σαν τον Ολυμπιακό, με «βάθος» και ποιότητα ρόστερ, μπορεί και πρέπει κάποιος παίκτης να δείχνει την αξία του ακόμη και αν περιλαμβάνεται στο αρχικό πλάνο του προπονητή του. Το ίδιο ισχύει και για τον Γέστε, τον οποίο όλοι θυμόμαστε πώς ήταν στην πρεμιέρα του ομίλου με τη Μαρσέιγ στο «Γ. Καραϊσκάκης» και πόσο καλύτερος, και ας μπήκε αλλαγή, παρουσιάστηκε στη Μασσαλία.
Πέρα από τη φάση του γκολ, την άκρως σημαντική φυσικά, ο Ολυμπιακός πήρε κάτι που άξιζε. Αμύνθηκε καλά, η Μαρσέιγ περιορίστηκε σε λίγες επικίνδυνες στιγμές και ακόμη λιγότερες «καθαρές» ευκαιρίες και δεν περνά απαρατήρητο ότι ο κορυφαίος παίκτης της ήταν ο τερματοφύλακας Στιβ Μανταντά. Και στο πρώτο παιχνίδι με τους «Φωκαείς» ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο χάλια για να φύγει με την ήττα από το γήπεδο, οπότε συν αυτό δικαιούταν και με το παραπάνω τους τρεις βαθμούς στο γαλλικό λιμάνι. Η αποκατάσταση, οιονεί, κι εκείνης της αδικίας.
Αλλωστε, το ένιωθες στη ροή του χθεσινού παιχνιδιού. Οσο κυλούσε η ώρα έλεγες ότι όπου να 'ναι θα καρποφορήσει η προσπάθεια του Ολυμπιακού, θα βγει η φάση που θα τον στέψει νικητή.
Μπορεί το γκολ να επιτεύχθηκε με το αριστερό, αλλά στην πραγματικότητα ο Ολυμπιακός μπαίνει με το... δεξί στο φίνις του ομίλου. Δεν χρειάζονται... μπακαλόχαρτα για να υπολογίσει τι πρέπει να κάνει στο φινάλε: νίκη επί της Αρσεναλ στο Νέο Φάληρο του δίνει 99% πιθανότητες πρόκρισης, ευελπιστώντας βέβαια ότι η Μαρσέιγ στη Βόρεια Γερμανία δεν θ' αποδράσει με τη νίκη εις βάρος της Μπορούσια Ντόρτμουντ.
Με λίγα λόγια, οι «ερυθρόλευκοι» κρατάνε την κατάσταση πλέον στα χέρια τους, εν αντιθέσει με τα δεδομένα που υπήρχαν πριν πατήσουν το χορτάρι του «Βελοντρόμ».
Απλοί υπολογισμοί, αλλά φτάνει να μη μείνουν οι παίκτες του Βαλβέρδε σε αυτούς. «Αμ' έπος, αμ' έργον» που έλεγαν και οι Αρχαίοι.
Πηγή: Sportday

Δεν υπάρχουν σχόλια: